Χρηματιστήριο Αθηνών Η αρνητική ψυχολογία «ρίχνει» τις μετοχές

Ισχυρές πτωτικές πιέσεις δέχονται οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να προεξοφλούν το ενδεχόμενο ότι η επίτευξη ενός συμβιβασμού σε επίπεδο ΕΕ για την αναχρηματοδότηση του χρέους των αδύναμων δημοσιονομικά χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, δε θα είναι εύκολη υπόθεση.

Ισχυρές πτωτικές πιέσεις δέχονται οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη, καθώςοι επενδυτές δείχνουν να προεξοφλούν το ενδεχόμενο ότι η επίτευξη ενός συμβιβασμού σε επίπεδο ΕΕ για την αναχρηματοδότηση του χρέους των αδύναμων δημοσιονομικά χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, δε θα είναι εύκολη υπόθεση.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν τώρα ότι ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, δε θα προβλέπονται αυτόματες και εύκολες λύσεις, αλλά η όποια στήριξη του ελληνικού δημοσίου θα συνοδεύεται από σημαντικές δεσμεύσεις και από την υποχρέωση τήρησης συγκεκριμένων και ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων προς την κατεύθυνση εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών.

Το γεγονός αυτό έχει επιβαρύνει την ψυχολογία στην αγορά, οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα τις τιμές μετοχών και ομολόγων, μετά το ράλι του Ιανουαρίου. Λίγο μετά τις 3:30 μμ ο γενικός δείκτης της αγοράς υποχωρούσε κατά 2,58% στις 1.646,93 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 118 εκατ. ευρώ.

Μεγάλες είναι οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, που υποχωρεί κατά 4%, καθώς οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν άμεσα την προοπτική ανάκαμψης και επανασύνδεσης των πιστωτικών ιδρυμάτων με τις διεθνείς αγορές, ενόψει και των νέων αυστηρότερων ευρωπαϊκών στρες τεστ που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή ρευστοποιήσεις καταγράφονται στα ελληνικά ομόλογα με τη διαφορά απόδοσης του 10ετούς τίτλου σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό να σκαρφαλώνει εκ νέου πάνω από τις 800 μονάδες βάσης, μετά τη σημαντική αποκλιμάκωσή της από τα επίπεδα των 1.000 μονάδων στα οποία βρίσκονταν στο τέλος του 2010.

Την Πέμπτη το spread των ελληνικών τίτλων διαμορφωνόταν στις 812 μονάδες βάσης, με ημερήσια άνοδο 17 μονάδων, ενώ ανοδικά κινούνταν και το αντίστοιχο των ιρλανδικών, το οποίο ενισχυόταν κατά 10 μονάδες στις 580 μονάδες βάσης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.