Νομισματικός «πόλεμος» ΕΕ- Κίνας

Τις Ηνωμένες Πολιτείες διαδέχθηκε τώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ζητεί από την Κίνα να ανατιμήσει την αξία του κινεζικού νομίσματος, του γουάν, έναντι του ευρώ. Δεν πρόλαβαν ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να ζητήσουν από το Πεκίνο να αφήσει το γουάν να ισχυροποιηθεί έναντι του ευρώ και έσπευσαν οι κινεζικές αρχές εμμέσως να απορρίψουν το ευρωπαϊκό αίτημα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, φαίνεται ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί αποφάσισαν να στρέψουν την προσοχή τους προς ...

Νομισματικός «πόλεμος» ΕΕ- Κίνας

Τις Ηνωμένες Πολιτείες διαδέχθηκε τώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ζητεί από την Κίνα να ανατιμήσει την αξία του κινεζικού νομίσματος, του γουάν, έναντι του ευρώ. Δεν πρόλαβαν ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να ζητήσουν από το Πεκίνο να αφήσει το γουάν να ισχυροποιηθεί έναντι του ευρώ και έσπευσαν οι κινεζικές αρχές εμμέσως να απορρίψουν το ευρωπαϊκό αίτημα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, φαίνεται ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί αποφάσισαν να στρέψουν την προσοχή τους προς την Κίνα και να ζητήσουν αυτό που εδώ και χρόνια ζητεί η Ουάσιγκτον: η ισοτιμία του γουάν να απεικονίζει το τεράστιο και ταχύτατα αυξανόμενο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας. Με άλλα λόγια, δηλαδή, απαιτούν από την Κίνα να επιτρέψει τη μεγαλύτερη ανατίμηση του γουάν έναντι του ευρώ.

Σε απάντηση των ευρωπαϊκών εκκλήσεων η κεντρική τράπεζα της Κίνας αντίθετα μείωσε το περιθώριο διακύμανσης του γουάν με το δολάριο. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε από τις αγορές ότι υποδηλώνει την τακτική της Κίνας να δείξει πως δεν προτίθεται να υποκύψει στις αιτήσεις των δυτικών εμπορικών εταίρων της να ανατιμήσει το νόμισμά της. Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε την επίσημη θέση της Κίνας, ότι δηλαδή η κυβέρνηση θα καταστήσει την ισοτιμία του γουάν περισσότερο ευέλικτη «στο μέλλον». Πάντως ο επίτροπος για τις Νομισματικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια, ο προεδρεύων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ΖανΚλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ ανακοίνωσαν ότι θα επισκεφθούν το Πεκίνο πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους, όπου και θα έχουν υψηλού επιπέδου συνομιλίες για τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/γουάν. Μόλις όμως οι αγορές είδαν ότι οι ευρωπαίοι ιθύνοντες «μαλάκωσαν» τη θέση τους κατά του δολαρίου ξαναμπήκαν στο παιχνίδι, με συνέπεια το ευρώ να ανεβεί από τα 1,4015 δολάρια ως τα 1,4101 δολάρια.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή ότι οι αρχές των ΗΠΑ έχουν επιβεβαιώσει την άποψή τους πως ένα ισχυρό δολάριο είναι προς το συμφέρον τους» έλεγε το ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο Λουξεμβούργο. Επίσης οι ευρωπαίοι πολιτικοί εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και για την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του γεν.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ανήσυχοι από τα ύψη-ρεκόρ του ευρώ έναντι του δολαρίου, προσπαθούν να πιέσουν τις κυβερνήσεις της Ασίας και κυρίως την Κίνα να ανατιμήσουν το νόμισμά τους έναντι του δολαρίου ώστε να μην πληρώνει μόνο το ευρώ το βάρος της πτώσης του αμερικανικού νομίσματος. Προτίθενται επίσης να φέρουν το θέμα της ισχυροποίησης του ευρώ έναντι του κινεζικού γουάν, του ιαπωνικού γεν και του δολαρίου προς συζήτηση στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών του ομίλου των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G7), η οποία πραγματοποιείται από 20 ως 22 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον. Οι εκτιμήσεις ωστόσο είναι απαισιόδοξες. Διότι η Κίνα προτιμά να συνεχίζει να χτίζει τα διαθέσιμά της με ρυθμούς πλέον των 200 δισ. δολαρίων τον χρόνο από το να αφήσει το νόμισμά της να ανατιμηθεί. Για την ώρα, και παρά τις έντονες διεθνείς πιέσεις, η Κίνα αρνείται να αφήσει το κινεζικό γουάν να ανατιμηθεί πολύ και να επανεξισορροπήσει την οικονομική πολιτική της στηρίζοντας τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της κινεζικής οικονομίας στην εσωτερική ζήτηση και όχι στις εξαγωγές.

Η επανάληψη της δραστηριότητας στις εξαγορές και συγχωνεύσεις κίνησε ανοδικά τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Βλέποντας οι επενδυτές ότι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις επανήλθαν στο προσκήνιο, πιστεύουν πλέον ότι η ασφυξία στις πιστωτικές αγορές αποτελεί παρελθόν. Ειδικότερα στο Λονδίνο ο δείκτης FΤSΕ 100 έκλεισε με κέρδη 1,14% από τα νέα ότι η βρετανική εταιρεία ζυθοποιίας SΑΒΜiller θα ενοποιηθεί με την αντίπαλο αμερικανική εταιρεία Μolson Coors και στο Παρίσι ο δείκτης CΑC-40 έκλεισε με άνοδο 0,56% όταν η γαλλική εταιρεία Sonepar ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει προσφορά εξαγοράς του ολλανδικού ηλεκτρονικού ομίλου Ηagemeyer αντί του ποσού των 2,5 δισ. ευρώ. Αντίθετα, η Φραγκφούρτη παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, ενώ η Wall Street κατέγραφε άνοδο γύρω στο 0,25% δύο ώρες περίπου πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.