Πώς φυγαδεύτηκαν οι βουλευτές από το Φρούριο της Κέρκυρας

Ήταν όντως παράξενη η κατάσταση που επικρατούσε το βράδυ της Τετάρτης στο εστιατόριο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου, στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, όπου περίπου 250 διαδηλωτές εγκλώβισαν 60 Έλληνες και ξένους βουλευτές, μόλις κάθισαν να φάνε, σε δείπνο που παρατάθηκε προς τιμή τους από τη Βουλή των Ελλήνων



«Ξαφνικά ένας πολωνός βουλευτής, σκαρφάλωσε, αψηφώντας τις υποδείξεις των αστυνομικών αρχών, στο ύψωμα και πλησίασε τους λεγόμενους αγανακτισμένους: » Τι θέλετε; » τους είπε στα αγγλικά. Και αυτοί του απάντησαν: » Θέλουμε να φύγουμε από το ευρώ». Γύρισε πίσω και μας το έλεγε και όλοι μαζί είπαμε» δεν ξέρουν τι θέλουν»
, έλεγε η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Μαγνησίας του ΠαΣοΚ κυρία Ροδούλα Ζήση, περιγράφοντας τη συνάντηση που είχε ένας ξένος βουλευτής με τους διαδηλωτές στην Κέρκυρα.

Ήταν όντως παράξενη η κατάσταση που επικρατούσε το βράδυ της Τετάρτης στο εστιατόριο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου, στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, όπου περίπου 250 διαδηλωτές εγκλώβισαν 60 Έλληνες και ξένους βουλευτές, μόλις κάθισαν να φάνε, σε δείπνο που παρατάθηκε προς τιμή τους από τη Βουλή των Ελλήνων.

Μόλις κάθισαν όλοι μαζί να φάνε, παραγγέλλοντας άλλοι ψάρι, άλλοι κρέας και άλλοι σοφρίτο, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης είπε στους έλληνες βουλευτές ότι έχουν αποκλείσει την είσοδο περίπου 250 άτομα, «από τα οποία τα 50 είναι άγνωστης ταυτότητας» και επρόκειτο να δημιουργήσουν επεισόδια. Ακόμα και τα κορίτσια του Λυκείου Ελληνίδων, που είχαν προσκληθεί για να χορέψουν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς στους ευρωπαίους βουλευτές, δεν μπόρεσαν τελικά να χορέψουν στο εστιατόριο στο Παλαιό Φρούριο.

Δεν πρόλαβαν καλά-καλά να ανοίξουν οι ξένοι βουλευτές, μόλις κάθισαν στα τραπέζια του εστιατορίου, τα δώρα που βρήκαν μπροστά τους (προσφορά εταειριών και επιμελητηρίων της Κέρκυρας με παραδοσιακά προϊόντα), όταν ακούστηκαν τα πρώτα συνθήματα, όπως «Κλέφτες- Κλέφτες» και «Φέρτε τα λεφτά πίσω». Εκείνη την ώρα οι πάντες συζητούσαν για τον τουρισμό της Ελλάδας και πως θα μπορούσαν οι ευρωπαίοι βουλευτές να βοηθήσουν ώστε να φέρουν τουρίστες από τη χώρα τους, όχι μόνον στην Κέρκυρα, αλλά σ΄ όλα τα ελληνικά νησιά.

Είχαν προηγηθεί το πρωί ομιλίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή και της υφυπουργού Εργασίας κυρίας Άννας Νταλάρα για τα προβλήματα της μετανάστευσης, αφού οι βουλευτές μετείχαν σε τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Μετανάστευσης και προσφύγων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο κ. Παπουτσής και η κυρία Νταλάρα δεν παρευρίσκονταν στο δείπνο.

Όσο περνούσε η ώρα, τόσο ο κόσμος πύκνωνε και τόσο τα συνθήματα γίνονταν πιο επιθετικά. Οι βουλευτές δεν είχαν οπτική επαφή με τους διαδηλωτές, αλλά οι ξένοι ρωτούσαν τι ακριβώς έλεγαν. Ήταν εκείνη την ώρα που ο Πολωνός σκαρφάλωσε στο ύψωμα και πήγε να τους συναντήσει. Ένας ισπανός βουλευτής προσπαθούσε να ηρεμήσει την κατάσταση λέγοντας πως «είμαστε πολιτικοί και τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν σ΄ όλη την Ευρώπη», κάτι παρόμοιο έλεγε και ο Βρετανός, ο Γάλλος, ο Εσθονός.

Η πρώην υφυπουργός Τουρισμού κυρία Αντζελα Γκερέκου έδειχνε ιδιαίτερη ανήσυχη γιατί, όπως έλεγε, με τέτοια γεγονότα, δυσφημείται το νησί της, ενώ δεν έλειψαν και οι παρατηρήσεις ότι την περασμένη εβδομάδα είχαν επισκεφθεί την Κέρκυρα έλληνες και ξένοι τραπεζίτες και όμως δεν έγινε καμία διαμαρτυρία: «Σ΄ αυτούς βρήκαν να διαμαρτυρηθούν, σ΄ αυτούς που ήρθαν και μας έλεγαν για τον τουρισμό μας;», έλεγε η κυρία Ζήση, στον βουλευτή (υπολοίπου Αττικής) του ΠαΣοΚ. Ντίνο Βρεττό, αλλά και στον βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην υπουργό κ. Ν. Δένδια. Στο τραπέζι ήταν και οι τοπικοί άρχοντες της Κέρκυρας. Έως εκείνη την ώρα δεν έπεσε καμία πέτρα, μόνον υβριστικά συνθήματα.

Κάποια στιγμή και ενώ τα συνθήματα γίνονταν πιο υβριστικά η Αστυνομία επέμενε ότι έχουν «διεισδύσει και άγνωστα άτομα». Έτσι, για λόγους ασφαλείας αποφασίσθηκε να εγκαταλείψουν άπαντες το εστιατόριο, μέσω θαλάσσης, αφού η κεντρική είσοδος ήταν αποκλεισμένη. Ανάμεσά στους ξένους προσκεκλημένους υπήρχε και ένα 6χροπνο κοριτσάκι, κόρη μίας υψηλόβαθμου εσθονής υπαλλήλου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Την ώρα της αποχώρησης προς το καΐκι, έπεσαν οι πρώτες πέτρες. Ορισμένες πέτρες έσκισαν την τέντα όπου βρίσκονταν οι βουλευτές και μια-δυο έπεσαν σε πολύ μικρή απόσταση από τους ξένους βουλευτές. Η πλειοψηφία των συγκεντρωθέντων έσπευσαν σήμερα να πουν ότι αυτοί δεν έριξαν τις πέτρες. ορισμένοι μάλιστα είπαν ότι δεν γνώριζαν ποιοι ακριβώς τις έριξαν.

Στο καΐκι, που τους πέρασε όλους απέναντι στο λιμάνι, δεν επικρατούσε ούτε πανικός, ούτε καν ανησυχία. Απλώς οι ξένοι βουλευτές σχολίαζαν τα όσα είχαν συμβεί με κάποιο χιούμορ, επαναλαμβάνοντας ότι μπορεί να συμβούν σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, με την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη. Η κυρία Ζήση τους έλεγε ότι τους είχε ετοιμάσει και ένα τραγουδάκι στα γαλλικά («Το Χάρτινο το φεγγαράκι») και ότι δεν πρόλαβε να τους το τραγουδήσει. Αλλά τους υποσχέθηκε να τους το τραγουδήσει σήμερα.

Σήμερα το πρωί (Πέμπτη) το συνέδριο συνεχίσθηκε κανονικά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.