Το AIDS ξαναχτυπάει τους νέους

Το AIDS «αγαπάει να μισεί» τους εφήβους. Αυτό συμπεραίνει η έκθεση «Ευκαιρία σε Κρίση» που συνυπογράφεται από τη UNICEF, την UNAIDS, την UNESCO, τον UNFPA, την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και την Παγκόσμια Τράπεζα.


Το AIDS «αγαπάει να μισεί» τους εφήβους. Αυτό συμπεραίνει η έκθεση «Ευκαιρία σε Κρίση» που συνυπογράφεται από τη UNICEF, την UNAIDS, την UNESCO, τον UNFPA, την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης κάνουν σήμερα τον γύρο του κόσμου σε μια προσπάθεια να ξαναθυμηθούμε την απειλή και να σταματήσει η εξάπλωση του HIV, που φαίνεται πάλι να «χτυπάει» τους νέους, που ξέχασαν και σταμάτησαν να προσέχουν.

Σύμφωνα με την έκθεση περίπου 2.500 νέοι μολύνονται από τον ιό του AIDS κάθε μέρα, με τις νεαρές γυναίκες και τα κορίτσια στην εφηβεία να αντιμετωπίζουν δυσανάλογα υψηλό κίνδυνο μόλυνσης λόγω όχι μόνο της βιολογικής ευαισθησίας, αλλά και της κοινωνικής ανισότητας και του αποκλεισμού.

Τα συνταρακτικά στοιχεία απαιτούν άμεση δράση, δηλαδή πρόληψη του HIV από την πρώιμη εφηβεία ως την πρώτη ενηλικίωση. Αυτό είναι και το στοίχημα των παραπάνω οργανώσεων που με την έκθεσή τους προτρέπουν τα κράτη να ενισχύσουν τις υπηρεσίες πρόληψης και να αναθεωρήσουν επιβλαβείς κοινωνικές πρακτικές.

Η UNICEF δια στόματος της Αντονι Λέικ, η οποία είναι εκτελεστικός Διευθυντής της Οργάνωσης, δεσμεύεται για έναν σκοπό: την προαγωγή της ενημέρωσης, της προστασίας και της υγείας των νέων. «Πρέπει να προστατεύσουμε τη δεύτερη δεκαετία της ζωής έτσι ώστε το ταξίδι από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση να μην εκτροχιάζεται από τον ιό HIV. Ένα ταξίδι που είναι ιδιαίτερα δυσχερές για τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες», τονίζει η κυρία Λέικ, καλώντας τον κόσμο σε επαγρύπνηση: «Το AIDS ταξιδεύει και ο μόνος τρόπος για να σταματήσει είναι να το βάλουμε σε εμπάργκο».

Γυναίκες, το αδύναμο φύλο

Το 2009 οι νέοι μεταξύ 15-24 που ήταν φορείς του HIV παγκοσμίως, εκτιμώνται σε περίπου 5 εκατομμύρια.

Στην ηλικιακή ομάδα 10-19 ετών περίπου 2 εκατομμύρια έφηβοι είναι φορείς του ιού. Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν στην υποσαχάρια Αφρική, οι περισσότεροι είναι γυναίκες και οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους.

Συνολικά οι νέες γυναίκες αποτελούν περισσότερο από το 60% όλων των νέων από είναι φορείς του ιού HIV. Στην υποσαχάρια Αφρική το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 72%

Την πλήρη έκθεση και περισσότερες πληροφορίες για την καταπολέμηση του AIDS στο www.unicef.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.