«Ελντοράντο» στη θάλασσα της Κύπρου

▅ Εκτιμήσεις των κυπριακών αρχών και των πολυεθνικών εταιρειών κάνουν λόγο για κοιτάσματα αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων ▅ Σεισμολογικές έρευνες που πραγματοποίησε υπό απόλυτη μυστικότητα η Κυπριακή Δημοκρατία δείχνουν τεράστια κοιτάσματα μαύρου χρυσού ▅ Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία του κόσμου ζήτησε από την Κύπρο να κρατείται ενήμερη για άδειες που πιθανώς να εκχωρήσει για έρευνες

▅ Εκτιμήσεις των κυπριακών αρχών και των πολυεθνικών εταιρειών κάνουν λόγο για κοιτάσματα αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων
▅ Σεισμολογικές έρευνες που πραγματοποίησε υπό απόλυτη μυστικότητα η Κυπριακή Δημοκρατία δείχνουν τεράστια κοιτάσματα μαύρου χρυσού
▅ Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία του κόσμου ζήτησε από την Κύπρο να κρατείται ενήμερη για άδειες που πιθανώς να εκχωρήσει για έρευνες
Αν οι εκτιμήσεις των κυπριακών αρχών και των πολυεθνικών εταιρειών που ειδικεύονται στην αναζήτηση υδρογονανθράκων είναι ακριβείς, το νέο «Ελντοράντο» βρίσκεται στη Μεγαλόνησο. Για την ακρίβεια στον υποθαλάσσιο χώρο του μαρτυρικού νησιού κρύβονται έξι ως οκτώ δισεκατομμύρια βαρέλια μαύρου χρυσού, αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εκεί, σύμφωνα με τις σεισμολογικές έρευνες που πραγματοποίησε υπό απόλυτη μυστικότητα τα τελευταία χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκονται τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου τα οποία ορέγονται οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου.

Την προσοχή των «επτά αδελφών» έχουν τραβήξει απόρρητες εκθέσεις κρατών, διεθνών οργανισμών και εξειδικευμένων επιστημονικών φορέων που συγκλίνουν σε ένα συμπέρασμα: στον θαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου τα οποία εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 15 δισεκατομμύρια βαρέλια.

Το 50% αυτών των κοιτασμάτων, δηλαδή έξι ως οκτώ δισεκατομμύρια βαρέλια, όπως δείχνουν όλα τα επιστημονικά δεδομένα βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, όπου τα αποκλειστικά δικαιώματα για την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου (πετρέλαιο, αέριο) ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Τι θα σήμαινε η επαλήθευση αυτών των στοιχείων; Ακόμη και για την ανθηρή οικονομία της Κύπρου μια τέτοια επιβεβαίωση θα προκαλούσε ίλιγγο στους τεχνοκράτες και οικονομολόγους που ειδικεύονται στα δημόσια λογιστικά, καθώς τα ύψη και τα μεγέθη είναι δυσθεώρητα. Η αξία των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων προσεγγίζει τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια! « Αν μια ημέρα επιβεβαιωθεί αυτός ο πετρελαϊκός πλούτος,θα μπορούσε να εκτοξεύσει την οικονομία και την ευημερία του κυπριακού λαού σε πολύ υψηλά επίπεδα» τονίζει στο «Βήμα» ο πρώην υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Νίκος Ρολάνδης . «Αρκεί να αναφερθεί ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της Κύπρου, ο οποίος σήμερα δεν υπερβαίνει τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ,θα μπορούσε να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τα ετήσια κρατικά έσοδα του πετρελαίου» !

Στον θαλάσσιο χώρο της κυπριακής οικονομικής ζώνης, συνολικής έκτασης 97.249 τετραγωνικών χιλιομέτρων- με δεκαπλάσιο εμβαδόν από τη χερσαία έκταση της Κύπρου-, σειρά δορυφορικών, γεωλογικών και σεισμολογικών ερευνών έδωσε θετικές ενδείξεις. Πέραν της γεωστρατηγικής θέσης της Μεγαλονήσου, η οποία απέβη μοιραία για τους κατοίκους του νησιού, η Κύπρος αποδεικνύεται ότι βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για έναν λιγότερο προφανή αλλά σημαντικότερο λόγο, ο οποίος πιστεύεται ότι αυτήν τη φορά θα λειτουργήσει ευεργετικά.

«Η Κύπρος βρίσκεται στο βόρειο άκρο της αφρικανικής πλάκας, η οποία είναι γνωστό ότι περιέχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων,καθώς στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι συγκεντρωμένο το 65% των βεβαιωμένων αποθεμάτων πετρελαίου,δηλαδή περίπου 700 δισεκατομμύρια βαρέλια» υπογραμμίζει στο «Βήμα» επιστήμων που ειδικεύεται σε ενεργειακά θέματα της Κύπρου.

Ενα άλλο γεωλογικό στοιχείο το οποίο οδηγεί τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου να στρέψουν την προσοχή τους στη Μεγαλόνησο- αναδεικνύοντας τη Λευκωσία στον υπ΄ αριθμόν ένα δημοφιλή προορισμό των τεχνοκρατών που ειδικεύονται στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκωνσχετίζεται με την ύπαρξη σταθερών πετρελαιοκηλίδων οι οποίες έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Κύπρου από δορυφόρους. «Η Κύπρος λειτουργεί ως χοάνηη οποία κάθε χρόνο φιλτράρει 55 δισεκατομμύρια τόνους νερού και οργανικών ενώσεων που προέρχονται από το Δέλτα του Νείλου» προσθέτουν ειδικοί επιστήμονες.

Το γεγονός ότι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία του πλανήτη, η ΕxxonΜobil, με χρηματιστηριακή αξία περίπου 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων- τριπλάσια σε αξία από το σύνολο των εισηγμένων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο εταιρειών-, με επιστολή της προς τις κυπριακές αρχές ζήτησε το 2001 να κρατείται ενήμερη για τις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τις άδειες που πιθανώς εκχωρήσει για έρευνες υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο αναπληρωτής διευθυντής Ενέργειας του αρμόδιου υπουργείου της Κύπρου κ. Σ. Κασίνης βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών, στη μεγαλύτερη έκθεση ενεργειακών θεμάτων, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών γιγάντων. «Στο πλαίσιο των νομίμων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εργαζόμαστε μεθοδικά για την καλύτερη αξιοποίηση αυτού του τόσο ζωτικού θέματος» σημείωσε στο «Βήμα» ο κ. Κασίνης προσθέτοντας ωστόσο ότι «το εν λόγω ζήτημα δεν προσφέρεται για δημοσιοποίηση». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και τα στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης τα οποία κλήθηκαν να τοποθετηθούν για το χθεσινό δημοσίευμα του «Βήματος». Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χριστόδουλος Πασιαρδής απέφυγε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Εμπορίου κ. Ν. Ρολάνδη. Αντιθέτως ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ σχολίασε ότι η δημοσιοποίηση τόσο ευαίσθητων θεμάτων καταλήγει να είναι επιζήμια για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, με το σκεπτικό ότι οξύνονται οι παράλογες τουρκικές διεκδικήσεις και απειλές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.