ΑΦΙΕΡΩΜΑ

* Γενναία αλλά επώδυνα μέτρα για τη βελτίωσή της προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΑΦΙΕΡΩΜΑ Επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας Δ. ΣΤΑΜΠΟΓΛΗΣ Συνεχή επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας καταγράφουν διεθνείς οργανισμοί, σύμφωνα με τους οποίους αν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιστροφή της κατάστασης η ελληνική οικονομία θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα τα επόμενα έτη. Στο ίδιο

Επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας



Συνεχή επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας καταγράφουν διεθνείς οργανισμοί, σύμφωνα με τους οποίους αν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιστροφή της κατάστασης η ελληνική οικονομία θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα τα επόμενα έτη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι συστάσεις εθνικών ινστιτούτων και οργανισμών. Η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας παρατηρείται μετά το 2005, το οποίο είχε ανακηρυχθεί Ετος Ανταγωνιστικότητας από την κυβέρνηση.


Το 2008 η Ελλάδα έχασε έξι θέσεις στη συνολική κατάταξη ανταγωνιστικότητας της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης και Διοίκησης, γνωστού ως International Institute for Management Development (IMD), και βρέθηκε στην 42 θέση (από την 36η όπου ήταν το 2007) σε σύνολο 55 χωρών. Τα κριτήρια τα οποία χρησιμοποιεί το IMD για να αξιολογήσει την ανταγωνιστικότητα των χωρών είναι η αποτελεσματικότητα του Δημοσίου, οι υποδομές και οι επενδύσεις. Η Ελλάδα κατά τη διάρκεια ενός έτους έχασε 16 θέσεις στην αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα, επτά θέσεις στον τομέα των επενδύσεων και μία θέση στον κλάδο των υποδομών και των επενδύσεων. Ετσι, η Ελλάδα στον τομέα της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας από την 36η θέση όπου βρισκόταν το 2007 κατρακύλησε στην 46η θέση, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την εφαρμογή μέτρων τα οποία θα είχαν στόχο την αποτελεσματικότητα. Εξάλλου, στον τομέα της Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας η χώρα μας βρέθηκε εφέτος στην 42η θέση από την 35η όπου ήταν το 2007. Τέλος, στο κριτήριο «Υποδομές» η Ελλάδα κατέχει τώρα την 35η θέση έναντι της 34ης όπου ήταν πέρυσι. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν αναφέρεται ότι πρέπει να προχωρήσει η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών της Ελλάδας και η αύξηση του ανταγωνισμού στον κλάδο Πληροφορικής και Επικοινωνίας, καθώς και στον τομέα των Μεταφορών.


Η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα στο τέλος Ιουλίου, τη μεγαλύτερη απώλεια ανταγωνιστικότητας μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης την εμφανίζει η Ελλάδα. Το πρώτο τρίμηνο του 2008 ο γενικός δείκτης ανταγωνιστικότητας μειώθηκε κατά 2,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007. Σημειώνεται μάλιστα ότι από το α’ τρίμηνο του 2005 ως το α’ τρίμηνο του 2008 η απώλεια της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας φθάνει στο 10%. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα μέρος της απώλειας οφείλεται στη διαφορά μεταξύ του εθνικού πληθωρισμού και του μέσου όρου του πληθωρισμού της ευρωζώνης, ενώ η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη αν δεν είχε συγκρατηθεί το κόστος εργασίας. Το «αγκάθι» του πληθωρισμού έχει χαρακτηριστεί από τον υπουργό οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Οι τιμές των ελληνικών προϊόντων είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές των ομοειδών προϊόντων άλλων χωρών, με αποτέλεσμα να μην κερδίζονται νέες αγορές και να χάνονται οι παλαιότερες. Ετσι, οι εξαγωγές δεν αυξάνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα και μακροχρόνια μειώνονται. Για παράδειγμα, τον περασμένο Μάιο οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,1% σε σχέση με τον Μάιο του 2007. Οπως λένε, αν χάσεις μια αγορά δύσκολα την ξανακερδίζεις.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.