Σύσκεψη για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας

«Σκούπα» μέτρων με στόχο να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να αναβαθμιστεί το ιστορικό κέντρο της Αθήνας συζήτησε το συντονιστικό διυπουργικό όργανο που συνεδρίασε υπό την προεδρεία του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση.Στη σύσκεψη πήραν μέρος υπουργοί και υφυπουργοί από εννέα υπουργεία, καθώς επίσης και ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως κ. Θ. Πάγκαλος.Στη σύσκεψη πήραν μέρος υπουργοί και υφυπουργοί από εννέα υπουργεία...

«Σκούπα» μέτρων με στόχο να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να αναβαθμιστεί το ιστορικό κέντρο της Αθήνας συζήτησε το συντονιστικό διυπουργικό όργανο που συνεδρίασε υπό την προεδρεία του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση. Στη σύσκεψη πήραν μέρος υπουργοί και υφυπουργοί από εννέα υπουργεία, καθώς επίσης και ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως κ. Θ. Πάγκαλος. Η σύγκληση του διυπουργικού οργάνου, το οποίο συνήλθε για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε ενόψει της δέσμης μέτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και τα οποία θα εφαρμοστούν έως τον προσεχή Μάρτιο.

Ολοκληρώθηκεευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση, με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη συνεργασία των συναρμοδίων υπουργείων για το θέμα, στο πλαίσιο των εντολών που είχε δώσει προ μηνών ο Πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το σχέδιο για την Αθήνα, επί θητείας του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Με δεδομένη την έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος, στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεωνβρέθηκαν τα προβλήματα διαβίωσης των μεταναστών και ζητήματα εγκληματικότητας, trafficking κλπ., αν και όπως εκτιμούσαν από χθες το βράδυ κυβερνητικά στελέχη, στη σημερινή σύσκεψη δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, αλλά να γίνει μία πρώτη προσπάθεια συντονισμού των συναρμοδίων υπουργείων με το βλέμμα στραμμένο στους επόμενους μήνες και τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλφθούν σε συνεργασία και με τη νέα δημοτική αρχή υπό τον κ. Γ. Καμίνη.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος, Εργασίας, Ανάπτυξης, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Οικονομικών και Πολιτισμού.

Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης με το δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του κυβερνητικού συντονιστικού οργάνου για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ο νέος δήμαρχος, αν και απέφυγε τις επίσημες δηλώσεις, επεσήμανε ότι βρίσκει ενθαρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει συντονιστικό όργανο για το ιστορικό κέντρο της πόλης και έκανε γνωστό ότι υπέβαλε στον κ. Ραγκούση τις προτάσεις του και κυρίως το πόρισμα το οποίο είχε συντάξει την εποχή κατά την οποία ήταν Συνήγορος του Πολίτη.

Για τους συμβασιούχους του Δήμου Αθηναίων ο κ. Καμίνης είπε ότι αναμένει τις δικαστικές αποφάσεις για να δεί πως θα αντιμετωπίσει το θέμα που επηρεάζει κυρίως τον τομέα καθαριότητας του Δήμου. Παράλληλα, χαρακτήρισε πολύ άσχημη την οικονομική κατάσταση του Δήμου Αθηναίων, καθώς, όπως είπε, μόνο στους προμηθευτές χρωστά πάνω από 50 εκατ. ευρώ. Αισιόδοξος, παρά ταύτα, εμφανίσθηκε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης. «Το μήνυμα είναι ελπίδα», είπε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, της πορνείας και του παραεμπορίου, η περίθαλψη των αστέγων, η ενίσχυση των υποδομών (σχολικά κτίρια) και η χορήγηση κινήτρων για επιστροφή στο Κέντρο. Ο κ. Ραγκούσης είπε ότι για τα θέματα αυτά θα υπάρξει συνεργασία τόσο με τη δημοτική αρχή όσο και με την περιφέρεια, έτσι ώστε έως το Μάρτιο να ξεδιπλωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης του Κέντρου. Για ορισμένα ζητήματα μάλιστα δεν απέκλεισε να υπάρξουν και νομοθετικές παρεμβάσεις. Δεν θέλουμε αποσπασματικά μέτρα, τόνισε με έμφαση, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συσκέψεις του διυπουργικού συντονιστικού οργάνου. Ο υπουργός Εσωτερικών επανέφερε μάλιστα και το σύνθημα της κυβέρνησης όταν εψηφίζετο στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους μετανάστες:«Ανοίγουμε την καρδιά μας και σφραγίζουμε τα συνορά μας»..

Τα μέτρα αυτά, όπως έγινε γνωστό, θα οδηγούν στη σταδιακή αποκατάσταση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας που μαστίζεται από τη παράνομη μετανάστευση, το παραεμπόριο, την εκτεταμένη πορνεία, τα ναρκωτικά και την εγκατάλειψη. «Το πρόβλημα λαθρομετανάστευσης μας έχει ξεπεράσει γιατί το αφήσαμε πολύ καιρό», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησεως κ. Θόδωρος Πάγκαλος. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής δήλωσε ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνησης η προστασία του Κέντρου όπως και άλλων πόλεων, που μαστίζονται από το έγκλημα και την ανεξέλεκτη παρουσία των μεταναστών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπεραμύνθηκε και της απόφασης της κυβέρνησης να υψώσει φράκτη μήκους 12,5 χιλιομέτρων με θερμικές κάμερες στα χερσαία σύνορα της χώρας με στόχο να ανασχεθεί η λαθρομετανάστευση, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η διαχείριση των συνόρων είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας». Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι εξετάζονται διάφορες προτάσεις και η εμπειρία άλλων χωρών όσον αφορά τη δημιουργία κέντρων υποδοχών μεταναστών χωρίς να επιβεβαιώσει ότι σ΄αυτά συμπεριλαμβάνονται και πλωτά μέσα. «Το μόνον που έχουμε αποφασίσει είναι η ενίσχυση των συνόρων», τόνισε με έμφαση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.