«Αλμυρή» η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων

Oποιοσδήποτε από τους συνιδιοκτήτες μπορεί να υποβάλει φάκελο στην Πολεοδομία για την τακτοποίηση ολόκληρης της ιδιοκτησίας που περιέχει ημιυπαίθριο χώρο. Αυτό τονίζεται σε διευκρινιστική εγκύκλιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, για την εφαρμογή του νόμου περί «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων, από την οποία προκύπτει ότι για τον προς «τακτοποίηση» ημιυπαίθριο θα καταβληθεί ένα παράβολο και μία εισφορά. Αλλά στην ίδια εγκύκλιο σημειώνεται ότι η δήλωση που θα υποβάλει ο ενδιαφερόμενος στην Πολεοδομία πρέπει να συνοδεύεται από κάτοψη του ορόφου στην οποία αποτυπώνεται ο ημιυπαίθριος χώρος ή ο κλειστός υπέργειος ή υπόγειος χώρος.

Oποιοσδήποτε από τους συνιδιοκτήτες μπορεί να υποβάλει φάκελο στην Πολεοδομία για την τακτοποίηση ολόκληρης της ιδιοκτησίας που περιέχει ημιυπαίθριο χώρο. Αυτό τονίζεται σε διευκρινιστική εγκύκλιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, για την εφαρμογή του νόμου περί «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων, από την οποία προκύπτει ότι για τον προς «τακτοποίηση» ημιυπαίθριο θα καταβληθεί ένα παράβολο και μία εισφορά. Αλλά στην ίδια εγκύκλιο σημειώνεται ότι η δήλωση που θα υποβάλει ο ενδιαφερόμενος στην Πολεοδομία πρέπει να συνοδεύεται από κάτοψη του ορόφου στην οποία αποτυπώνεται ο ημιυπαίθριος χώρος ή ο κλειστός υπέργειος ή υπόγειος χώρος. Αυτό σημαίνει ότι η προετοιμασία του φακέλου που θα υποβληθεί προϋποθέτει τη συνεργασία με μηχανικό, του οποίου η αμοιβή υπολογίζεται περί τα 300-500 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του χώρου που άλλαξε χρήση, δηλαδή προστίθεται ένα ακόμη έξοδο.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι οι πολεοδομικές υπηρεσίες καλούνται να ελέγξουν μόνο την πληρότητα του φακέλου, δηλαδή δεν προβλέπεται κανένας επί τόπου έλεγχος. Επίσης ορίζεται ότι για πολεοδομικές παραβάσεις που τυχόν υπάρχουν στα κτίρια, οι πολεοδομικές υπηρεσίες δεν εμπλέκονται στην αντιμετώπισή τους. Δηλαδή ακόμη και αν, για παράδειγμα, διαπιστωθούν υπερβάσεις του συντελεστή δόμησης, οι Πολεοδομίες εντέλλονται να αδιαφορήσουν!

Ηεγκύκλιος, που υπογράφεται απο τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Στ. Καλογιάννη, στάλθηκε στις Πολεοδομίες όλης της χώρας και ορίζει ότι κάθε συγκύριος νομιμοποιείται να δηλώσει τον ημιυπαίθριο χώρο που αποτελεί συνιδιοκτησία του. Σε περίπτωση ύπαρξης ψιλής κυριότητας και επικαρπίας, νομιμοποιείται είτε ο ένας είτε ο άλλος, αλλά και τρίτο πρόσωπο νομίμως εξουσιοδοτημένο μπορεί να υποβάλει τον σχετικό φάκελο στην Πολεοδομία.

Το παράβολο υπέρ του Δημοσίου ύψους 250 ευρώ για τους ημιυπαίθριους χώρους ή 350 ευρώ για τους υπέργειους και υπόγειους κλειστούς χώρους για κάθε αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία καταβάλλεται με αποδεικτικό είσπραξης και όχι με έντυπα παράβολα, στις εφορίες στον λογαριασμό ΚΑΕ 3741. Το ποσόν του παραβόλου σε καμία περίπτωση δεν επιστρέφεται, αλλά συμψηφίζεται με την εισφορά για την «τακτοποίηση» του ημιυπαίθριου.

Ειδικότερα ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλει σχετικό φάκελο στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, που θα περιλαμβάνει: Αίτηση του ιδιοκτήτη, υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 εις διπλούν, στην οποία εκτός από τα ατομικά στοιχεία, τον ΑΦΜ και τη ΔΟΥ φορολογίας του ιδιοκτήτη περιλαμβάνεται συνοπτική περιγραφή του χώρου, το εμβαδόν του δαπέδου του χώρου, η χρήση, ο αριθμός της οικοδομικής άδειας και ο χρόνος έκδοσής της. Ηδήλωση συνοδεύεται από κάτοψη του ορόφου στην οποία αποτυπώνεται ο ημιυπαίθριος χώρος ή ο κλειστός υπέργειος ή υπόγειος χώρος, εργασία που χρειάζεται μηχανικό. Επίσης θα υποβάλλεται παράβολο υπέρ του Δημοσίου, χωρίς το οποίο η αίτηση θεωρείται μη υποβληθείσα.

Η εισφορά για την τακτοποίηση της αλλαγής χρήσης είναι ίση με το 10% της αξίας του κλειστού χώρου, με βάση την επιφάνεια του δαπέδου επί την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του ΥΠΟΙΟ.

O υπολογισμός της εισφοράς γίνεται από την πολεοδομική υπηρεσία και καταβάλλεται στην οικεία ΔΟΥ εντός έτους, δηλαδή ως τις 21.7.2010, ολόκληρη ή σε τρεις ισόποσες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη εντός εννέα μηνών από την ισχύ του νόμου, δηλαδή ως τις 21.4.2010, στον λογαριασμό ΚΑΕ 3831. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής της εισφοράς με την α΄ δόση ως τις 21.4.2010 παρέχεται έκπτωση 10%. Για τους πολυτέκνους η εισφορά είναι μειωμένη κατά 50%.

Μετά την υποβολή των δικαιολογητικών αναστέλλεταικάθε διαδικασία επιβολής κυρώσεων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.