Συλλογές

Συλλογές Μέχρι το τριαντάφυλλο / Βόρειες Διαδρομές Δωδώνη / Κίνησις Μουσική και τραγούδια της Ηπείρου, της Θράκης, της Μακεδονίας και της Ανατολικής Ρωμυλίας παρουσιάζονται στις δύο παραπάνω δισκογραφικές εκδόσεις. Η πρώτη από αυτές περιλαμβάνει αποκλειστικά τραγούδια και χορούς της Βόρειας Θράκης (Ανατολική Ρωμυλία), από την εποχή μάλιστα της γέννησης της Ευρώπης. Περιλαμβάνει 18 παραδοσιακά οργανικούς






Μέχρι το τριαντάφυλλο / Βόρειες Διαδρομές


Δωδώνη / Κίνησις


Μουσική και τραγούδια της Ηπείρου, της Θράκης, της Μακεδονίας και της Ανατολικής Ρωμυλίας παρουσιάζονται στις δύο παραπάνω δισκογραφικές εκδόσεις. Η πρώτη από αυτές περιλαμβάνει αποκλειστικά τραγούδια και χορούς της Βόρειας Θράκης (Ανατολική Ρωμυλία), από την εποχή μάλιστα της γέννησης της Ευρώπης. Περιλαμβάνει 18 παραδοσιακά οργανικούς σκοπούς και τραγούδια σε μουσική επιμέλεια, εναρμόνιση και διασκευή του Θεόδωρου Γεωργόπουλου, με τη συμμετοχή του σολίστ στο ακορντεόν Θύμιου Γκογκίδη. Η έκδοση συνοδεύεται από βιβλίο 100 σελίδων στο οποίο καταγράφονται και παρουσιάζονται αναλυτικά ο δημοτικός στίχος των τραγουδιών, η μουσική και η λαογραφική σημειολογία των μουσικών θεμάτων της συλλογής και η μουσική γραφή (παρτιτούρες) τους.


Οι Βόρειες Διαδρομές, περισσότερο «ανοιχτές», καταγράφουν και παρουσιάζουν 15 οργανικούς σκοπούς και τραγούδια, άλλα γνωστά και άλλα άγνωστα, όπως παρουσιάστηκαν σε μια παράσταση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Δάφνης. Συμμετέχουν σημαντικοί μουσικοί της δημοτικής παράδοσης, όπως ο Πέτρος-Λούκας Χαλκιάς (κλαρίνο), ο Θανάσης Σέρκος (κλαρίνο – ζουρνάς), ο Γιάννης Ντομπρίδης (γκάιντα), ο Θύμιος Γκογκίδης (ακορντεόν – τραγούδι) και ο Βαγγέλης Κώτσος (τραγούδι). Και η δεύτερη δισκογραφική έκδοση συμπληρώνεται από βιβλίο όπου δίνονται στοιχεία για όλα τα θέματα της συλλογής.


Και οι δύο εκδόσεις πιστοποιούν τη διάθεση των δημιουργών τους να καταγράψουν μέσω της μουσικής την παράδοση των συγκεκριμένων τόπων αφήνοντας ίσως σε δεύτερη μοίρα την ψυχαγωγία του ακροατή. Αυτό όμως δεν μειώνει σε τίποτε την ουσία των δύο παραγωγών, οι οποίες δίνουν περισσότερο χώρο στην καταγραφή της μουσικής ιστορίας παρά στη διασκέδαση, χωρίς όμως η μία ιδιότητα να καταργεί εξ ολοκλήρου την άλλη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.