Το επταήμερο Διόδωρου

Το πρόβλημα δεν είναι πως η κατάσταση είναι κακή- το πρόβλημα είναι πως η κατάσταση μπορεί να γίνει χειρότερη. Και, δυστυχώς, το πρώτο πόρισμα του νόμου του Μέρφι (αυτού που προβλέπει ότι «αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει» ) μας λέει ότι «αν κάτι μπορεί να πάει χειρότερα, θα πάει». Ητοι, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι πληρώνουμε πενταπλάσια επιτόκια σε σχέση με πέρυσι και πως «300 μονάδες σπρεντ» σημαίνει δανεισμό 3% ακριβότερα από τους Γερμανούς, δηλαδή ότι για ...

Πανίσχυρη Ελλάδα
Το πρόβλημα δεν είναι πως η κατάσταση είναι κακή- το πρόβλημα είναι πως η κατάσταση μπορεί να γίνει χειρότερη. Και, δυστυχώς, το πρώτο πόρισμα του νόμου του Μέρφι (αυτού που προβλέπει ότι «αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει» ) μας λέει ότι «αν κάτι μπορεί να πάει χειρότερα, θα πάει».

Ητοι, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι πληρώνουμε πενταπλάσια επιτόκια σε σχέση με πέρυσι και πως «300 μονάδες σπρεντ» σημαίνει δανεισμό 3% ακριβότερα από τους Γερμανούς, δηλαδή ότι για τα 50 τόσα δισεκατομμύρια που θα δανειστεί φέτος το κράτος θα πληρώσει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι ή πρόπερσι που το σπρεντ ήταν αμελητέο- το πρόβλημα είναι ότι κινδυνεύουμε να βρεθούμε εκτός ευρώ. Και το πρώτο πόρισμα του νόμου του Μέρφι λέει ότι αυτό θα γίνει- αν δεν κάνουμε κάτι για να το εμποδίσουμε. Δεν υπάρχει νομικός τρόπος να μας βγάλουν από το ευρώ οι συνεταίροι μας, υποστηρίζουν πολλοί, άρα τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. Και επιπλέον το «κόστος εξόδου» μας θα είναι πολύ μεγάλο για την ευρωζώνη, θα δυσφημιστεί η ζώνη του ευρώ και μετά θα βάλουν στόχο άλλες αδύναμες χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Ισπανία, άρα η Ενωση δεν θα αφήσει να γίνει κάτι τέτοιο- και άλλα τέτοια επιχειρήματα ακούγονται που θέλουν να αποδείξουν ότι δεν είναι τόσο σοβαρή η κατάσταση, συνεχίζουμε τις business as usual.

Ομως η Μorgan Stanley συνιστά στους πελάτες της «πουλήστε όσα ευρώ έχετε γιατί θα πέσει από 1,48$ στα 1,28$ λόγω Ελλάδας» – δηλαδή, οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα γίνουν ξαφνικά 15% φτωχότερες σε σχέση με Αμερικανούς, Κινέζους, Βρετανούς κτλ. εξαιτίας της σοφής διακυβέρνησης της χώρας από το δίδυμο της καταστροφής Καραμανλή- Αλογοσκούφη.

Τα ίδια λένε και η UΒS, η Goldman Sachs και άλλες τράπεζες· πρωτοσέλιδα στους «Financial Τimes», στη «Wall Street Journal», στους «Νew Υork Τimes» καθιστούν υπεύθυνη για την έως τώρα πτώση του ευρώ από το 1,50$ σε 1,40$ μικρή βαλκανική χώρα- δηλαδή βρίσκεται στο απόγειο της δόξας της, ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν επηρέαζε τόσο τις διεθνείς εξελίξεις. Η αξιοπιστία του ευρώ, η ευημερία των Γερμανών, Σουηδών, Γάλλων και πολλών άλλων εξαρτάται από το τι θα κάνουν Παπανδρέου- Παπακωνσταντίνου.

* «Ισχυρή Ελλάδα» δεν έλεγε κάποτε ο Κώστας Σημίτης; Οι διάδοχοί του κατάφεραν να την κάνουν πανίσχυρη, να την τρέμει όλη η Ευρώπη.

Ελληνικές στατιστικές, ελληνικές καλένδες
Και τι κάνουν σε αυτές τις περιπτώσεις όσοι νιώθουν ότι απειλούνται; Από το χρηματιστήριο ξέρουμε πως όταν επιχείρηση έχει ζημιές και η μετοχή της βουλιάζει, ανακοινώνει ότι κλείνει την τάδε ζημιογόνο μονάδα και απολύει το προσωπικό της- αμέσως η μετοχή της εταιρείας εκτοξεύεται. Αν η Ελλάδα βρεθεί εκτός ευρώ, το νόμισμα θα ανακάμψει και η ευρωζώνη θα έχει αποδείξει τη σοβαρότητά της, ότι τιμωρεί διάφορους τζαμπατζήδες, άρα όσοι εμπιστεύονται το νόμισμά της δεν πρόκειται να χάσουν. * Κάποιοι, λοιπόν, θα ήθελαν πάρα πολύ να δουν την Ελλάδα να αποχωρεί, πραγματοποιώντας απελπισμένη κίνηση για να σωθεί και να συνεχίσει να επιδίδεται στις «ελληνικές στατιστικές» και στις business as usual. Το κακό είναι πως και κάποιοι μέσα στην Ελλάδα θα ήθελαν κάτι τέτοιο, όχι μόνο στην κομμουνιστογενή Αριστερά που συνεχώς το ζητά και θεωρεί τις Βρυξέλλες υπεύθυνες για όλα τα κακά· τέτοιες απόψεις υπάρχουν σε όλα τα κόμματα, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες: «και αν φύγουμε από το ευρώ, τι έγινε;», αναρωτιούνται οι αγέρωχοι Ελληνες που αισθάνονται ότι η Ενωση και το ευρώ περιορίζουν τις δυνατότητες του έθνους (κυρίως των ιδίων προσωπικά) και είναι συνωμοσία διεθνής για να μας ξεζουμίσουν (η αριστερή εκδοχή) ή για να μας ελέγξουν και να μας εμποδίσουν να κατακτήσουμε τον κόσμο (η δεξιά εκδοχή). * Αλλά όταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος φθάνει στο σημείο να αρθρογραφεί στους «Financial Τimes» ότι το ελληνικό πρόβλημα θα ξεπεραστεί καλύτερα αν μείνει η χώρα στο ευρώ, και όχι αν φύγει, πρώτον, παραδέχεται ότι έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα· δεύτερον, δεν το κάνει για να πείσει δεξιούς και αριστερούς αγέρωχους εθνοκεντρικούς ότι λένε ανοησίες- θα αρθρογραφούσε σε ελληνική εφημερίδα σε αυτή την περίπτωση.

Ο Γιώργος Προβόπουλος γράφει στους «FΤ» επειδή τα πράγματα είναι σκούρα και ουσιαστικά απευθύνεται σε αυτούς που μας έχουν δανείσει λεφτά και φοβούνται ότι με τις «ελληνικές στατιστικές» θα τα πάρουν πίσω στις «ελληνικές καλένδες» για να τους πει «μην πιέζετε να μας διώξετε από την ευρωζώνη γιατί τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να χάσετε τα λεφτά που μας έχετε δανείσει».

Συσκέπτονται ίνα μη σκέπτονται
Μακάρι να τους πείσει, αλλά αυτό απαιτεί να κάνει και η κυβέρνηση τα σωστά- όμως ακούμε συνεχώς ότι η κυβέρνηση συσκέπτεται και συζητά να κάνει αυτό, συζητά όμως και το άλλο, αντιμετωπίζει το τάδε ενδεχόμενο, χωρίς να αποκλείει το δείνα.

Κάποιος παλαιός πολιτικός, ο μακαρίτης Ηλίας Ηλιού νομίζω, έλεγε ότι οι Ελληνες «συσκέπτονται για να μην σκέπτονται» – και κυρίως για να μην πράττουν.

* Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Βουλή ετοιμάζεται να σχηματίσει πεντέξι Εξεταστικές Επιτροπές και ο Αρειος Πάγος να αναψηλαφήσει τη Δίκη των Εξι- ο Αρειος Πάγος μετά θα συσκέπτεται να δει αν ήταν δίκαιη η δίκη του Τρικούπη για το «Τις Πταίει;», η δίκη του Κολοκοτρώνη, η δίκη του Καραϊσκάκη, η δίκη του Χριστού δεν θα αναψηλαφιστεί λόγω ετεροδικίας, και θα φθάσει ως τη δίκη του Σωκράτη· σιγά μην ασχοληθεί η ηγεσία της Δικαιοσύνης με το ότι για να ολοκληρωθεί κάποια υπόθεση στα ελληνικά ποινικά ή αστικά δικαστήρια απαιτούνται πέντε ως δέκα χρόνια. Στην πραγματικότητα, το να εκδικάζεται υπόθεση που έχει ιστορία 90 χρόνων θα είναι σε λίγο η τυπική κατάσταση απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Και η Βουλή, αφού συσκεφθεί και αναψηλαφήσει βατοπαιδευτικά, Siemens, Γερμανό, δομημένα ομόλογα, χρηματιστήριο- χωρίς να μπορεί να αποδώσει ευθύνες αφού όλα έχουν παραγραφεί-, μετά θα συσκεφθεί για τα κοσκωτικά, τις υποκλοπές, το σκάνδαλο της Ούλεν, τα λαυρεωτικά, το σκάνδαλο του εθνικού δανείου του 1825.

* Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, για μια ακόμη φορά οι αγρότες επαιτούν απειλώντας, δηλώνοντας ως καθυστερημένα παιδιά ότι για την κατάστασή τους δεν ευθύνονται οι ίδιοι αλλά το ότι δεν τους ενημερώνουν οι αρμόδιοι: δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στις Βρυξέλλες, δεν ξέρουν ποιες καλλιέργειες έχουν μέλλον, δεν ξέρουν να εμπορεύονται και να μεταποιούν τα προϊόντα τους, δεν ξέρουν να κάνουν άλλες καλλιέργειες από τα βαμβάκια που εξαντλούν τον υδροφόρο ορίζοντα και μολύνουν το περιβάλλον.

Οι αγωνιστές παραγωγοί του Κάστρου Βοιωτίας που έχουν κλείσει την εθνική οδό, έτσι έχουν περιγράψει τα πράγματα: αντλούμε με τις πομόνες και ποτίζουμε «ουσιαστικά με θαλασσινό νερό», χρησιμοποιούμε λιπάσματα που η χρήση τους απαγορεύεται. Και δεν ζητούν χρήματα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, ζητούν χρήματα διότι είναι ακριβό το κόστος της άρδευσης και των λιπασμάτων.

Πλήρης ασυνειδησία δηλαδή· αλλά αφού πέρυσι ο γαλαντόμος επί της Γεωργίας αυθέντης Σωτήρης Χατζηγάκης τούς έδωσε 500 εκατομμύρια ευρώ, γιατί να μην ξαναζητήσουν;

Η ζωή συνεχίζεται
* Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η περιώνυμη επιτροπή του ΟΗΕ για την υπερθέρμανση του πλανήτη ΙΡCC, που τιμήθηκε με βραβείο Νομπέλ πρόπερσι για την καταστροφολογία της, παραδέχθηκε ότι οι εκτιμήσεις της ότι λιώνουν οι παγετώνες των Ιμαλαΐων στηρίζονταν σε δημοσιεύματα εφημερίδων. Ευτυχώς που το υπουργείο της Τίνας Μπιρμπίλη ονομάστηκε «κλιματικής αλλαγής» και όχι «τήξης των παγετώνων». Πρώτοι στα ονόματα, πρώτοι και στα χρέη.

* Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, μαθαίνουμε ότι 95 δημόσιοι υπάλληλοι είναι αποσπασμένοι για να εκτελούν κομματικά καθήκοντα στη Ρηγίλλης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι σύζυγοι των πρώην υπουργών Γιώργου Σουφλιά, Βαγγέλη Μπασιάκου, Αντώνη Μπέζα και ο κουνιάδος της Ντόρας Μπακογιάννη. Κάπως αναγουλιαστικό το βρίσκω αυτό αλλά δεν φταίνε οι υπουργοί, φταίει που έχω ευαίσθητο στομάχι.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η ζωή συνεχίζεται: ο Επικούριος Απόλλων που τον μετέφερε ο Αντώνης Σαμαράς προεκλογικά στη Μεσσηνία επανέρχεται στην Ηλεία, αφού έκανε το διπλό θαύμα να εκλέξει τον τότε υπουργό Πολιτισμού και βουλευτή και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Diodorus@tovima.gr

Στην Αττική εντοπίζονται εύκολα: τo βράδυ ανεβάζουν τη μηχανή (συνήθως σαράβαλο) από τον δρόμο που είναι παρκαρισμένη, στο πεζοδρόμιο, και στη θέση της βάζουν το αυτοκίνητό τους- και το πρωί το αντίθετο, έτσι ώστε να κρατάνε πάντα μία θέση στάθμευσης μπροστά στο σπίτι τους. Στη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, δεν πρέπει να μείνουν αναξιοποίητοι οι ιδιαίτερα ευφυείς και με διάθεση προσφοράς προς την κοινωνία Ελληνες.

Στάθης Ζαφειρόπουλος,Πειραιάς

***
Πληροφορούμαι ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του έγκριτου «Εconomist» (που αναδημοσίευσαν και οι «Financial Τimes»), ο Γιώργος Παπανδρέου, αποδεικνύοντας πόσο πολυταξιδεμένος και κοσμοπολίτης είναι, θα τελέσει το μνημόσυνο της ελληνικής οικονομίας προσφέροντας για καφέ παρηγοριάς Αϊρις Κόφι.

Ο εκ Ξάνθης 8

***
Δέκα ντουζίνες ημέρες πέρασαν και το μόνο που κάνουν είναι να στέλνουν μηνύματα: στους ευρωπαίους partners, στους neighbors Τούρκους, στους indigenous αγρότες. Κυβέρνηση είναι αυτή ή mobile phone;

Γ. Κ., @otenet.gr

***
Το μεγάλο πρόβλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως ως κυβέρνηση, επί πεντέμισι χρόνια, έκανε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, ως εκ τούτου φυσικό είναι να μην ξέρει τώρα πώς γίνεται μια σωστή αντιπολίτευση σε κυβέρνηση.

Αβαδαίος, Γερασιμογιακουματικός

***
Καλός ο «Καλλικράτης», το γερμανικό εκλογικό σύστημα, το νομοσχέδιο για το Μεταναστευτικό. Από αναβολή σε αναβολή όμως πηγαίνουν τα μέτρα για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Μην αφήνουμε τον γάμο για να πάμε για πουρνάρια!

Βυζικιώτης, Ακοβας και Θέλπουσας

***
Ολα βαίνουν καλώς, το ενιαύσιο αγωνιστικό πρόγραμμα ακολουθείται καταλεπτώς: ΝοέμβριοΔεκέμβριο καταλήψεις σχολείων, Ιανουάριο- Φεβρουάριο καταλήψεις εθνικών οδών, Χριστούγεννα και Πάσχα διακοπή αποκομιδής απορριμμάτων.

Δημήτριος Τσεχίας

ΥΓ.: Ωραία με τον «Καλλικράτη». Στα άλλα, γιατί κάνετε κράτει;

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.