Γιατί διαφεύγουν οι «νονοί»

* Τα διάτρητα δίκτυα παρακολούθησης, οι γρήγορες αποφυλακίσεις και οι υψηλές γνωριμίες Γιατί διαφεύγουν οι «νονοί» Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα των διωκτικών αρχών B. Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ Ο αδυσώπητος πόλεμος μεταξύ των συμμοριών που κυριαρχούν στον κόσμο της νύχτας έχει πολλές φορές θύματα ανύποπτους πολίτες, όπως συνέβη και με τη δολοφονία προ μερικών ημερών στην Ηλιούπολη του 34χρονου λογιστή. Ο άτυχος

Ο αδυσώπητος πόλεμος μεταξύ των συμμοριών που κυριαρχούν στον κόσμο της νύχτας έχει πολλές φορές θύματα ανύποπτους πολίτες, όπως συνέβη και με τη δολοφονία προ μερικών ημερών στην Ηλιούπολη του 34χρονου λογιστή. Ο άτυχος άνθρωπος – δολοφόνος του οποίου φέρεται από την αστυνομία ο Γιώργος Χατζόπουλος – ήταν το δέκατο θύμα του… ασταμάτητου πολέμου της «μαφίας των νοτίων προαστίων» που έχει ξεκινήσει από το 1997 και συνεχίζεται ως σήμερα χωρίς οι αστυνομικές και οι δικαστικές αρχές να μπορούν να ανακόψουν τις «εκκαθαριστικές» εγκληματικές ενέργειες των κακοποιών. Οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης είναι είτε νεκροί από σφαίρες των αντίπαλων συμμοριών είτε… ελεύθεροι, αφού «δεν φαίνεται να υπάρχουν σε βάρος τους επαρκή στοιχεία». Ωστόσο οι διάφοροι μαφιόζοι κυκλοφορούν σε αρκετές περιπτώσεις ελεύθεροι, καθώς οι διωκτικές αρχές αδυνατούν να συγκεντρώσουν στοιχεία σε βάρος τους ή και, όταν το κατορθώνουν, διάφορες περίεργες συγκυρίες και λάθη επιτρέπουν στους «νονούς» να συνεχίζουν το δολοφονικό έργο τους.




1. H αδυναμία τεκμηρίωσης της εμπλοκής συγκεκριμένων ατόμων


Σχεδόν σε όλες τις εγκληματικές ενέργειες των τελευταίων δέκα ετών μεταξύ των συμμοριών της Αττικής η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει αμέσως πληροφορίες για τους φυσικούς ή ηθικούς αυτουργούς τους. H χαρτογράφηση των συμμοριών είναι πλέον πλήρης και τα κίνητρα των εγκληματικών ενεργειών είναι μερικές φορές «προφανή» για τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Υπάρχει όμως αδυναμία απόδειξης των υποψιών. Ορισμένες ελάχιστες καταθέσεις από πρώην συνεργάτες των κακοποιών ή θύματα εκβιασμού που συγκεντρώνουν οι αστυνομικοί δεν θεωρούνται δικαστικώς επαρκείς για την άσκηση ποινικών διώξεων ή την προφυλάκιση των κακοποιών. Στην υπόθεση της Ηλιούπολης τα μόνα στοιχεία που μπόρεσαν να συγκεντρωθούν για δεκάδες δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις ήταν μαρτυρίες συγγενών των θυμάτων και τρεις καταθέσεις μελών συμμοριών που αργότερα αναιρέθηκαν (καταθέσεις Μπιλλή, Λούντζη, Σεντόμ). Ολα αυτά τα στοιχεία δεν απέτρεψαν τη συνέχεια του κύκλου του αίματος.


2. H πλημμελής παρακολούθηση των υπόπτων


H έλλειψη προσωπικού αλλά και οργάνωσης δημιουργεί πολλές φορές «τρύπες» στο δίκτυο παρακολούθησης μελών δραστήριων συμμοριών της Αττικής. Παρ’ ότι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαβεβαιώνουν πως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνται στα δυτικά προάστια είναι υπό συνεχή παρακολούθηση, σχηματίζουν σε βάρος τους δικογραφία για εκτεταμένο λαθρεμπόριο τσιγάρων, πετρελαίου και ναρκωτικών που φέρεται να πραγματοποίησαν την τελευταία διετία, όταν υποτίθεται πως ήταν στο «μικροσκόπιο» των αρχών. Ακόμη, παρ’ ότι και οι… πέτρες στο κτίριο της Ασφάλειας γνώριζαν τις αντιμαχόμενες πλευρές στον πόλεμο της «μαφίας της Ηλιούπολης», δεν υπήρξε αποτρεπτική στενή παρακολούθηση των υπόπτων.


3. Οι διαμαρτυρίες για τη δικαστική μεταχείριση των «νονών»


Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι πολλές φορές οι δικογραφίες που αποστέλλονται στις δικαστικές αρχές είναι πλήρεις αποδεικτικών στοιχείων. Γι’ αυτόν τον λόγο οι αστυνομικοί κρίνουν ως «αδικαιολόγητες» τις μη προφυλακίσεις κακοποιών από αποφάσεις αρμοδίων δικαστικών οργάνων. Οι αστυνομικοί υπενθυμίζουν ότι από τους 44 «νονούς» της Αττικής των οποίων η δράση αποκαλύφθηκε τον Ιούλιο του 2002 σήμερα βρίσκονται στη φυλακή μόνο δύο-τρία άτομα, τα οποία συνελήφθησαν μάλιστα πρόσφατα. Οι υπόλοιποι, ανάμεσά τους και ο αρχηγός της πολυμελούς οργάνωσης, είναι ελεύθεροι. Μάλιστα σύμφωνα με τους αστυνομικούς ορισμένοι εξ αυτών έχουν επανέλθει στην εγκληματική τους δράση. Ακόμη οι αστυνομικοί υπενθυμίζουν ότι όλα τα μέλη των έξι πολυμελών συμμοριών εκβιαστών που είχαν συλληφθεί το 2000 έχουν ήδη αποφυλακιστεί. Ακόμη για τον πόλεμο της «μαφίας της Ηλιούπολης» θεωρούν καταλυτική τη μη προφυλάκιση του κατηγορουμένου ως αρχηγού της μιας συμμορίας Νίκου Γρηγοράκου, παρά τα εναντίον του στοιχεία. Δύο ημέρες μετά τη συγκεκριμένη δικαστική κρίση – Ιούνιος 2000 – ο Γρηγοράκος δολοφονήθηκε και άρχισε νέος κύκλος αίματος. Μη προφυλακιστέος κρίθηκε και άλλος κακοποιός που κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία δολοφονίας, με φυσικό αυτουργό έναν Αλβανό ο οποίος έσπευσε να εξαφανιστεί. Μάλιστα ο τελευταίος δεν δίστασε να τηλεφωνήσει από τη Νότια Αλβανία στον ανακριτή που χειριζόταν την υπόθεση, δηλώνοντας την αθωότητά του.


4. Οι ειδικές σχέσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και κακοποιών


Οπως είναι ίσως κατανοητό ή ακόμη και θεμιτό, πολλοί αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προσεγγίζουν μεγαλοκακοποιούς της Αττικής προκειμένου να εξιχνιάσουν σημαντικές υποθέσεις δολοφονιών ή ακόμη και τη δράση… τρομοκρατικών οργανώσεων. Αυτές όμως οι προσεγγίσεις και οι συνεννοήσεις δημιουργούν αίσθηση ασυδοσίας των κακοποιών που δίνουν πληροφορίες με αντίτιμο μια ιδιότυπη ασυλία. Αυτό μάλλον συνέβη και στην περίπτωση του πολέμου της «μαφίας της Ηλιούπολης», όπου ορισμένοι κακοποιοί και από τις δύο πλευρές – μέλη ομάδων Γρηγοράκου, Σωτηρόπουλου κ.ά. – φαίνεται να κατέδιδαν αντιπάλους τους, αποκτώντας οι ίδιοι ελευθερία εγκληματικών κινήσεων. Με τραγικό αποτέλεσμα την παράταση ή την «αυτοτροφοδοσία» των… εχθροπραξιών των κακοποιών. Με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να «βραχυκυκλώνονται» πολλές φορές από αυτό το παιχνίδι πληροφοριοδοσίας – δίωξης κακοποιών.


5. H αδυναμία παροχής εγγυήσεων για την προστασία μαρτύρων


Στην περίπτωση της δράσης των συμμοριών εκβιαστών η Αστυνομία λόγω έλλειψης της σχετικής οργάνωσης δεν μπορούσε να προσφέρει εγγυήσεις σε θύματα κυκλωμάτων προστατών ή σε μέλη-«στόχους» συμμοριών για την προστασία τους από αντεκδικητικές ενέργειες. Γι’ αυτό και υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα συγκέντρωσης καταλυτικών μαρτυριών-καταγγελιών από φοβισμένους πολίτες. Ακόμη οι κακοποιοί προτιμούν την αυτοδικία παρά την επίκληση της αστυνομικής βοήθειας ή προστασίας.


6. H έλλειψη συνεννόησης δικαστικών και αστυνομικών αρχών


Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός αλληλοενημέρωσης των αστυνομικών και δικαστικών αρχών για τις εξελίξεις των ερευνών σε σημαντικούς φακέλους δράσης συμμοριών της Αττικής. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των νέων δεδομένων που υπάρχουν τις τελευταίες εβδομάδες στις ανακρίσεις από την Εισαγγελία Αθηνών για τη δράση ομάδας «νονών» που λυμαίνονται τα δυτικά προάστια. Εχουν συγκεντρωθεί νέες αποκαλυπτικές καταθέσεις από συνεργάτες των «νονών». Ωστόσο δεν υπάρχει καμία επίσημη «αντίστροφη» ενημέρωση των υπευθύνων των αντίστοιχων Τμημάτων της Ασφάλειας Αττικής, με αποτέλεσμα να μη συνυπολογίζονται κρίσιμα στοιχεία σε εκκρεμείς ανοιχτές υποθέσεις.


7. Οι «υψηλές γνωριμίες» ορισμένων «νονών» της νύχτας


Από την ανάλυση της δράσης του «συνδικάτου των εκτελεστών» διαφαίνονται… άνωθεν εντολές προς κακοποιούς για τη διεκπεραίωση «συμβολαίων θανάτου» – περίπτωση δολοφονίας του διευθυντή του κλαμπ Μερσέντες Ευάγγελου Παρασιάκου κ.ά. Πολλοί «μπράβοι» της νύχτας είναι σωματοφύλακες γνωστών επιχειρηματιών. «Νονοί» εκπροσωπούν συμφέροντα ατόμων που εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων κτλ., ενώ πολλοί από αυτούς συμμετέχουν στην ιδιοκτησία νυχτερινών κέντρων, αποκτώντας σειρά χρήσιμων γνωριμιών. Αυτές οι διαπιστώσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πολλοί κακοποιοί, σε κρίσιμες περιστάσεις, δεν αρκούνται στη συμπαράσταση του εγκληματικού μικρόκοσμού τους και αναζητούν την αρωγή «υψηλών γνωριμιών».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.