«Συμβολική» η συμμετοχή των τραπεζών στο πακέτο διάσωσης

Η χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Βόφγκανγκ Σόιμπλε με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού κλάδου για τη συμμετοχή τους στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας κυριαρχεί στη σημερινή γερμανική ειδησεογραφία . Η πρόθεση τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών να συμμετάσχουν στο νέο πακέτο βοήθειας με το ποσό των 3,2 δισ. Ευρώ εκτιμάται από τους αρθρογράφους μικρή, καθαρά συμβολική και η συμφωνία ανεπιτυχής


Η χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού κλάδου για τη συμμετοχή τους στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας κυριαρχεί στη σημερινή γερμανική ειδησεογραφία . Η πρόθεση τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών να συμμετάσχουν στο νέο πακέτο βοήθειας με το ποσό των 3,2 δισ. Ευρώ εκτιμάται από τους αρθρογράφους μικρή, καθαρά συμβολική και η συμφωνία ανεπιτυχής.

Η Süddeutsche Zeitung έχει πρωτοσέλιδη ανταπόκριση από Βερολίνο με τον τίτλο «Η γερμανική κυβέρνηση προστατεύει τις τράπεζες» και τον υπότιτλο «Ελάχιστη η συμμετοχή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο πακέτο για την Ελλάδα» στην οποία αναφέρει:

«Με αποτυχία κινδυνεύει η ανακοινωθείσα ουσιαστική συμμετοχή των τραπεζών στο κόστος της βοήθειας προς Ελλάδα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανακοίνωσε μεν ένα ποσό συμμετοχής (3,2 δισ. Ευρώ) μετά το πέρας της συνάντησής του με εκπροσώπους του κλάδου, αλλά το τελικό ποσό μπορεί να είναι μικρότερο και να μην βοηθήσει σχεδόν καθόλου την κυβέρνηση της Αθήνας. Η εν λόγω απόφαση θα μπορούσε μάλιστα να αποδειχθεί ως επικερδής συναλλαγή για τις τράπεζες και ως νέα επιβάρυνση για την Ελλάδα. Εκπρόσωποι του τραπεζικού τομέα χαρακτήρισαν μάλιστα τη συμφωνία ως »placebo», που εξυπηρετεί προ πάντων το στόχο της εξασφάλισης της στήριξης του γερμανικού Κοινοβουλίου στο νέο πακέτο για Ελλάδα. Εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνασπισμού έκαναν, απεναντίας, λόγο για ουσιαστική συμμετοχή».

Αλλη γερμανική εφημερίδα, σε ανταπόκριση των Κλάους Χούλβερσαϊντ και Χάραλντ Φράιμπεργκερ από Βερολίνο και Φρανκφούρτη, αντιστοίχως με τον τίτλο «Ο πολίτης θα πληρώσει το λογαριασμό» και τον υπότιτλο «Οι τράπεζες συμμετέχουν μεν στη βοήθεια προς Ελλάδα, η συμμετοχή τους, όμως, θα αποδειχθεί εξαιρετικά φτωχή, αναφέρει:

«Τα ποσά, τα οποία ήταν υπό συζήτηση, ήταν τεράστια. Από ένα αρχικό ποσό ύψους 10 δισ. Ευρώ ενδέχεται να μείνουν τελικά μόνο 2,5 Ευρώ. Η συμφωνία με τον Υπουργό Οικονομικών μπορεί να αποδειχθεί λυσιτελής για τις τράπεζες, αλλά ως νέα βαριά υποθήκη για τους Έλληνες. Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, οι τράπεζες έχουν επενδύσει συνολικό ποσό 10 δισ. Ευρώ σε ελληνικά ομόλογα. Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώνει μόνο το ποσό των 2 δισ. Ευρώ μέχρι το 2014, ήτοι κατά τη λήξη του νέου πακέτου στήριξης. Το υπόλοιπο ποσό θα αποπληρωθεί αργότερα. Οι πιστωτές της Ελλάδας θα επανεπενδύσουν το ποσό σε ελληνικούς τίτλους. Η συμφωνία μεταξύ Σόιμπλε και τραπεζών παραμένει ανοιχτή σε αρκετά σημεία. Ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, περιορίστηκε στη δήλωση ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται βάσει του γαλλικού μοντέλου».

Σύμφωνα με τους συντάκτες, η πολυπλοκότητα του προτεινόμενου γαλλικού σχεδίου, που προβλέπει επιμήκυνση μόνο μέρους των ομολόγων που κατέχουν τραπεζικοί και ασφαλιστικοί οργανισμοί και συγκεκριμένα ποσοστά επανεπενδύσεων σε ελληνικούς τίτλους, θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας, την αποκόμιση κερδών για τις τράπεζες και, συνεπώς, την εκμηδένιση ενδεχόμενων οφελών από την εφαρμογή του σχεδίου. «Το γαλλικό μοντέλο είναι εξαιρετικά περίπλοκο, αλλά αυτό ίσως να έγινε σκοπίμως για να μην μπορεί να γίνει πλήρως κατανοητό», ελέγετο σε τραπεζικούς κύκλους.

Η πολυπλοκότητα αυτή ίσως καθιστά πιο εύκολη την «πώλησή» του στα Κοινοβούλια. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κόνραντ Μπέκερ, αναλυτής στη Merck Finck: «Μάλλον πρόκειται για placebo παρά για μία ουσιαστική επιβάρυνση του χρηματοπιστωτικού τομέα». Το προτεινόμενο μοντέλο αποσκοπεί εξάλλου στο να προσφέρει στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες ένα οικονομικό κίνητρο προκειμένου να υπάρξει εθελοντική μετακύλιση του χρέους: «Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες δεν πρέπει να έχουν απώλειες», επισημαίνει ο Μπέκερ.

Οι πολιτικοί όλων των γερμανικών κομμάτων δήλωσαν με έμφαση ότι δεν θα επέτρεπαν εκ νέου στις τράπεζες να τους κρατήσουν ομήρους μετά τη διάσωση των τραπεζών από το κράτος στην χρηματοπιστωτική κρίση. Το πόσο κράτησε η αποφασιστικότητα αυτή απεδείχθη χθες με τη συμφωνία μεταξύ Υπουργού Οικονομικών από τη μία πλευρά και τραπεζών και ασφαλιστικών ομίλων από την άλλη.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα επανεπενδύσουν στην Ελλάδα μόλις 3,2 δισ. Ευρώ από ένα σύνολο ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων, που κατέχουν, ύψους 10 δισ. Ευρώ. Το ποσό έχει μάλλον συμβολική αξία, καθώς για ένα τμήμα του προβλέπεται εγγύηση του γερμανικού κράτους. Ο Σόιμπλε απέτυχε στο σχέδιό του για ουσιαστική συμμετοχή των τραπεζών στο κόστος διάσωσης της Ελλάδας και για προστασία των φορολογουμένων. Η αιτία της αποτυχίας εντοπίζεται στην εξάρτηση της πολιτικής από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι θα θεωρούσαν ως ελληνική στάση πληρωμών την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Το γερμανικό κράτος συνεχίζει να είναι όμηρος του χρηματοπιστωτικού τομέα. Γρήγορη λύση δεν θα υπάρξει: Αυτό προκύπτει, επίσης, από τη «συμφωνία» με τις τράπεζες.

Στην Stuttgarter Zeitung, δημοσιεύεται σχόλιο του Κλάους Ντετερ Ελε με τον τίτλο «Καθυστέρηση άνευ λόγου» και τον υπότιτλο «Μικρή η συμμετοχή των γερμανικών τραπεζών στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Επρόκειτο κατά κύριο λόγο για θέμα αρχής». Στο σχόλιο αυτό, αναφέρεται:

«Ο Υπουργός Οικονομικών δεν εμφανίστηκε και πολύ ανακουφισμένος. Ο Σόιμπλε ίσως να ήταν ενοχλημένος από το γεγονός ότι οι γερμανικές τράπεζες δεν δέχθηκαν αμέσως τη συμμετοχή τους στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών είχαν εκδηλώσει αρχικά τη βούλησή τους για εποικοδομητική συμμετοχή. Ζητούσαν μάλιστα και κρατικές εγγυήσεις προτού δεσμευτούν σχετικά. Η αντίσταση έπαυσε με την ανακοίνωση του γαλλικού σχεδίου, το οποίο δεν θίγει καμία πλευρά. Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο δεν έχει αποσαφηνιστεί εντελώς, μπορεί να ειπωθεί ότι οι γερμανικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν – με μεγάλη μάλιστα άνεση – το κόστος συμμετοχής τους στη διάσωση της Ελλάδας.

Οι τράπεζες ευθύνονταν για τη χρηματοπιστωτική κρίση. Σήμερα που βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση, πρέπει να αναλάβουν τη δική τους ευθύνη για την ομαλοποίηση της κατάστασης. Φαίνεται ότι το έχουν καταλάβει. Κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.