Το αμαρτωλό παρελθόν του Τμήματος Ομονοίας

Τους κακομεταχειρίστηκαν αλλά απηλλάγησαν γιατί δεν... πρόλαβαν να τους προξενήσουν βαριές σωματικές βλάβες! Αυτό ήταν ουσιαστικά το σκεπτικό δικαστικού συμβουλίου που πριν από τρία χρόνια απάλλαξε άλλους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ομονοίας οι οποίοι είχαν διωχθεί για υπόθεση βασανισμού αλλοδαπών κρατουμένων κατόπιν μήνυσης της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δικηγόροι Χωρίς Σύνορα. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με βούλευμα που εκδόθηκε το 2004 υιοθέτησε την εισαγγελική ...

Τους κακομεταχειρίστηκαν αλλά απηλλάγησαν γιατί δεν… πρόλαβαν να τους προξενήσουν βαριές σωματικές βλάβες! Αυτό ήταν ουσιαστικά το σκεπτικό δικαστικού συμβουλίου που πριν από τρία χρόνια απάλλαξε άλλους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ομονοίας οι οποίοι είχαν διωχθεί για υπόθεση βασανισμού αλλοδαπών κρατουμένων κατόπιν μήνυσης της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δικηγόροι Χωρίς Σύνορα.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με βούλευμα που εκδόθηκε το 2004 υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση επισημαίνοντας για την περίπτωση βασανισμού, που είχε βιντεοσκοπηθεί και δημοσιοποιηθεί από τηλεοπτικό σταθμό, ότι «ο αστυφύλακας και πρώτος κατηγορούμενος χτύπησε τον συλληφθέντα άνευ λόγου και αιτίας με το αριστερό του πόδι στην κοιλιακή χώρα χωρίς να προκαλέσει σ΄ αυτόν τραυματισμό ή να επηρεάσει τη σωματική του ακεραιότητα». Και οι δικαστές του συμβουλίου κατέληξαν στην απαλλακτική κρίση τους αποφαινόμενοι ότι «η συμπεριφορά των κατηγορουμένων έναντι των αλλοδαπών συλληφθέντων συνιστά μεν ανεπίτρεπτη μεταχείριση», αλλά δεν αποτελεί βασανισμό!

Χθες οι Δικηγόροι Χωρίς Σύνορα διά του προέδρου τους κ. Κ.Κούτρα κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μήνυση για το νέο κρούσμα βιντεοσκοπημένου βασανισμού στο ίδιο αστυνομικό τμήμα.

Ωστόσο στα πεπραγμένα των ανδρών του ΑΤ Ομονοίας υπάρχουν και άλλα αδικήματα. Προστασία, κλοπές, απάτες, εκβιάσεις, τοκογλυφίες και άλλες αστυνομικές παρανομίες βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Μία από τις πλέον ενδεικτικές όσο και άγνωστες υποθέσεις είναι αυτή αστυνόμου ο οποίος συνελήφθη στις 25 Φεβρουαρίου 2006 σε μικρή καφετέρια στο Χαϊδάρι μαζί με έναν ιδιώτη καταζητούμενο για σωρεία απατών. Ο ιδιώτης είχε εξαπατήσει δεκάδες ανυποψίαστους πολίτες με την υπόσχεση ότι έχει… υψηλές γνωριμίες στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (ΟΔΔΥ) προκειμένου να εξασφαλίζει πολυτελή αυτοκίνητα σε χαμηλές τιμές. Ο επίορκος αστυνομικός φίλος του τον βοηθούσε να αλιεύει πελάτες, αλλά συμμετείχε και αυτός στην απάτη. Υπολογίζεται ότι τα κέρδη του υπερέβησαν τις 100.000 ευρώ.

Μία άλλη σημαντική υπόθεση διαφθοράς που αναστάτωσε το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας αποκαλύφθηκε τον Ιούλιο του 2006, δηλαδή λίγες ημέρες μετά το περιστατικό του άγριου ξυλοδαρμού των δύο κρατουμένων. Τότε ένας ουκρανός κρατούμενος είχε κατηγορήσει αστυνομικούς ότι του έκλεψαν περίπου 500 ευρώ από χρήματα που είχε στην κατοχή του. Από την εσωτερική έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι πράγματι ένας ανθυπαστυνόμος που εκτελούσε χρέη αξιωματικού Υπηρεσίας άνοιξε τον φάκελο με τα χρήματα που είχαν αφαιρεθεί από τον Ουκρανό και πήρε το ποσό.

Για τον ίδιο ανθυπαστυνόμο έγιναν αναφορές ότι προχωρούσε σε παράνομη απελευθέρωση γυναικών που συλλαμβάνονταν για συμμετοχή σε ροζ κυκλώματα καθώς και ότι προχωρούσε σε παράνομες ενέργειες μαζί με μία συγγενή του που επίσης υπηρετούσε στο ίδιο τμήμα. Ο ανθυπαστυνόμος με τη σειρά του κατηγόρησε έναν άλλο αξιωματικό ότι και αυτός είχε προχωρήσει σε παράνομη αποφυλάκιση αλλοδαπού από τη Νότια Αμερική. Ο αστυνομικός αυτός μήνυσε με τη σειρά του τον ανθυπαστυνόμο κατήγορό του και ακολούθησε δικαστικός… «μύλος».

Ακόμη πριν από μερικούς μήνες ένας υπαστυνόμος και δύο αστυνομικοί κατηγορήθηκαν από Πακιστανό ότι του έκλεψαν περίπου 300 ευρώ κατά τη διάρκεια ελέγχου. Η έρευνα για την υπόθεση έχει ανατεθεί στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Οι αστυνομικοί αρνούνται την κατηγορία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.