Αμύνεσθαι περί… πάρτης

* Ο κ. Ιωάννης Σιβένας, αν και υπό δικαστική διερεύνηση για πλαστογραφία, βγήκε από την αποστρατεία για να «αλωνίζει» στο Ταμείο Αρωγής Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Αμύνεσθαι περί... πάρτης Τα «καψώνια» των υπαλλήλων και οι επιστολές στον Καραμανλή Κ. ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ Οι εμπιστευτικές επιστολές της κυρίας Γεωργίας Ανδρίτσου προς τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ευ.

Οι συνεχείς αναφορές στα άξια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, από την ίδια την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, μάλλον εκφράζει μια υποκριτική θέση. Είναι δυνατόν το στράτευμα να έχει ικανούς αξιωματικούς, και η κυβέρνηση να επαναφέρει σε ανώτερες θέσεις αποστράτους; Και από τους αποστράτους που εμπιστεύεται – σε σχέση με τους ήδη υπάρχοντες – να διαλέγει τους υπόδικους για πλαστογραφίες να διοικήσουν οργανισμούς και Ταμεία; Το τεκμήριο της αθωότητας σαφώς και είναι αδιαμφισβήτητο. Μόνο που η κυβέρνηση δεν δείχνει να το έχει.


Η περίπτωση του αξιωματικού κ. Ιωάννη Σιβένα είναι μοναδική. Ο κ. Σιβένας, αδελφός του νομάρχη Πέλλας και υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας, είχε αποστρατευθεί και από ταξίαρχος έγινε υποστράτηγος εν αποστρατεία. Στις 24 Αυγούστου ο κ. Σιβένας επανέρχεται με απόφαση της κυβέρνησης στο στράτευμα, με τον βαθμό του υποστρατήγου, και τοποθετείται διευθυντής του Ταμείου Αρωγής Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου.


* Οι κατηγορίες


Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της διοίκησης του κ. Σιβένα, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας φθάνουν καταγγελίες των εργαζομένων στο Ταμείο για τη συμπεριφορά του. Οι πολιτικοί υπάλληλοι ισχυρίζονται ότι αντιμετωπίζονται ως φαντάροι. Σε βαθμό που ακόμη και όταν πήραν άδεια με εντολή υπουργού, ο υποστράτηγος Σιβένας τούς χορήγησε «φύλλο αδείας» φαντάρου.


Η δυσαρέσκεια και το άσχημο κλίμα στο κτίριο του Κολωνακίου όπου στεγάζεται το Ταμείο δεν οδήγησαν το υπουργείο στο να επανεξετάσει την τοποθέτηση του υποστρατήγου στη θέση του διευθυντή. Δεν εξηγείται επίσης το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία παρέκαμψε ακόμη και τις φήμες για πλαστογραφία που συνόδευαν τον υποστράτηγο. Για το υπουργείο δεν ήταν φήμες. Γνώριζαν πολύ καλά ότι εναντίον του κ. Σιβένα εκκρεμεί δικαστική έρευνα με την κατηγορία πως πλαστογράφησε βεβαίωση σπουδών που τον εμφάνιζε ως απόφοιτο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παρ’ όλα αυτά τοποθετήθηκε στη θέση του διευθυντή.


Ως τώρα οι βουλευτές του ΠαΣοΚ κκ. Μ. Καρχιμάκης και Μ. Μπόλαρης κατέθεσαν προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας τρεις ερωτήσεις για την τοποθέτηση του υποστρατήγου στη θέση του διευθυντή. Ο υπουργός Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκης απάντησε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης κάνοντας την παραδοχή πως ο εκλεκτός του υπουργείου είναι υπόδικος. «Σχετικά με τη φερόμενη ως τελεσθείσα «πλαστογράφηση βεβαίωσης» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σας υπενθυμίζουμε ότι η υπόθεση τελεί υπό δικαστική διερεύνηση. Μετά την οριστική απόφαση του Πρωτοδικείου το ΥΠΕΘΑ θα προβεί στις δέουσες ενέργειες».


* Οι επιστολές


Στο γραφείο του Πρωθυπουργού, αλλά και σε αυτό του κ. Μεϊμαράκη, υπάρχουν εμπιστευτικές επιστολές μιας υπαλλήλου του Ταμείου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, της κυρίας Γεωργίας Ανδρίτσου, η οποία ζητεί την παρέμβαση της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο Σιβένα. Η κυρία Ανδρίτσου καταγγέλλει πως ο διευθυντής τής επιτέθηκε φραστικά και κινήθηκε εναντίον της μέσα στο γραφείο του, όταν διαμαρτυρήθηκε για την απρεπή συμπεριφορά του. Αποτέλεσμα ήταν η υπάλληλος να πάθει νευρικό κλονισμό και να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.


* Η εξέταση


Οταν επέστρεψε στη δουλειά της, βρέθηκε απέναντι σε μια διοικητική εξέταση που είχε ξεκινήσει εναντίον της. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου δεν δέχθηκε να της γνωστοποιήσει τις κατηγορίες του στρατηγού εγγράφως. Της ζήτησε απλώς να απολογηθεί. Στην εξέταση, όπως καταγγέλλει στην επιστολή της η κυρίαΓεωργία Ανδρίτσου, εμφανίστηκαν ως μάρτυρες άνθρωποι οι οποίοι ήσαν απόντες. Οι πραγματικοί μάρτυρες του περιστατικού τής αποκάλυψαν αργότερα πως όταν ένας φαντάρος προσπάθησε να καλέσει το ασθενοφόρο επειδή η ίδια είχε λιποθυμήσει κατά τη συμπλοκή με τον διευθυντή της, αυτός διέταξε τον στρατιώτη να κλείσει το τηλέφωνο. Η υπάλληλος κατέφυγε έτσι στο ίδιο το γραφείο του Πρωθυπουργού. Η τελευταία επιστολή στάλθηκε στου Μαξίμου στις 16 Ιουλίου του 2006 μαζί με τις ιατρικές γνωματεύσεις που δόθηκαν στην υπάλληλο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.