ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Ο κ. Λεων. Γρίλλιας ερωτά: «Πώς μπορώ να υπολογίσω το “πόθεν έσχες” μόνος μου; Θέλω να αγοράσω ένα οικόπεδο και κάνω φορολογική δήλωση από το 1992. Το μόνο που έχω αγοράσει από τότε είναι δύο αυτοκίνητα. Ούτε δάνεια έχω ούτε οικοδομικές εργασίες ούτε άλλες αγορές. Τα έτη 2005, 2006, 2007 -αν θυμάμαι καλά-δεν είχαν τεκμήρια αυτοκινήτων. Αυτών των ετών τα τεκμήρια μετράνε για το “πόθεν έσχες”; Πρέπει τα καθαρά κέρδη (δηλωθέντα)- (τεκμήρια) να είναι μικρότερα ή ίσα από την αντικειμενική αξία του οικοπέδου ή υπάρχει κάποιο περιθώριο;».

Τεκμήριο απόκτησης περιουσίας
Ο κ. Λεων. Γρίλλιας ερωτά: «Πώς μπορώ να υπολογίσω το “πόθεν έσχες” μόνος μου; Θέλω να αγοράσω ένα οικόπεδο και κάνω φορολογική δήλωση από το 1992. Το μόνο που έχω αγοράσει από τότε είναι δύο αυτοκίνητα. Ούτε δάνεια έχω ούτε οικοδομικές εργασίες ούτε άλλες αγορές. Τα έτη 2005, 2006, 2007 -αν θυμάμαι καλά-δεν είχαν τεκμήρια αυτοκινήτων. Αυτών των ετών τα τεκμήρια μετράνε για το “πόθεν έσχες”; Πρέπει τα καθαρά κέρδη (δηλωθέντα)- (τεκμήρια) να είναι μικρότερα ή ίσα από την αντικειμενική αξία του οικοπέδου ή υπάρχει κάποιο περιθώριο;».

Απάντηση:

1) Κάπως δυσνόητη η ερώτηση, αλλά κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Αν το 2011 αγοράσετε ένα οικόπεδο αντικειμενικής αξίας π.χ.

100.000 ευρώ και το ποσό αυτό το καταβάλετε εφάπαξ, θα πρέπει στη δήλωση φόρου εισοδήματος που θα υποβάλετε το 2012 να γράψετε την αγορά αυτή. Αν το εισόδημα που θα αποκτήσετε εφέτος, το οποίο θα δηλώσετε το 2012, δεν επαρκεί για να δικαιολογηθεί η αγορά του οικοπέδου, θα φορολογηθείτε για το ποσό των 100.000 ευρώ. 2) Ο φορολογικός νόμος δίνει τη δυνατότητα στον φορολογούμενο να δικαιολογήσει το «πόθεν έσχες» επικαλούμενος διάφορα χρηματικά ποσά που έχει αναγράψει στις φορολογικές δηλώσεις που έχει υποβάλει στο παρελθόν, όπως δάνεια, τόκους, συνάλλαγμα κ.λπ. Η πιο εύκολη λύση για τη δικαιολόγηση του «πόθεν έσχες» είναι η επίκληση της ανάλωσης κεφαλαίου που σχηματίστηκε τα προηγούμενα έτη και που προκύπτει από τις υποβληθείσες στο παρελθόν φορολογικές δηλώσεις. Η μεθοδολογία προσδιορισμού του σχηματισθέντος κεφαλαίου αναφέρεται στο άρθρο 19 του ΚΦΕ.

Σε ποιο εισόδημα υπολογίζεται το ποσό των αποδείξεων
Η κυρία Αλεξάνδρα Καρανικολού ερωτά:

«1) Σχετικά με το ποσό των αποδείξεων που απαιτείται ανάλογα με το εισόδημα των φορολογουμένων:Οταν μιλάμε για εισόδημα, εννοούμε το καθαρό φορολογητέο εισόδημα ή το ακαθάριστο; Επειδή, όπως ξέρετε, αν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας, μπορεί να έχει κάποιο ακαθάριστο εισόδημα, αλλά μετά την αφαίρεση των επαγγελματικών εξόδων του, να μένει ένα αρκετά μικρότερο ποσό ως καθαρό φορολογητέο εισόδημα. Ισως θα έπρεπε να κάνετε μια διευκρίνιση επ΄ αυτού, επειδή πουθενά δεν αναφέρεται. 2) Οι αποδείξεις των φαρμακείων για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλλά και για κτηνιατρικά φάρμακα, συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των αποδείξεων για το αφορολόγητο;».

Απάντηση:

1) Στη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 9 του ΚΦΕ αναφέρεται ρητά ότι «το ελάχιστο ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτούνται να προσκομισθούν ορίζεται με βάση το δηλούμενο και φορολογούμενο με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα του φορολογουμένου…». 2) Οι αποδείξεις που εκδίδουν τα φαρμακεία λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό τού κατά περίπτωση αφορολογήτου χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση.

Πώς θα γίνει η υποβολή των αποδείξεων
Η κυρία Ευγενία Σταματάκου ερωτά: «Παρακαλώ θέλω να ρωτήσω πώς θα καταθέσουμε τις αποδείξεις που έχουμε μαζέψει στη φορολογική μας δήλωση για το 2010».

Απάντηση: Οι αποδείξεις θα υποβληθούν αφού τοποθετηθούν με κάποια τάξη σε έναν φάκελο. Στον φάκελο θα γραφούν τα στοιχεία του αποστολέα, ο ΑΦΜ, ο αριθμός των αποδείξεων (π.χ. 150) και το συνολικό ποσό αυτών σε ευρώ. Βεβαίως στον φάκελο θα γραφεί και η αρμόδια ΔΟΥ στην οποία υποβάλλεται και η φορολογική δήλωση.

Ελληνες κάτοικοι εξωτερικού
Ο κ. Φίλιππος Σπανοδήμος ερωτά: «Οι έλληνες κάτοικοι εξωτερικού, που κάνουν φορολογική δήλωση μόνο στην Ελλάδα, είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν αποδείξεις προκειμένου να καλύψουν το αφορολόγητο όριο το έτος 2010;».

Απάντηση: Σύμφωνα με τον νόμο δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας χωρίς την προσκόμιση αποδείξεων οι εξής: * Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή.

* Οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι υπάλληλοι του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, οι υπάλληλοι της μόνιμης αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στην αλλοδαπή.

* Οι υπάλληλοι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, οι υπάλληλοι του Εθνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων και οι υπάλληλοι της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών που υπηρετούν στα οικεία αντιπροσωπευτικά γραφεία τους στις Βρυξέλλες.

* Οι κάτοικοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα πλέον του 90% του συνολικού εισοδήματός τους.

* Οσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας.

* Οσοι είναι φυλακισμένοι. Ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών
Ο κ. Δημήτρης Χατζηγιάννης ερωτά: «Εχω διαβάσει πολλές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών αλλά και την ισχύουσα νομοθεσία (πριν από τον Ν. 3842/2010) σχετικά με τον προσδιορισμό τού προς ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών.Συγκεκριμένα,το υπουργείο Οικονομικών στην υπ΄ αριθμ. 1092330/1805-/Α0012-/23.11.2007 απόφασή τουμεταξύ άλλων αναφέρει ότι “…στην περίπτωση που το τελικό αλγεβρικό άθροισμα κάποιου έτους προς ανάλωση προκύπτει αρνητικό,εάν αυτό θα μεταφερθεί στα επόμενα έτη, η απάντηση είναι αρνητική”. Στην ίδια απόφαση πιο κάτω αναφέρεται…“Οπως έχει γίνει δεκτό με το υπ΄ αριθμ. 1087172-

/1642/Α0012/25.10.2005 έγγραφό μας, τα έτη που επικαλείται ο φορολογούμενος για ανάλωση κεφαλαίου πρέπει να είναι συνεχόμενα και να φθάνουν μέχρι το προηγούμενο του κρινόμενου έτους.Το θετικό αλγεβρικό άθροισμα των ετών αυτών θα αποτελέσει το συνολικό κεφάλαιο που σχηματίστηκε αυτά τα έτη.Συνεπώς,κατά τον σχηματισμό κεφαλαίου προηγούμενων ετών τα τυχόν αρνητικά υπόλοιπα κάθε έτους συμψηφίζονται με τα θετικά”.Επειδή η αρχική αναφορά, ότι δηλαδή σε περίπτωση που σε κάποιο έτος υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα (δαπάνες μεγαλύτερες από τα αντίστοιχα εισοδήματα του έτους) αυτό δεν λαμβάνεται υπόψη στον σχηματισμό κεφαλαίου, αναιρείται από την επόμενη παράγραφο, παρακαλώ να μου γνωρίσετε αν τελικά το αρνητικό αποτέλεσμα κάποιου έτους επηρεάζει το τελικό κεφάλαιο ή δεν λαμβάνεται υπόψη στον σχηματισμό του κεφαλαίου».

Απάντηση: Από τις διατάξεις του άρθρου 19 του ΚΦΕ δεν προκύπτει ότι κατά τον υπολογισμό του κεφαλαίου που σχηματίστηκε τα προηγούμενα έτη το τυχόν αρνητικό στοιχείο ενός έτους συμψηφίζεται με τα θετικά στοιχεία άλλου έτους. Αποψη της στήλης είναι ότι ο φορολογούμενος δικαιούται να επικαλεστεί ανάλωση κεφαλαίου εκείνων των ετών κατά τα οποία προκύπτει θετικό στοιχείο.

Η νέα έκτακτη εισφορά

Ο κ. Δημήτριος Λιάσκος ερωτά: «Για την έκτακτη εισφορά άνω των 100.000 ευρώ θα πρέπει τα ακαθάριστα έσοδα να είναι άνω των 100.000 για να πληρώσει κάποιος έκτακτη εισφορά. Εγώ έχω συνολικό δηλωθέν εισόδημα 50.000, φορολογητέο 39.000, ενώ τα ακαθάριστα είναι 100.065. Θα πληρώσω έκτακτη εισφορά;».

Απάντηση: Με το πέμπτο άρθρο του Ν. 3845/2010 επιβλήθηκε έκτακτη εφάπαξ εισφορά κοινωνικής ευθύνης στο συνολικό καθαρό εισόδημα των νομικών προσώπων (ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, ανωνύμων εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης κ.λπ., οικονομικού έτους 2010). Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στο καθαρό εισόδημα εφόσον αυτό υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ. Η εισφορά επιβάλλεται στο σύνολο του καθαρού εισοδήματος. Αν το καθαρό εισόδημα είναι ίσο ή μικρότερο των 100.000 ευρώ δεν επιβάλλεται εισφορά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.