Αλλαγή φρουράς στην Βarclays

Αλλαγή φρουράς σε δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας, αλλά και όλου του κόσμου: στην Βarclays και στην ΗSΒC. Στην Βarclays το «πρώτο βιολί» συμφώνησε να αναλάβει τη διεύθυνση της «ορχήστρας». Στην ΗSΒC ο διευθυντής ορχήστρας αναλαμβάνει υπουργός Πολιτισμού- τηρουμένων των αναλογιών φυσικά. Διότι ο Στίβεν Γκριν, πρόεδρος της ΗSΒC, τερματίζει στα τέλη του έτους την πολυετή καριέρα του στην τράπεζα (επί τρία χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες του ως διευθύνων σύμβουλος και επί τέσσερα ως πρόεδρος) για να αναλάβει το υπουργείο Εμπορίου που του προσέφερε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Αλλαγή φρουράς σε δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας, αλλά και όλου του κόσμου: στην Βarclays και στην ΗSΒC. Στην Βarclays το «πρώτο βιολί» συμφώνησε να αναλάβει τη διεύθυνση της «ορχήστρας». Στην ΗSΒC ο διευθυντής ορχήστρας αναλαμβάνει υπουργός Πολιτισμού- τηρουμένων των αναλογιών φυσικά. Διότι ο Στίβεν Γκριν, πρόεδρος της ΗSΒC, τερματίζει στα τέλη του έτους την πολυετή καριέρα του στην τράπεζα (επί τρία χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες του ως διευθύνων σύμβουλος και επί τέσσερα ως πρόεδρος) για να αναλάβει το υπουργείο Εμπορίου που του προσέφερε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Σύμφωνα με τον επιχειρηματικό συντάκτη του ΒΒC Ρόμπερτ Πρέστον, ο διορισμός του Γκριν στην κυβέρνηση συνασπισμού, «παρά τον χαμηλό αριθμό κυβερνητικών στελεχών που προέρχονται από τον κόσμο των επιχειρήσεων, θα εκληφθεί δίχως αμφιβολία ως πραξικοπηματική πράξη του πρωθυπουργού».

Εκτός από τα παρασκηνιακά δρώμενα που πάντοτε περισσεύουν σε «καραμπόλες» τόσο υψηλού επιπέδου, η μεταπήδηση Γκριν από την ΗSΒC στην κυβέρνηση Κάμερον δεν αποτελεί κάτι το εκπληκτικό, αφού δεν είναι η πρώτη φορά (και δεν θα είναι βεβαίως ούτε η τελευταία) που ένα στέλεχος μεταπηδά από τον επιχειρηματικό στίβο στον πολιτικό. Αντίθετα, η «αναβάθμιση» του επικεφαλής του κλάδου επενδυτικής τραπεζικής της Βarclays Μπομπ Ντάιμοντ στο αξίωμα του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας μπορεί να ερμηνευθεί και ως ενδεικτική μιας κρίσης ταυτότητας και μιας οιονεί ένοχης εσωστρέφειας, που παρατηρείται σε μεγάλους τραπεζικούς ομίλους στη «μετά Lehman εποχή». Σύμφωνοι, ο Ντάιμοντ δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο μεγαλοστέλεχος μιας τράπεζας που αναρριχάται στην κορυφή της. Ωστόσο ο συγκεκριμένος τραπεζίτης είχε διακριθεί στον κλάδο επενδυτικής τραπεζικής- το ΒΒC υπολογίζει ότι έχει ενθυλακώσει περί τα 100 εκατ. στερλίνες (120 εκατ. ευρώ)

ως πρώτος υπεύθυνος των επενδυτικών δραστηριοτήτων της Βarclays.

«Ο αρχιτέκτονας της επενδυτικής στρατηγικής της Βarclays και ο ενορχηστρωτής της ανάπτυξης του κλάδου επενδύσεων της βρετανικής τράπεζας διορίζεται διευθύνων σύμβουλος με την υπόσχεση να προωθήσει τον κλάδο…

λιανικής τραπεζικής»!

Ε τσι ξεκινούν οι Τζον Μένον και Γκάβιν Φιντς το εκτενές ρεπορτάζ τους στο πρακτορείο Βloomberg. Και εξηγούν ότι η τρίτη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα της Βρετανίας προσπαθεί να περιορίσει την αναλογία των προ φόρων κερδών που της αποφέρει ο κλάδος της επενδυτικής τραπεζικής (αναλογία ως προς τα συνολικά κέρδη της) από τα δύο τρίτα στο ένα τρίτο. Αυτό προσπαθεί να το πετύχει βεβαίως όχι μειώνοντας την κερδοφορία της επενδυτικής τραπεζικής, αλλά αυξάνοντας την κερδοφορία του κλάδου λιανικής τραπεζικής. Αυτό υποσχέθηκε άλλωστε και ο κ. Ντάιμοντ. Βεβαίως, θα παρατηρούσε κανείς ότι σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε είναι μάλλον δύσκολο να διατηρηθούν ανέπαφα τα κέρδη του κλάδου επενδύσεων.

Β εβαίως, υπάρχει και η άποψη του ειδικού περί τα επιχειρηματικά συντάκτη του ΒΒC που θεωρεί ότι ο διορισμός του κ. Ντάιμοντ στην κορυφή της ιεραρχίας θα τονώσει την εικόνα της Βarclays ως επενδυτικής τράπεζας παγκόσμιας εμβέλειας. Ο κ. Πέστον του βρετανικού επικοινωνιακού ομίλου δεν βλέπει τίποτε το μεμπτό στην προοπτική αυτή. Ωστόσο ο Σάιμον Μον, αναλυτής της ΜF Global στο Λονδίνο, δήλωσε στο Βloomberg: «Η αρχική αντίδραση στις εξελίξεις ίσως να είναι αρνητική λόγω της προσήλωσης του κ. Ντάιμοντ στην επενδυτική τραπεζική. Κακώς. Η Βarclays εδώ και χρόνια είναι κατά 70% μια επενδυτική τράπεζα και δεν θα έπρεπε να ντρέπεται που διαθέτει έναν τόσο επιτυχημένο επενδυτικό κλάδο».

Είναι γεγονός ότι η χρηματοπιστωτική κρίση και οι οικονομικές καταστροφές που ακολούθησαν έχουν δυσφημήσει τον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής. Ακόμη και η βρετανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με δυσπιστία τις τράπεζες, αφού μελετά το ενδεχόμενο να τους ζητήσει να διαχωρίσουν τον κλάδο των επενδύσεων από τον κλάδο των πιστώσεων. Ο κ. Ντάιμοντ, πάντως, ως επικεφαλής της Βarclays (θα αντικαταστήσει τον Τζον Βάρλεϊ την επόμενη χρονιά) θα υπερασπιστεί την ακεραιότητα των σημερινών λειτουργιών της τράπεζας. Γι΄ αυτό άλλωστε το πρώτο που βρήκε να πει μετά τη μεγάλη είδηση είναι ότι θα δώσει έμφαση στη λιανική τραπεζική.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.