ΠΑΤΡΑ Στην τελική ευθεία τα εγκαίνια του μουσείου

Ενα εντυπωσιακό κτίριο. Μοναδικής ποιότητας και μεγέθους ψηφιδωτά. Και μια αρχαία νεκρόπολη. Ιδού οι τρεις πολύ σημαντικοί λόγοι για να επισκεφθεί κανείς το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, το οποίο εγκαινιάζεται την Παρασκευή 24 του μηνός από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον σύγχρονα μουσεία της χώρας, επί της νέας Εθνικής οδού Αθηνών- Πατρών, στην είσοδο της πόλης. Ξεχωρίζει από μακριά χάρη στην αρχιτεκτονική του, με την τεράστια ασημένια σφαίρα στην πρόσοψη.

Ενα εντυπωσιακό κτίριο. Μοναδικής ποιότητας και μεγέθους ψηφιδωτά. Και μια αρχαία νεκρόπολη. Ιδού οι τρεις πολύ σημαντικοί λόγοι για να επισκεφθεί κανείς το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, το οποίο εγκαινιάζεται την Παρασκευή 24 του μηνός από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον σύγχρονα μουσεία της χώρας, επί της νέας Εθνικής οδού Αθηνών- Πατρών, στην είσοδο της πόλης. Ξεχωρίζει από μακριά χάρη στην αρχιτεκτονική του, με την τεράστια ασημένια σφαίρα στην πρόσοψη. Το μουσείο πάντως δεν θα εγκαινιασθεί ολόκληρο καθώς μια σημαντική εκθεσιακή ενότητά του, αυτή που αφορά τον δημόσιο βίο στην αρχαία Πάτρα, δεν είναι ακόμη έτοιμη- αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο. Οικονομικοί είναι οι λόγοι αυτής της καθυστέρησης, αφού τα χρήματα που διατέθηκαν για την ολοκλήρωση του μουσείου και για την έκθεση ήταν ελάχιστα για ένα τέτοιο έργο, συγκεκριμένα περί τις 700.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις πάντως ο τελικός προϋπολογισμός ανήλθε σε 21,5 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί όμως ότι η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, το αμφιθέατρο και η αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι επίσης έτοιμα, ενώ ως το τέλος του έτους η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Π αρά την τριετή καθυστέρηση που σημειώθηκε- το μουσείο υπολογιζόταν αρχικώς ότι θα είναι έτοιμο το 2006-ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Νίκος Μουρτζάς αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, ειδικά το τελευταίο τετράμηνο, αφότου δηλαδή ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη της αποπεράτωσής του. Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στη συμβολή των δύο πρώην προέδρων της Επιστημονικής Επιτροπής, των κκ. Λ. Κολώνα και Ν. Παπαδόπουλο , αλλά κυρίως, όπως είπε, στους 84 εργαζομένους «που δούλεψαν με πάθος και πραγματική φλόγα όλο αυτό το διάστημα». Κτισμένο σε οικόπεδο 28 στρεμμάτων το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας έχει εμβαδόν 8.000 τ.μ., είναι σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη και συντίθεται από δύο κυρίως όγκους: έναν ελλειψοειδή θόλο καλυμμένο από φύλλα τιτανίου και έναν παραλληλεπίπεδο όγκο σε τεθλασμένη ανάπτυξη. Μια δεξαμενή 500 τ.μ. περιβάλλει εξωτερικά τον θόλο, ενώ η υπόλοιπη έκταση καλύπτεται από χώρους πρασίνου.

Το μεγάλο ατού του μουσείου, τα 14 ψηφιδωτά του, ξεπερνούν σε έκταση τα 300 τ.μ. Προέρχονται από ιδιωτικές κατοικίες της ρωμαϊκής Πάτρας και αποτελούν ένα τμήμα μόνο της μεγάλης σε αριθμό και ποικιλία συλλογής ψηφιδωτών δαπέδων που διαθέτει το μουσείο. Στο ίδιο τμήμα, που αναφέρεται στον ιδιωτικό βίο, έκτασης 1.100 τ.μ., έχουν γίνει αναπαραστάσεις δύο δωματίων ρωμαϊκής αγροικίας και δύο δωματίων με ψηφιδωτά δάπεδα από μια πλούσια ρωμαϊκή οικία. Παρουσιάζονται επίσης γυάλινα αγγεία, τα γλυπτά που κοσμούσαν ρωμαϊκές βίλες της Πάτρας, από τα οποία ξεχωρίζει άγαλμα Σατύρου με δορά πάνθηρα, ρωμαϊκό αντίγραφο έργου του Πραξιτέλη καθώς και κεραμική της Μυκηναϊκής Εποχής. Σ την αίθουσα της νεκρόπολης, εξάλλου, έκτασης 500 τ.μ., ο επισκέπτης θα γνωρίσει τα ταφικά έθιμα, θα μάθει για τους διαφορετικούς τύπους τάφων ανά εποχή και όλα όσα συνέθεταν τη σχέση των ανθρώπων με τον θάνατο κατά την αρχαιότητα. Συγκεκριμένα έχει ανακατασκευαστεί ένας μυκηναϊκός λαξευτός τάφος ο οποίος φιλοξενεί το ταφικό στρώμα με τους σκελετούς και τα κτερίσματά τους ενώ της ίδιας περιόδου είναι και ένας κτιστός θαλαμοειδής τάφος. Στην έκθεση έχει μεταφερθεί ένας ταφικός πίθος, όπως ακριβώς βρέθηκε, και ακολουθούν ένας κεραμοσκεπής με δύο σκελετούς, τέσσερις σαρκοφάγοι, μερικές από τις οποίες με ανάγλυφες παραστάσεις, ενώ έχει ανακατασκευαστεί ένας ρωμαϊκός κιβωτιόσχημος τάφος. Η καύση των νεκρών στην αρχαία Πάτρα, εξάλλου, προσεγγίζεται με παραστατικό τρόπο. Τέλος, έχει ανακατασκευαστεί στον χώρο της έκθεσης ένα μεγάλο μνημείο της ρωμαϊκής περιόδου. Εν τέλει πρόκειται για ένα ταξίδι στην Ιστορία, από την Προϊστορική Εποχή ως τους Υστερους ρωμαϊκούς χρόνους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.