Τα νύχια προειδοποιούν για καρκίνο του πνεύμονα

Την επόμενη φορά που θα κάνετε πεντικιούρ, κρατήστε τα υπολείμματα γιατί μπορεί να χρειαστούν: Αμερικανοί ερευνητές διαπιστώνουν ότι τα νύχια των ποδιών δείχνουν πόσο καπνίζει ο κάτοχος και πόσο κινδυνεύει από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Τα επίπεδα νικοτίνης στα κομμένα νύχια προσφέρουν μια σχετικά αξιόπιστη μέτρηση του κινδύνου, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο American Journal of Epidemiology.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο εξέτασε 800 άνδρες με ή χωρίς καρκίνο του πνεύμονα.

Οπως αναφέρει το BBC, οι άνδρες με τα υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης αντιμετώπιζαν τριπλάσια πιθανότητα να πάσχουν από τη νόσο, συγκριτικά με όσους είχαν τις χαμηλότερες μετρήσεις.

Περιέργως, ορισμένοι από τους εθελοντές με υψηλά επίπεδα νικοτίνης στα νύχια δήλωσαν ότι δεν είναι καπνιστές. Το πιθανότερο είναι ότι οι άνδρες αυτοί ήταν χρόνιοι παθητικοί καπνιστές που εκτίθεντο συστηματικά στη νικοτίνη.

Το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για εννέα στα δέκα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα, της συχνότερης αιτίας θανάτου από καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ίδια η νικοτίνη δεν θεωρείται καρκινογόνος, ωστόσο τα επίπεδά της στον οργανισμό χρησιμοποιούνται ως δείκτης της έκθεσης στην πίσσα του καπνού, η οποία περιέχει δεκάδες καρκινογόνες ουσίες.

Η νικοτίνη και οι μεταβολίτες της εξαφανίζονται από την κυκλοφορία του αίματος σε διάστημα ωρών ή ημερών. Παρόλα αυτά, οι ουσίες αυτές παραμένουν στα νύχια και τα μαλλιά, τα οποία είναι νεκρές δομές και δεν ανανεώνονται όπως το υπόλοιπο σώμα.

Χημικές αναλύσεις στις τρίχες των μαλλιών μπορούν να αποκαλύψουν, για παράδειγμα, αν κάποιος είχε κάνει χρήση ναρκωτικών στο παρελθόν.

Και όσο πιο μακριά είναι τα μαλλιά ή τα νύχια ενός ανθρώπου, τόσο πιο πίσω στο παρελθόν προχωράει αυτό το βιοχημικό αρχείο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.