Ποδοσφαιρικές μετακινήσεις Ο Πανιώνιος τροφοδότης του ΠΟΚ με κορυφαίους άσους της μπάλας

Ο Πανιώνιος διαχρονικά λειτούργησε ως φυτώριο κορυφαίων ποδοσφαιριστών και σε μεγάλο ποσοστό επιθετικών. Από τις ακαδημίες του ξεπήδησαν παίκτες που πρωταγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα και φόρεσαν επί σειρά ετών της φανέλα της εθνικής ομάδας.

Ο Πανιώνιος διαχρονικά λειτούργησε ως φυτώριο κορυφαίων ποδοσφαιριστών και σε μεγάλο ποσοστό επιθετικών. Από τις ακαδημίες του ξεπήδησαν παίκτες που πρωταγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα και φόρεσαν επί σειρά ετών της φανέλα της εθνικής ομάδας. Η αδυναμία της ομάδα της Νέας Σμύρνης ήταν ότι δεν μπορούσε να απολαύσει η ίδια τις ικανότητες των παιδιών της. Με εξαίρεση τον Στάθη Χάιτα, ο οποίος τη δεκαετία του 1960 μαζί με τον Μίμη Δομάζο και τον Αριστείδη Καμάρα συγκροτούσαν τη μεσαία γραμμή της εθνικής ομάδας, σχεδόν όλοι οι άλλοι μεγάλοι παίκτες που ανέδειξε ο Πανιώνιος δοξάστηκαν φορώντας τη φανέλα των ομάδων του άλλοτε ΠΟΚ. Κυρίως της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού και δευτερευόντως του Ολυμπιακού.

Από τη Νέα Σμύρνη στη Νέα Φιλαδέλφεια

Από την προσφυγική Ν. Σμύρνη στην προσφυγική Ν. Φιλαδέλφεια μετακόμισε το 1955 ο μεγάλος επιθετικός Κώστας Νεστορίδης. Την ίδια διαδρομή ακολούθησε το 1975 ο εκ των κορυφαίων επιθετικών όλων των εποχών Θωμάς Μαύρος. Το 1974 είχαν πάει επίσης στην ΑΕΚ για να βελτιώσουν τα οικονομικά τους και να κλείσουν την καριέρα τους οι διεθνείς παίκτες του Πανιωνίου Γιώργος Δέδες και Γιώργος Σκρέκης. Το ίδιο έκανε το 1976 και ο Μπάμπης Ιντζόγλου.

Στα χρόνια που ακολούθησαν τη φανέλα της ΑΕΚ φόρεσαν μεταξύ άλλων και οι Χάρης Κοπιτσής, Νίκος Μιρτσέκης, Δημήτρης Ναλιτζής, Ταμαντανί Ενσαλίβα και τώρα ο Γρηγόρης Μάκος και φυσικά ο Ράφικ Τζιμπούρ που βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στην επικαιρότητα.

Οι Κυανέρυθροι που φόρεσαν το τριφύλλι

Αντίστοιχα ο Πανιώνιος έδωσε στον Παναθηναϊκό παίκτες με το ανάστημα του αμυντικού Τάκη Παπουλίδη (1963) και του κορυφαίου επιθετικού Δημήτρη Σαραβάκου (1984) αλλά διεθνείς όπως οι Σπύρος Μαραγκός, Τάκης Φύσσας, Λεωνίδας Βόκολος, Ανδρέας Λαγωνικάκης, Αλέξανδρος Τζιόλης, Βαγγέλης Μάντζιος, Νίκος Σπυρόπουλος.

Από τη Νέα Σμύρνη στο Νέο Φάληρο

Λιγότερο αναπτυγμένες ήταν οι μεταγραφικές σχέσεις του Πανιωνίου με τον Ολυμπιακό. Ο πρώτος μεγάλος παίκτης που άφησε τη Ν. Σμύρνη για να μετακομίσει στο Ν. Φάληρο ήταν ο γκολτζής Νίκος Αναστόπουλος και αυτός με το έτσι θέλω. Το 1981 ο Νικόλας πάτησε πόδι απέχοντας επί τρίμηνο από τις προπονήσεις του Πανιωνίου και απαιτώντας να πάει στον Ολυμπιακό και πουθενά αλλού. Ο τότε πρόεδρος της πειραϊκής ΠΑΕ κ. Σταύρος Νταϊφάς έδωσε 40 εκατ. δρχ. για να τον ντύσει στα ερυθρόλευκα.

Το 1988 τον Αναστόπουλο ακολούθησε ο Νίκος Τσιαντάκης, τον οποίο ο Πανιώνιος είχε αποκτήσει το 1985 από τον Ατρόμητο Περιστερίου και πούλησε στον Ολυμπιακό του Κοσκωτά. Εκτοτε τη διαδρομή Ν. Σμύρνη – Ν. Φάληρο ακολούθησαν επίσης το 1997 ο αλβανός τερματοφύλακας Φώτης Στρακόσια, το 2000 ο αμυντικός Χρήστος Κόντης (επέστρεψε στον Πανιώνιο το 2003) και το 2001 ο λιβεριανός επιθετικός Ζίζι Ρόμπερτς.

Πριν από τον Αναστόπουλο ο Ολυμπιακός είχε επιχειρήσει να αποκτήσει και άλλους παίκτες του Πανιωνίου, δείχνοντας μία αδυναμία στους τερματοφύλακες της νεοσμυρνιώτικης ομάδας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 διεκδίκησε τον Κώστα Βαλλιάνο ο οποίος το 1961 μεταγράφηκε από τον Πανιώνιο στον Εθνικό. Ο Βαλλιάνος πήγε τελικά στα… γεράματά του (1966) στον Ολυμπιακό και αυτό γιατί ο Πανιώνιος την ίδια χρονιά δεν παραχωρούσε στους Ερυθρόλευκους τον Θανάση Κουρκουβέλα ο οποιος ήταν η αδυναμία του ούγγρου προπονητή του Ολυμπιακού Μάρτον Μπούκοβι. Ο Πανιώνιος το 1968 παραχώρησε τον Κουρκουβέλα στον Ικαρο Ν. Ιωνίας από τον οποίο το 1970 τον απέκτησε ο Ολυμπιακός σε ηλικία 32 ετών.

Στους Ερυθρόλευκους άρεσε και ένας τρίτος τερματοφύλακας του Πανιωνίου, ο Κώστας Σαραλιώτης, αλλά τον απέκτησαν το 1972 μέσω Παναχαϊκής η οποία έναν χρόνο νωρίτερα τον είχε πάρει από την ομάδα της Ν. Σμύρνης. Τη φανέλα του Πανιωνίου (2002-2003) και στη συνέχεια του Ολυμπιακού (2005-2007) φόρεσε επίσης ο τούρκος αμυντικός Ερόλ Μπουλούτ.

Από τον Ολυμπιακό στον Πανιώνιο

Στον αντίποδα, από τον Ολυμπιακό στον Πανιώνιο πήγαν κατευθείαν μόνο τρεις παίκτες. Ο αμυντικός Γιώργος Καπουράνης το 1988, τον οποίο στη συνέχεια οι Κυανέρυθροι παραχώρησαν στον Αθηναϊκό για να καταλήξει στον Παναθηναϊκό. Ο μέσος Θεόφιλος Καρασσαβίδης το 1997 και ο νεαρός τερματοφύλακας Λεωνίδας Παναγόπουλος ο οποίος πήγε στον Πανιώνιο το καλοκαίρι του 2010.

Παράλληλα ο Πανιώνιος ήταν το αποκούμπι πολλών άσων του Ολυμπιακού οι οποίοι στα ποδοσφαιρικά… γεράματά τους επέλεγαν την ομάδα της Ν. Σμύρνης για να κλείσουν την καριέρα τους. Πρώτος και καλύτερος ο τρομερός εξτρέμ Βασίλης Μποτίνος, ο οποίος αφού έμεινε δύο χρόνια εκτός αγώνων λόγω προβλήματος στο γόνατο, πήγε στον Πανιώνιο το 1973 παίζοντας σε 7 ματς και σημειώνοντας 3 γκολ. Την ίδια διαδρομή ακολούθησε και ο αμυντικός Πέτρος Ξανθόπουλος ο οποίος το 1988 που σταμάτησε την καριέρα του στον Ολυμπιακό έπαιξε δύο χρόνια στον Εθνικό για να φορέσει τη φανέλα του Πανιωνίου την αγωνιστική περίοδο 1990-1991. Ο Πέτρος Μίχος έπειτα από 11 χρόνια παρουσίας στον Ολυμπιακό συνέχισε το 1988 στον Πανιώνιο με τον οποίο μάλιστα το 1989 κατέκτησε και το Κύπελλο Ελλάδας. Ο χαλκέντερος αμυντικός έμεινε τρία χρόνια στον Πανιώνιο (80 αγώνες, 3 γκολ) για να επιστρέψει και να κλείσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό το 1991.

Τη φανέλα αρχικά του Ολυμπιακού και στη συνέχεια του Πανιωνίου φόρεσαν επίσης ο Τάκης Γκώνιας (1992-1996 Ολυμπιακός – 2000-2002 Πανιώνιος), ο Βραζιλιάνος Λουτσιάνο ντε Σόουζα (1998-2001 Ολυμπιακός – 2006 Πανιώνιος), ο Λάμπρος Χούτος (1999-2004 Ολυμπιακός – 2007-2009 Πανιώνιος) και ο πιτσιρικάς Βασίλης Σκούρτης, ο οποίος ξεκίνησε από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού και το καλοκαίρι του 2010 πήγε στην ομάδα της Ν. Σμύρνης.

Μαρινάκης και Βεντούρης

Οι πρόσφατες μεταγραφές του Γιάννη Μανιάτη και Μπέναρντ Κουμορτζί από τον Πανιώνιο στον Ολυμπιακό (την αντίστροφη διαδρομή Πειραιάς – Ν. Σμύρνη αναμένεται να κάνει ο επιθετικός Κώστας Μήτρογλου) προφανώς εγκαινιάζουν μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο συλλόγων, πίσω από την οποία κρύβεται η προσωπική φιλία και η συνεργασία σε επαγγελματικό επίπεδο δύο εφοπλιστών: του μεγαλομετόχου και προέδρου του Ολυμπιακού κ. Βαγγέλη Μαρινάκη και του προέδρου της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη Πανιωνίου κ. Γεράσιμου Βεντούρη. Να δούμε πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες μέρες, τα επόμενα χρόνια και σε ποιο επίπεδο η ποδοσφαιρική συνεργασία κατ’ αρχήν των δύο ανδρών και στη συνέχεια των δύο συλλόγων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.