Χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό Στήριξης το 2012

Στην αγορά ελληνικών ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ θα προχωρήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) το 2012 στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να εξέλθει για δανεισμό στις αγορές. Μιλώντας χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα εστιάζοντας στην μείωση της δαπάνης για τόκους και στην διασφάλιση χρηματοδοτήσεως το 2012.

Στην αγορά ελληνικών ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ θα προχωρήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) το 2012 στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να εξέλθει για δανεισμό στις αγορές.

Μιλώντας χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα εστιάζοντας στην μείωση της δαπάνης για τόκους και στην διασφάλιση χρηματοδοτήσεως το 2012.

Όπως τόνισε, η εξοικονόμηση σε τόκους είναι 6 δισ. ευρώ για όλη την νέα περίοδο του δανείου (800 εκατ. ευρώ κατά έτος για 7,5 έτη), καθώς με την νέα συμφωνία το επιτόκιο ανέρχεται σε 3,5% περίπου για τα τρία πρώτα χρόνια και σε 4,5% περίπου για τα υπόλοιπα χρόνια.

Ο υπουργός επεσήμανε πως το 2012 οι δανειακές ανάγκες της χώρας θα ανέρχονται σε 66 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον μηχανισμό στήριξης, τα 2 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση περιουσίας, τα 13 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια Δημοσίου και 27 δισ. ευρώ από ομόλογα.

Εάν σε 10 μήνες από σήμερα δεν ανοίξει η αγορά ομολόγων για την Ελλάδα τα 27 δισ. ευρώ αναγκαστικά θα προέλθουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είτε μέσω δανείων, είτε μέσω απευθείας αγοράς ομολόγων. Σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη του μηχανισμού αποτελεί εγγύηση για την αποτροπή χρεοκοπίας. Ειδικότερα:

-Ο μηχανισμός θα παρέχει χρηματοδοτική συνδρομή όταν υποβάλλεται αίτημα από μέλος της ζώνης του ευρώ και εφόσον η παρέμβαση αυτή θεωρείται απαραίτητη για τη διαφύλαξη της σταθερότητας της ζώνης του ευρώ συνολικά.

-Οποιαδήποτε σχετική απόφαση θα λαμβάνεται με ομοφωνία, βάσει ανάλυσης της διατηρησιμότητας του χρέους του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, την οποία θα εκπονεί η Επιτροπή και το ΔΝΤ, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

-Η χρηματοδοτική συνδρομή θα υπόκειται σε αυστηρές προϋποθέσεις, στο πλαίσιο μακροοικονομικού προγράμματος προσαρμογής.

-Η χρηματοδοτική συνδρομή θα λαμβάνει τη μορφή δανείων. Ωστόσο, μπορεί επίσης, κατ’ εξαίρεση, ο μηχανισμός να παρεμβαίνει στην πρωτογενή αγορά χρεωστικών τίτλων, στο πλαίσιο προγράμματος με αυστηρές προϋποθέσεις.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.