Το επταήμερο του Διόδωρου

Πόσα χρόνια έχουν περάσει; Τρία- τέσσερα; Εχω χάσει πια τον λογαριασμό και όλοι οι κάτοικοι Κυψέλης και Προαστίων έχουμε χάσει το Πάρκο, το Πεδίον του Αρεως. Οι δύο σουπερνομάρχες, κυρίες Φώφη Γεννηματά που το ξεκίνησε και Ντίνα Μπέη που το συνέχισε, εγκλημάτισαν κατά όλων όσοι κατοικούμε εδώ γύρω: κάποιες μακέτες έδειξαν τότε, το μάντρωσαν, μπήκαν μπουλντόζες και συνεργεία, κανείς δεν ήξερε τι κάνουν, και κάθε τόσο ανακοίνωναν ότι «σε τρεις μήνες παραδίδεται στο κοινό» - τελευταία φορά ήταν πριν από τα Χριστούγεννα που άκουγα τη σουπερνομάρχη Ντίνα Μπέη να ορκίζεται σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «τέλος Μαρτίου θα είναι έτοιμο».

Χειρότερο και από τη χώρα
Πόσα χρόνια έχουν περάσει; Τρία- τέσσερα; Εχω χάσει πια τον λογαριασμό και όλοι οι κάτοικοι Κυψέλης και Προαστίων έχουμε χάσει το Πάρκο, το Πεδίον του Αρεως. Οι δύο σουπερνομάρχες, κυρίες Φώφη Γεννηματά που το ξεκίνησε και Ντίνα Μπέη που το συνέχισε, εγκλημάτισαν κατά όλων όσοι κατοικούμε εδώ γύρω: κάποιες μακέτες έδειξαν τότε, το μάντρωσαν, μπήκαν μπουλντόζες και συνεργεία, κανείς δεν ήξερε τι κάνουν, και κάθε τόσο ανακοίνωναν ότι «σε τρεις μήνες παραδίδεται στο κοινό» – τελευταία φορά ήταν πριν από τα Χριστούγεννα που άκουγα τη σουπερνομάρχη Ντίνα Μπέη να ορκίζεται σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «τέλος Μαρτίου θα είναι έτοιμο». Τέλος Μαΐου άνοιξαν διάδρομο στην ως τώρα περίκλειστη περιοχή και διαπιστώνει κανείς ότι ούτε σε δέκα χρόνια δεν θα έχει τελειώσει η ανάπλαση ή αναβάθμιση, δεν θυμάμαι ποια ωραία λέξη είχαν χρησιμοποιήσει τα χρόνια εκείνα για να καλλωπίσουν το έγκλημα που έχουν κάνει.

Μπάζα, σκαψίματα, ξεραΐλα, σκόνη, φράχτες, σκουπίδια, πλαστικοί σωλήνες- ασχήμια, αγριότητα, εγκατάλειψη, αυτό είναι το Πεδίον του Αρεως τέσσερα χρόνια μετά. Το μόνο καλό που έχει: είναι γεμάτο πέτρες, ίνα διευκολυνθή το ρηθέν εν τη Βουλή υπό του Γιώργου Παπανδρέου «θα μας πάρουν με τις πέτρες ».

Αυτό πρέπει να το θεωρήσουμε εθνική προσφορά- κατά τα άλλα όπως κατάντησε το δίδυμο Καραμανλή- Αλογοσκούφη τη χώρα, έτσι κατάντησε το δίδυμο Γεννηματά- Μπέη το Πάρκο. Και το χειρότερο: αν κυβερνούσαν τη χώρα, θα την είχαν παραδώσει στους επόμενους με έλλειμμα 23% και δανεισμό 230%. Αλλά ας μη χάνουμε τις ελπίδες μας, η Φώφη Γεννηματά έγινε υφυπουργός χάρη στην αξιοσύνη της, θα προκόψει το υπουργείο της όπως και το Πάρκο, κανείς δεν αμφιβάλλει· πώς γράφουμε και καταγγέλλουμε πλούσιους μάνατζερ χρεοκοπημένων εταιρειών; Υπάρχουν και οι επιτυχημένοι πολιτικοί και δημοτικοί άρχοντες χρεοκοπημένων χωρών και κατεστραμμένων πόλεων.

Πέτρες και επαίτες
Οι οποίοι θα διεκδικήσουν την ψήφο μας ξανά σε λίγους μήνες και θα την πάρουν, αν δεν τους πάρουμε πριν με τις πέτρες- αν και το πιθανότερο είναι να το βρουν από τους επαίτες. Δεν ξέρω τι γίνεται στην επαρχία, αλλά είναι τρομερό το πόσοι επαίτες κυκλοφορούν στην Αθήνα, χιλιάδες- πολλοί περισσότεροι από τους παραεμπόρους που θα τιμωρεί σκληρά εις το εξής ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός μας. Και οι παραέμποροι επαίτες θα γίνουν και αυτοί για να γλιτώσουν το κυνήγι, γιατί άλλη δουλειά δεν πρόκειται να βρουν στη χρεοκοπημένη χώρα. F Τους μετανάστες τούς λυπάμαι περισσότερο από εμάς· ξεπούλησαν ό,τι είχαν και δεν είχαν, χρεώθηκαν κιόλας οι οικογένειες που έμειναν πίσω για να πληρώσουν τους λαθρέμπορους ψυχών που τους έφεραν εδώ. Και περιμένουν οι δικοί τους το έμβασμα για να ζήσουν και να ξεπληρώσουν στον τοκογλύφο το χρέος. Αλλά ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός θα πατάξει το παραεμπόριο, ο τοκογλύφος θα πάρει και τα υπόλοιπα εκεί κάτω, οι εδώ θα είναι ντροπιασμένοι, φτωχοί, ατιμασμένοι, με σακατεμένα όνειρα. Εχει ξανασυμβεί στην ιστορία των πληθυσμιακών μετακινήσεων να μεταναστεύουν κάποιοι σε χρεοκοπημένη χώρα; Ευκαιρία να το μελετήσουν οι ειδικοί. F Οσοι τα βάζουν με το παραεμπόριο ξεχνούν προφανώς ότι καταφεύγουν στα πεζοδρόμια για να ψωνίσουν εκείνοι που δεν θα πατούσαν ποτέ το πόδι τους σε κανονικό μαγαζί για να το αγοράσουν σε πολλαπλάσια τιμή- απλώς δεν θα την αγόραζαν ποτέ την τσάντα, το πουκάμισο, τα γυαλιά, τον δίσκο που κόστισαν μερικά ευρώ. Στην πραγματικότητα οι υπαίθριοι μικροπωλητές εξυπηρετούν τους φτωχούς συμπατριώτες τους μετανάστες, τους δίνουν τη δυνατότητα του lifestyle, να μοιάσουν λίγο με τους γηγενείς και με αυτούς που βλέπουν στην τηλεόραση.

Πού καιρός να τα σκεφθεί αυτά ο υπεραπασχολημένος Πρωθυπουργός- αλλά και οι εξέχοντες αρμόδιοι οικονομικοί εγκέφαλοι που ασχολούνται με αυτά, όπως η Λούκα Κατσέλη, έχουν άλλα προβλήματα, π.χ. να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων που αγοράζουμε οι γηγενείς και ψηφοφόροι τους- και κάθε τόσο κάνει άλλη μια έκκληση η Κατσέλη για μείωση τιμών· μάλλον επειδή δεν είχε εισακουστεί η προηγούμενη. Αλλά δεν το βάζει κάτω η υπουργός, συνεχίζει τις εκκλήσεις, αγωνίζεται σκληρά για την ευημερία μας: έγκυροι κύκλοι που την περιτριγυρίζουν υποστηρίζουν ότι εκτός από τις εκκλήσεις που απευθύνει και τη βραδινή προσευχή της στη μείωση των τιμών και στην ευημερία μας την αφιερώνει· όλα για μας, τίποτα για εκείνη.

Το μέλλον μας
Από τι θα πάνε λοιπόν οι πολιτικοί; Από τις πέτρες ή από τους επαίτες; Δύσκολο στοίχημα, το πιθανότερο από τις πέτρες που θα πετάμε οι επαίτες- σε ακόμη χειρότερη κατάσταση όμως από τους βουλευτές βρέθηκαν οι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές: μου φαίνεται πως όπως δεν έχει ξαναγίνει μετανάστευση σε χρεοκοπημένη χώρα έτσι δεν έχει ξαναγίνει σε καιρό ειρήνης βάρβαρη δολοφονική επίθεση σε στολίσκο που μεταφέρει τρόφιμα, φάρμακα και τέτοια χρειώδη- που ίσως να είναι αναγκαία και στην Αθήνα σύντομα.

Αλλά το Ισραήλ είναι σαν την κομμουνιστική Ρωσία, χώρα που θέλει να είναι περικυκλωμένη από εχθρούς και πάντα επί ποδός πολέμου- η αραβική περικύκλωση είναι όρος ύπαρξης του Ισραήλ όπως ήταν η ιμπεριαλιστική περικύκλωση για τη Ρωσία, αν δεν είναι συνεχώς σε πόλεμο το Ισραήλ θα καταρρεύσει· για τούτο οι ηγετικές ομάδες του προκαλούν συνεχώς θάνατο και πόλεμο, και υπάρχουν πολλά αραβικά καθεστώτα στην περιοχή που έχουν τον πόλεμο όση ανάγκη τον έχει και το Ισραήλ- όλοι μαζί είναι πολύ ευχαριστημένοι όταν πυκνώνει η δυστυχία στη Γάζα. F Το μέλλον του Ισραήλ είναι ο πόλεμος, της Ελλάδας η επαιτεία- αλλά θα είμαστε χαρούμενοι επαίτες παρακολουθώντας το θέαμα στη Βουλή, να δίνουν μαθήματα κοινοβουλευτικού ήθους οι αξιότιμοι βουλευτές που ο προβοκάτορας Χριστοφοράκος έγραφε τα ονόματά τους ότι δήθεν έχουν ραντεβού για να τους εκθέσει, οι άλλοι που τους έστελνε οικοσκευές, οι άλλοι που άκουσαν ότι υπάρχουν «προεκλογικές χορηγίες» και έμειναν σύξυλοι, οι άλλοι που ψάχνουν στη βιβλιογραφία να βρουν πώς επιβιώνει κανείς πολιτικά όταν χρεοκοπήσει τη χώρα του. Το μέλλον του τόπου είναι η ελληνική σημαία που κυματίζει περήφανη στην ταράτσα του άλλου σπιτιού του Ακη Τσοχατζόπουλου, στη Θεσσαλονίκη, στη γωνία ακριβώς της πλατείας Αριστοτέλους με τη θάλασσα, στον τελευταίο όροφο, με υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό και στον Ολυμπο. Η ελληνική σημαία εκεί ψηλά, η πλατεία σαν το Πεδίον του Αρεως και επιπλέον γεμάτη επαίτες.

Diodorus@tovima.gr

Είμαι 60 χρόνων, ξέρεις, από εκείνη την τραγική γενιά, κάποιοι λίγοι ενοχικοί, οι πολλοί ξεπουλημένοι. Γιατρός του ΕΣΥ, διευθυντής απο 12ετίας στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης. Σαν να μη αρκούν όλα τα προβλήματα λειτουργίας και έλλειψης προσωπικού (κανείς ειδικός γιατρός δεν θέλει να έρθει στο νησί γιατί εδώ δεν υπάρχουν απογευματινά ιατρεία, ταξίδια και συνέδρια στην ημεδαπή και στην εσπερία, κ.ά.), έφθασαν να περικόπτουν τις αποδοχές μου, σε σχέση με το 2009, περίπου 800 ευρώ τον μηνα. Ανάλογα βέβαια και στους υπόλοιπους. Οι συνολικές μου αποδοχές (μισθός + επιδόματα + εφημερίες) πριν από την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης με τον Αβραμόπουλο οροφή είχαν τον μισθό του αρεοπαγίτη, με 29 χρόνια υπηρεσίας- εννοείται χωρίς τις επιδιαιτησίες και λοιπά ωφελήματα του αδέκαστου κλάδου. Με τη νέα σύμβαση «αναβαθμίστηκαν» στον βαθμό του εφέτη, με 19 χρόνια υπηρεσίας. Κατόπιν ήρθαν και οι περικοπές· στη σύνταξη θα έβγαινα το 2011, με 35ετία. Τώρα μαθαίνω, αν επιβιώσω μέχρι τότε, θα βγω το 3011, με 135ετία.

Και τι να πω για τον γιο που σπούδασε αρχαιολόγος και φυσικά είναι άνεργος; Αναφορικά με τις πιθανότητες διορισμού έμαθα ότι όσον αφορά την επόμενη προκήρυξη για 8μηνες συμβάσεις οι επίδοξοι προσωρινοί αρχαιολόγοι θα διαγωνιστούν και στο άλμα τριπλούν και στον τετραγωνισμό του κύκλου. Μπορεί να τον συναντήσεις στον ΟΑΕΔ- όσοι είναι γραμμένοι εκεί ή τους συντηρεί η οικογένεια ή «σηκώνουν» πού και πού καμιά τράπεζα ή κανένα σουπερμάρκετ.

Και όμως, το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό. Είμαι πολύ θυμωμένος και συγγνώμη για το ύφος μου. Το πράγμα όμως έφτασε στο απροχώρητο. Εγκαλώ αυτούς που μας κυβερνούν αλλά και όλους τους άλλους που ζεσταίνουν τις καρέκλες της ελληνικής Βουλής, όχι γιατί είναι αργυρώνητοι (κάποιοι είναι) αλλά γιατί έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς στο να διαχειριστούν, εκτός από την Πολιτεία, και την αξιοπρέπειά μας, απαξιώνοντάς μας σαν άτομα και σαν πολίτες, ευνουχίζοντας τη μαχητικότητά μας και το αίσθημα ευθύνης και δημιουργώντας ένα έθνος φοβισμένων αναξιοπρεπών υποτελών.

Καλή ψυχή δηλαδή. Με τι κουράγιο, λοιπόν, να συνεχίσω να σου στέλνω τσιτάτα και ευφυολογίες; Ο rage! o desespoir!

Γιάννης Βογιατζής, Σαμοθράκη

***
Η Τροία καταστράφηκε πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια. Τότε μιλούσαμε για Τρωικά και ραψωδίες, σήμερα έχουμε Τρόικα και μνημόνια. Ο Τρωικός πόλεμος κράτησε 10 χρόνια και είχε ευτυχή για τους Ελληνες κατάληξη. Ο Τροϊκός πόλεμος που μόλις άρχισε είναι άγνωστο πόσο θα κρατήσει και τι κατάληξη θα έχει. Το βέβαιο είναι ότι λείπουν σήμερα Αγαμέμνων, Αχιλλέας, Οδυσσέας για να ηγηθούν του αγώνα κατά της Τρόικας. Αντ΄ αυτών έχουμε μπόλικους Κωστάκηδες, Γιωργάκηδες και λοιπούς Ακηδες. Η Ιστορία διδάσκει πως πρέπει να φτιάξουμε τον Δούρειο Χοίρο (έναν μεγάλο κουμπαρά Γουρουνάκι) και να τον δώσουμε στο ΔΝΤ. Σε καθορισμένη χρονική στιγμή ο Δούρειος Χοίρος θα ανοίξει και με τα κορμιά τους οι 300 του Πετσάλνικου θα πληρώσουν το χρέος. Εκτός των άλλων, μας χρειάζεται και ένας εθνικός Ομηρος ο οποίος θα καταγράψει το τι θα συμβεί αν οι Ευρωπαίοι μάς αρνηθούν την επόμενη δόση του δανείου. Ποιος ξέρει; Ισως ζητήσουμε από τον ΟΗΕ τρόφιμα για συσσίτιο.

Τριανταφυλλίδης Παναγιώτης, @hotmail. com

***
Χαμός στη μετάφραση! Μέσα σε 20 γραμμές τρία λάθη: ένα ορθογραφικό («να δωθεί»), ένα συντακτικό («το υπόλοιπο της 50% κατάθεσης»») και ένα μεταφραστικό (ο περίφημος υπουργός-μαραγκός). Πώς προσελήφθη αυτό το ανελλήνιστο κνώδαλο σε υπηρεσία από την οποία πολλές φορές εξαρτώνται ζωτικά συμφέροντα ταλαίπωρων πολιτών;

Αμπελοφιλόσοφος Θεσσαλονικεύς

***
Μπορεί να διανοηθεί κάποιος τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που θα είχαμε αν η Siemens δεν ήταν πρωταθλητής στις δωροδοκίες αλλά κάποια κινεζική εταιρεία με μαϊμούδες;

Νικόλαος εκ Βόλου

***
Δυσχερής η θέση μας: Τώρα που συγκρούονται οι δύο προαιώνιοι εχθροί του Ελληνισμού, Τούρκοι και εβραίοι, εμείς οι εθνικώς σκεπτόμενοι με ποιον πρέπει να συμμαχήσουμε;

Παναγιώτης Τυβίγγιος, Θεσσαλονικεύς

***
Τυχεροί είμαστε που η μετάφραση δεν αφορούσε γαλλικό κείμενο. Πώς θα μετέφραζαν άραγε τη γαλλική λέξη για το Υπουργικό Συμβούλιο (καμπινέ);

Δημήτριος Τσεχίας

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.