Πυρηνικά εναντίον θηλυκών

Η καινοφανής παρουσία της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα του πλανήτη από τον 20ό αιώνα και μετά δεν είχε επιπτώσεις μόνο στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στο φύλο των απογόνων του ανθρώπινου είδους.

Η καινοφανής παρουσία της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα του πλανήτη από τον 20ό αιώνα και μετά δεν είχε επιπτώσεις μόνο στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στο φύλο των απογόνων του ανθρώπινου είδους.

Αυτό διαπιστώνει μια νέα μελέτη η οποία διενεργήθηκε από ομάδα γερμανών επιστημόνων _ η πρώτη, όπως τονίζουν οι ειδικοί που αμφισβητεί σοβαρά την πεποίθηση ότι η ιονισμένη ακτινοβολία δεν έχει γενετική επίδραση στον άνθρωπο.

Μελετώντας δεδομένα και στοιχεία δεκαετιών οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στις περιόδους μετά τις πυρηνικές δοκιμές που διεξήχθησαν ως την απόγόρευσή τους το 1963 καθώς και τα πυρηνικά ατυχήματα που έχουν σημειωθεί στο παρελθόν, οι γεννήσεις των κοριτσιών μειώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ίδιο παρατηρήθηκε επίσης σε περιοχές όπου λειτουργούσαν πυρηνικοί σταθμοί.

Επίδραση από την ατμόσφαιρα

Οι ερευνητές του Helmholtz Zentrum München με επικεφαλής τον Χάγκεν Σερμπ και την Κριστίνα Φόιχτ ανέλυσαν δημογραφικά στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και 39 ευρωπαϊκές χώρες για περίοδο πολλών δεκαετιών (από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 ως το 2007).

Στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Environmental Science and Pollution Research», καταλήγουν σε τρεις διαπιστώσεις, τις οποίες αποδίδουν στη μεταφορά ραδιενέργειας μέσω των ρευμάτων στην ατμόσφαιρα (και όχι μόνο μέσω του εδάφους ή του νερού).

Οι γεννήσεις αγοριών αυξήθηκαν σε σχέση με τις γεννήσεις κοριτσιών στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1964 ως το 1975, γεγονός το οποίο θεωρούν συνέπεια της διασποράς ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα του πλανήτη από τις πυρηνικές δοκιμές που είχαν γίνει τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η ίδια τάση σημειώθηκε στην Ευρώπη _ και ιδιαίτερα στην Ανατολική _ μετά το ατύχημα του Τσερνόμπιλ το 1987. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνουν, δεν παρατηρήθηκε ανάλογο φαινόμενο εξαιτίας της απόστασης. «Οσο πιο κοντά στο Τσερνόμπιλ βρισκόταν μια χώρα, τόσο πιο ισχυρή ήταν η επίδραση» εξήγησε ο κ. Σερμπ. Στη Λευκορωσία, για παράδειγμα, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, γεννήθηκαν ακόμη περισσότερα αγόρια από ό,τι στη Γαλλία.

Επίσης οι κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονταν κοντά σε πυρηνικούς σταθμούς (σε ακτίνα 35 χιλιομέτρων) έφεραν στον κόσμο περισσότερα αγόρια κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των εγκαταστάσεων που μελετήθηκαν στην Ελβετία και στη Γερμανία.

Πιο πολλοί Ιάπωνες στο μέλλον;

Τα στοιχεία που μελετήθηκαν αφορούν το παρελθόν, οι ερευνητές όμως θεωρούν ότι είναι ενδεικτικά και για το μέλλον. Φυσικά δεν είναι σε θέση να κάνουν ακριβείς προβλέψεις για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το πρόσφατο ατύχημα της Φουκουσίμα στις γεννήσεις αγοριών στις γειτονικές χώρες, θεωρούν όμως ότι κάποια επίδραση θα γίνει ορατή στα επόμενα χρόνια.

«Δεν γνωρίζουμε πόση ραδιενέργεια εκλύθηκε από τη Φουκουσίμα και πώς θα εξαπλωθεί στον υπόλοιπο κόσμο» δήλωσε ο κ. Σερμπ. «Μπορεί να περιοριστεί μόνο στην Ιαπωνία, αν όμως περάσει στο νερό και στον αέρα είναι πιθανό να δούμε μια παρόμοια επίδραση και αλλού, ιδιαίτερα στη Δυτική Ακτή της Αμερικής».

Υπό «φυσιολογικές» συνθήκες οι γεννήσεις αγοριών σε σχέση με τις γεννήσεις κοριτσιών παρατηρούνται σε αναλογία 105 προς 100. Σύμφωνα με τη μελέτη, η αύξηση που σημειώθηκε λόγω της ραδιενέργειας ήταν μικρότερη του 1%. Το ποσοστό δεν είναι σε καμία περίπτωση αμελητέο, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη ότι η επίδραση εμφανίστηκε να διαρκεί για αρκετά χρόνια.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.