Deal αξίας 9 τρισ. δρχ.!

Πώς κλείστηκε και πού αποβλέπει η μεγαλύτερη αναπτυξιακή συμφωνία των τελευταίων ετών Deal αξίας 9 τρισ. δρχ.! Μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Fuji για τον ΕΟΤ Ν. ΝΙΚΟΛΑΟΥ Η μεγαλύτερη αναπτυξιακή συμφωνία των τελευταίων δεκαετιών, που αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΟΤ, είναι πλέον γεγονός. Αφορά τη συνεργασία του ελληνικού Δημοσίου με τη μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου, την ιαπωνική

Η μεγαλύτερη αναπτυξιακή συμφωνία των τελευταίων δεκαετιών, που αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΟΤ, είναι πλέον γεγονός. Αφορά τη συνεργασία του ελληνικού Δημοσίου με τη μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου, την ιαπωνική Fuji, η οποία προσελήφθη ύστερα από διεθνή διαγωνισμό ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΕΟΤ για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του.


Το σύνολο της αξίας της περιουσίας αυτής υπολογίζεται σε 3 ως 4 τρισ. δρχ., μολονότι ως σήμερα δεν έχει γίνει καμία επίσημη αποτίμηση. Εκτιμάται όμως ότι η περιουσία αυτή, εφ’ όσον αξιοποιηθεί, και μάλιστα με τη χρήση των προηγμένων χρηματοοικονομικών εργαλείων που διαθέτει η Fuji, μπορεί να φθάσει σε αξία τα 9 τρισ. δρχ., αναδεικνυόμενη έτσι στο μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.


Η ακίνητη περιουσία του ΕΟΤ αποτελείται σήμερα από 300 περίπου κομμάτια (εκτάσεις, οικόπεδα, αιγιαλούς) κατεσπαρμένα σε όλη τη χώρα και συνολικής έκτασης πάνω από 10.000 εκτάρια. Σε ένα μεγάλο μέρος αυτών έχουν εκτελεσθεί έργα τουριστικής υποδομής, χαμηλής όμως αποδοτικότητας, όπως μαρίνες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, λοιπές εγκαταστάσεις, πλαζ, ιαματικές εγκαταστάσεις, κάμπινγκ κτλ., τα οποία και δεν αποδίδουν επαρκή έσοδα στο κράτος και οι υπηρεσίες που προσφέρουν στο κοινό είναι χαμηλής ποιότητας. Παράλληλα, ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας αποτελείται από ανεκμετάλλευτες εκτάσεις, οι οποίες όμως είναι τουριστικά κτήματα σε στρατηγικές θέσεις για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών.


* Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα


Η οικονομική, και όχι μόνο, σημασία της αξιοποίησης αυτής είναι προφανής, αφού θα αναδείξει διεθνώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας στον κλάδο εκείνο όπου υπερέχει λόγω κλίματος και φυσικών καλλονών, και έτσι ο τουρισμός θα αναδειχθεί ο πρώτος πλουτοπαραγωγικός τομέας για την εθνική μας οικονομία. Δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης θα δημιουργηθούν, δυναμικές επιχειρήσεις θα πάρουν τη θέση των σημερινών προβληματικών, ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας θα πλησιάσει τα επίπεδα της Ιταλίας και της Ισπανίας, τα συναλλαγματικά έσοδα που εισρέουν στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών θα υπερδιπλασιασθούν και ο προϋπολογισμός θα ενισχυθεί με νέα φορολογικά έσοδα.


Η διαδικασία αξιοποίησης της περιουσίας του ΕΟΤ ξεκίνησε στις 22.9.1999 με την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου. Ανταποκρίθηκαν κορυφαίοι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οίκοι και προεπιλέγησαν για την τελική φάση οι εξής όμιλοι:


1. Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος


Bayerische Hyppovereinsbank


Price Waterhouse Coopers


2. Fuji Bank Limited


3. Alpha Finance


Sanwa Bank


Deloitte & Touche Consulting


4. Bank of America


ΕΤΕΒΑ


(διακριτικός τίτλος «Ζευς»).


Ακολούθησε η διαδικασία υποβολής των προσφορών εκ μέρους των ανωτέρω ομίλων, η οποία συνίστατο στα κατωτέρω εδάφια:


1. Τεκμηρίωση της εμπειρίας του διαγωνιζόμενου σχήματος.


2. Μεθοδολογία αποτύπωσης της υπάρχουσας κατάστασης της περιουσίας του εργοδότη.


3. Θεσμική αντιμετώπιση του θέματος αξιοποίησης της περιουσίας.


4. Μεθοδολογία αξιοποίησης της περιουσίας του ΕΟΤ.


5. Παρουσίαση και σχεδιασμός επενδυτικών μοντέλων.


6. Οργάνωση της ΑΕ Αξιοποίησης Περιουσίας του ΕΟΤ.


7. Οργάνωση του σχήματος και της ομάδας έργου.


8. Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έργου.


* Δύο μελέτες εφαρμογής


Μετά το πέρας της παρουσίασης της τεχνικής προσφοράς σε όλα τα ανωτέρω εδάφια οι προεπιλεγέντες όμιλοι έπειτα από εντολή της εταιρείας Αξιοποίησης Περιουσίας του ΕΟΤ παρουσίασαν δύο μελέτες εφαρμογής για δύο ακίνητα της περιουσίας του ΕΟΤ, σε διάστημα 10 ημερών.


Θα πρέπει να επισημάνουμε την εξαιρετικά υψηλού επιπέδου διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών με βιντεοσκοπημένες τις παρουσιάσεις των ομίλων και τις παρουσιάσεις των παραδειγμάτων εφαρμογής. Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με τα υψηλά κριτήρια που τέθηκαν από την επιτροπή αξιολόγησης, δημιούργησαν μια διαγωνιστική διαδικασία διεθνούς επιπέδου.


Μετά το πέρας της διαδικασίας αξιολόγησης, κατά την οποία δεν υπεβλήθη ούτε μία ένσταση, επελέγη ο όμιλος της Fuji Bank Limited ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος για την αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ.


Το έργο της αξιοποίησης της περιουσίας του ΕΟΤ είναι το μεγαλύτερο έργο τουριστικής περιουσίας στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, και ως εκ τούτου θα έχει σημαντική επίδραση στην εξέλιξη της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.


Η συμμετοχή των ξένων και των ελλήνων επενδυτών θα δημιουργήσει όλα εκείνα τα πολλαπλασιαστικά φαινόμενα και θα επηρεάσει θετικά την ελληνική τουριστική βιομηχανία σε μια κρίσιμη περίοδο.


* Ποια είναι η Fuji Bank


Η Fuji Bank Limited, ο εν δυνάμει μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός του κόσμου μετά την περσινή ενοποίηση, λόγω μεγέθους αλλά και δυνατότητας παρέμβασης στις διεθνείς χρηματαγορές αποτελεί πολύ μεγάλη εγγύηση και σημαντικό σύμμαχο του ΕΟΤ για την υλοποίηση του έργου. Οπως προκύπτει από τους δύο πίνακες, η Fuji είναι ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός όμιλος στον κόσμο στις χρηματοδοτήσεις έργων και δανείων.


Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της ΑΕ Αξιοποίησης Περιουσίας του ΕΟΤ, σε συνδυασμό με την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο θυγατρικών της εταιρειών (εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου ακινήτων ή εταιρειών διαχείρισης ακινήτων), θα δημιουργήσει μεγάλη προσδοκία για έλληνες και ξένους επενδυτές, καθώς η Fuji θα συνεργασθεί με πολλές ελληνικές τράπεζες, τεχνικές εταιρείες κτλ., αναθέτοντάς τους συγκεκριμένα τμήματα του όλου έργου.


Την ιαπωνική τράπεζα εκπροσωπούν στην Ελλάδα ο κ. Γιώργος Γκούτης (επικεφαλής των επιχειρήσεων της Fuji Bank στην Ελλάδα) και ο κ. Σάκης Μπριστογιάννης (επικεφαλής του τομέα χρηματοδότησης μεγάλων επιχειρήσεων της Fuji).


Οπως εξηγεί στην «Ανάπτυξη» ο κ. Γκούτης, η παρουσία της Fuji θα αφορά προϊόντα χρηματοδότησης των έργων είτε με τη μορφή της άμεσης χρηματοδότησης είτε με τη μορφή παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και διευκρινίζει ότι η ηγετική θέση της Fuji Bank στις χρηματοδοτήσεις έργων διεθνώς αποτελεί εγγύηση για την αποτελεσματική υποστήριξη των συναφών έργων στην Ελλάδα.


Το επόμενο βήμα, υποστηρίζει ο κ. Μπριστογιάννης, θα είναι η χρηματοδότηση των εταιρειών που θα αναλάβουν την αξιοποίηση των έργων και διευκρινίζει ότι η Fuji θα δρα συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά προς τις ελληνικές τράπεζες, σε πλαίσιο στενής συνεργασίας για την υποστήριξη επέκτασης των ελληνικών δραστηριοτήτων στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.