Ο Μπιλ Κλίντον μεγάλος θαυμαστής του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

ΚΑΡΤΑΧΕΝΑ. « Θεωρώ ότι μετά τον θάνατο του Γουίλιαμ Φόκνερείναι ο πιο σημαντικός συγγραφέας όλων των γλωσσών ». Με αυτή τη βαρυσήμαντη δήλωση ο αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον σημαντικότερο- κατά πολλούς- εν ζωή συγγραφέα της Λατινικής Αμερικής, τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο οποίος, στις 6 Μαρτίου, συμπλήρωσε τα 80 έτη. Ο κολομβιανός συγγραφέας (Νομπέλ Λογοτεχνίας 1982) ήταν το τιμώμενο πρόσωπο του Διεθνούς Συνεδρίου Ισπανικής ...

ΚΑΡΤΑΧΕΝΑ. « Θεωρώ ότι μετά τον θάνατο του Γουίλιαμ Φόκνερείναι ο πιο σημαντικός συγγραφέας όλων των γλωσσών ». Με αυτή τη βαρυσήμαντη δήλωση ο αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον σημαντικότερο- κατά πολλούς- εν ζωή συγγραφέα της Λατινικής Αμερικής, τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο οποίος, στις 6 Μαρτίου, συμπλήρωσε τα 80 έτη.

Ο κολομβιανός συγγραφέας (Νομπέλ Λογοτεχνίας 1982) ήταν το τιμώμενο πρόσωπο του Διεθνούς Συνεδρίου Ισπανικής Γλώσσας, το οποίο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Καρταχένα, με εκλεκτούς προσκεκλημένους από όλον τον κόσμο- όπως ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και ο κ. Κλίντον. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θυμήθηκε ότι ως φοιτητής νομικής είχε συνεπαρθεί σε τέτοιο βαθμό από το κλασικό πλέον «Εκατό χρόνια μοναξιά» του Μάρκες, ώστε δεν το άφηνε από το χέρια του ούτε κατά τη διάρκεια του μαθήματος!

Στην ομιλία που απηύθυνε από το βήμα του συνεδρίου ωστόσο, ο συγγραφέας, ο οποίος αποθεώθηκε όταν μπήκε στην αίθουσα από τους χιλιάδες ακροατές, αναφέρθηκε στα δύσκολα χρόνια της συγγραφής του βιβλίου που από πολλούς θεωρείται το σημαντικότερο της ισπανικής γλώσσας μετά τον «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες .

Ο Μάρκες θυμήθηκε κατά τη διάρκεια της 18μηνης συγγραφής του έργου του «Εκατό χρόνια μοναξιά» ότι η γυναίκα του Μερσέντες αναγκάστηκε, για να μπορέσει η οικογένεια να πληρώσει το ενοίκιο και να εξασφαλίσει «τον επιούσιον», να δώσει ως ενέχυρο τα κοσμήματά της.

Οταν ολοκληρώθηκε η συγγραφή του βιβλίου τον Αύγουστο του 1967, το ζεύγος Μάρκες πήγε στο ταχυδρομείο για να το αποστείλει στον εκδότη του στο Μπουένος Αϊρες. Είχαν μόνο 53 πέσος στην τσέπη. Η αποστολή κόστιζε 82 πέσος και έτσι ο συγγραφέας αναγκάστηκε να στείλει το μισό χειρόγραφο. « Αργότερα αποδείχθηκε ότι είχαμε στείλει κατά λάθος όχι το πρώτο,αλλά το δεύτερο μέρος » αποκάλυψε ο Μάρκες, προσθέτοντας (με αρκετή δόση χιούμορ): « Ευτυχώς ο εκδότης ήθελε τόσο πολύ να διαβάσει το πρώτο μισό,ώστε μας έστειλε τα χρήματα και έτσι μπορέσαμε να στείλουμε και το υπόλοιπο ».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.