ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΙΝ SΙΤU

Το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας της Ευρώπης έχει τη δική του, πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, την οποία υπογραμμίζουν σημεία όπως η Αγία Αικατερίνη, το Δικαστικό Μέγαρο, το Μικρό Σαμπλόν, το Μέγαρο Καλών Τεχνών, το Μουσείο Μουσικών Οργάνων, το παζάρι, τα Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών, η γειτονιά των νέων και το Μουσείο Κόμικς Μαζί με άλλα οκτώ μαγαζιά σε όλη την πόλη, αποτελεί ό,τι πιο χαρακτηριστικό και πρωτότυπο στην κατηγορία «καφέ-εστιατόριο».Τυπικά δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο, όπως τουλάχιστον τα ξέρουμε στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας της Ευρώπης έχει τη δική του, πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, την οποία υπογραμμίζουν σημεία όπως η Αγία Αικατερίνη, το Δικαστικό Μέγαρο, το Μικρό Σαμπλόν, το Μέγαρο Καλών Τεχνών, το Μουσείο Μουσικών Οργάνων, το παζάρι, τα Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών, η γειτονιά των νέων και το Μουσείο Κόμικς 1. Πικ-νικ στην πόλη
Μαζί με άλλα οκτώ μαγαζιά σε όλη την πόλη, αποτελεί ό,τι πιο χαρακτηριστικό και πρωτότυπο στην κατηγορία «καφέ-εστιατόριο».Τυπικά δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο, όπως τουλάχιστον τα ξέρουμε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι Βέλγοι όταν πηγαίνουν εκεί μιλούν για πικ-νικ στην πόλη. Ανεπιτήδευτη απλότητα, ωραίες γεύσεις, λαχταριστά γλυκά. Κατάλληλο για μακρόσυρτο πρωινό (ό,τι πρέπει για Σαββατοκύριακα) αλλά και για μεσημεριανό και για απογευματινό. Ως εδώ.Το βράδυ είναι κλειστό. Le Ρain Quotidien, Rue A, Dansaeat 16Α, τηλ. 322502 2361.

2. Δικαστικό Μέγαρο

Το επιβλητικό κτίριο του αρχιτέκτονα Joseph Ρoulaert προκαλεί δέος. Δέος μπροστά στην εξουσία. Βεβαίως επισήμως λέγεται ότι οι εντυπωσιακές γραμμές του κτιρίου θα έπρεπε να υπογραμμίζουν τον θρίαμβο της Δικαιοσύνης, της Δικαιοσύνης πάνω απ΄ όλους, όπως ήθελε το Εθνικό Συμβούλιο, το πρώτο νομοθετικό σώμα του Βελγίου, το 1830. Μνημειώδες, επιβάλλεται σε όλα τα άλλα κτίρια και υπήρξε το μεγαλύτερο κτίσμα από λαξευμένη πέτρα προτού ο Τσαουσέσκου χτίσει το δικό του στo Βουκουρέστι. Palais de Justice, place Ρoelaert 1 3. Μέγαρο Καλών Τεχνών

Το Μέγαρο, σε στυλ αρ ντεκό, είναι έργο του «πνεύματος» της πόλης, του πρωτοπόρου αρχιτέκτονα Βίκτορ Χόρτα (1861-1947).

Ολοκληρώθηκε το 1928 και είναι έδρα της κρατικής ορχήστρας του Βελγίου. Εχει αίθουσες συναυλιών και συνεδρίων και φιλοξενεί επίσης μουσείο κινηματογράφου. Στο μουσείο προβάλλονται με συμβολικό εισιτήριο δύο ταινίες κάθε μέρα, ενταγμένες σε κάποιο από τα αφιερώματα στην παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου.

Πρόσφατα στο Μέγαρο Καλών Τεχνών φιλοξενήθηκαν οι παράλληλες εκθέσεις της Φρίντα Κάλο και του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Palais des Βeaux Αrts, Βozar, Ravenstein 23 4. Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών

Μια ιστορία δύο αιώνων.Το συγκρότημα περιλαμβάνει το Μουσείο Τέχνης από τον 15ο ως τον 18ο αιώνα, όπου μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει τους μεγάλους φλαμανδούς ζωγράφους, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης από τον 18ο ως τον 20ό αιώνα, καθώς και τα μουσεία Wiertz (1806-1865, βέλγος ζωγράφος) και Μeunier (1831-1935, βέλγος ζωγράφος και γλύπτης). Rue de la Regence 3 5. Ο κήπος με τα αγάλματα

Το Μικρό Σαμπλόν είναι ένας παραμυθένιος κήπος που σχεδιάστηκε το 1890, ιδανικός για διάβασμα ή ρέμβη μετά τη βόλτα στο ιστορικό κέντρο των Βρυξελλών. Στα κιγκλιδώματα που περιτριγυρίζουν τον κήπο έχουν στερεωθεί 48 μπρούντζινα αγάλματα του Πολ Χανκάρ, το καθένα από τα οποία είναι αφιερωμένο στις συντεχνίες που ασκούσαν τα παραδοσιακά επαγγέλματα τον Μεσαίωνα.

Κάθε πέτρινη κολόνα επάνω στην οποία στηρίζεται το άγαλμα έχει διαφορετική γεωμετρική διακόσμηση. Αλλά και οι σιδεριές που ενώνουν γύρω γύρω τις κολόνες είναι και αυτές διαφορετικά πλουμισμένες.

Στο κέντρο βρίσκεται το σιντριβάνι με τις προτομές των κομήτων του Εγκμοντ και του Ορν, οι οποίοι είχαν ηγηθεί της εξέγερσης κατά της ισπανικής τυραννίας.

6. Αγία Αικατερίνη

Γοτθική εκκλησία του 19ου αιώνα με στοιχεία μπαρόκ διακόσμησης.

Η περιοχή είναι γνωστή για τα πολλά εστιατόρια που λειτουργούν εκεί και τα οποία προσφέρουν ψάρια και θαλασσινά.

Σε κάποιες γωνίες υπάρχουν και «ορθάδικα» με μια μπάρα στο πεζοδρόμιο ώστε στα πεταχτά ή με την άνεσή σας, όπως εσείς θέλετε, να απολαύσετε ένα ποτήρι κρασί και μια χούφτα στρείδια ή μύδια για μεζέ.

Saint Catherine 7. Μουσείο Μουσικών Οργάνων

Είναι ένα αρχιτεκτονικό στολίδι του 1899 σε στυλ αρ νουβό. Στις συλλογές του το μουσείο έχει εντάξει αυθεντικά παραδοσιακά όργανα, από όλες τις περιόδους, από όλες τις ηπείρους. Εξίσου ενδιαφέρον με τα εκθέματα είναι και το «ρουφ γκάρντεν» του μουσείου, με το καφέ-εστιατόριο και την απολαυστική θέα πάνω από την πόλη.

Rue Μontagne de la Cour 2 8. Μοναστηράκι… Βρυξελλών
Είναι κάτι σαν το Μοναστηράκι της Αθήνας την Κυριακή, μόνο που εδώ αυτή η ατμόσφαιρα δημιουργείται κάθε ημέρα από τις 6 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι και το Σαββατοκύριακο ως τις τρεις το απόγευμα.Το παζάρι βρίσκεται στο διαμέρισμα Μarolles και στη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλά παλαιοπωλεία, αίθουσες τέχνης και καφενεία. Ο,τι χρειάζεται για μια απολαυστική βόλτα.

Ρlace Jeu-de-balle (flea market) 9. Η γειτονιά των νέων
Στην καρδιά των Βρυξελλών αυτή η περιοχή αναστηλώθηκε στην κυριολεξία και αναβαθμίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄90. Ζωντανή γειτονιά για μικρούς και μεγάλους νέους, με πλήθος καφενείων, μπαρ και εστιατορίων με ασιατική κυρίως κουζίνα (ινδική, ιαπωνική, ταϊλανδέζικη, βιετναμέζικη, κινεζική).Τα μοδάτα καφέ της πλατείας είναι τα «Ζebra» και «Μappa Μundo», αλλά πάνω απ΄ όλα η παλιά κλειστή αγορά, η οποία λειτουργεί ως καφέ και εκθεσιακός χώρος.

Ρlace St Gery

ΠΡΟΣΒΑΣΗ:

Δύο πτήσεις κάθε μέρα από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με την Ολυμπιακή (9.10 και 16.40),μία πτήση με την Αegean (8.40) και την SΝ Βrussels (20.45,Σάββατο 11.35)

ΔΙΑΜΟΝΗ:

18. «Ηotel Chantecler» (rue de la Grande Ιle, τηλ.32 2 512 1151,

www.hotel-chantecler.be)

19. «Βrussels Welcome Ηotel» (Quai au Βois a Βruler τηλ.32 2 219 95 46,

www.hotelwelcome.com)

20. «Ηotel Αmigo» (rue de l΄ Αmigo 1-3, τηλ.32 2 547 4747,

www.hotelamigo.com), πολυτελές και ατμοσφαιρικό

21. «Ηotel Μetropole» (place de Βrouckere 31, τηλ.32 2 217 3300).

ΦΑΓΗΤΟ:

10. «Αrmand & Κo» (rue des Chapelins 16, τηλ.32 2 514 7163) για εκλεκτή παραδοσιακή κουζίνα.

11. «Restaurant Vincent» (rue des Dominicains 8-10,τηλ.32 2 511 2607) για ψάρι,κρέας και το παραδοσιακό μενού μύδια και τηγανιτές πατάτες σε γνήσια «βρυξελλιώτικη» ατμόσφαιρα.

12. «Comme Chez Soi» (Ρlace Ρouppe 23,τηλ.32 2 5122921).

ΚΑΦΕ:

13. «Α la Μort Subite» (rue Μontagne-aux-Ηerbes Ρotageres 7) και μπρασερί.

14. «Εl Μetteko» (Βd Αnspach 88) stadscafe.

15. «Ο΄ reilly΄s» (place de la Βourse 1) ιρλανδέζικη παμπ.

16. «Water-stone΄s» (Μax Αdolphe Laan 71) με αγγλικά και αμερικανικά περιοδικά.

17. «Librairie St.Ηubert» (Galerie du Roi) με βιβλία τέχνης και εκλεκτικός εκθεσιακός χώρος στην αρχή της δεύτερης από τις δύο διαδοχικές βασιλικές στοές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.