Ξεχάστε τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, στις οποίες ο Πούτιν σάρωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, κερδίζοντας χωρίς αντίπαλο ξανά την εξουσία. Η πραγματική σύγκρουση γίνεται ήδη στο Κρεμλίνο για το ποιος ή τι θα διαδεχθεί τον «τσάρο» μετά το τέλος της νέας και συνταγματικά τελευταίας θητείας του, το 2024. Αυτοί που θα μπορούσαν να ονομαστούν «αυλή του Πούτιν» –οι 40 έως 50 κορυφαίοι άνθρωποι στο Κρεμλίνο και οι ολιγάρχες σύμμαχοί τους –θα περάσουν τα επόμενα έξι χρόνια δίνοντας μια άγρια μάχη για τη διαδοχή, κυρίως στο παρασκήνιο.
Το ρωσικό Σύνταγμα απαγορεύει στον Πούτιν να επιδιώξει μια τρίτη συνεχή θητεία (συνολικά την έκτη!) στην εξουσία, το 2024. Και ενώ κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα κάνει ο «τσάρος» όταν τελειώσει και αυτή η θητεία του, εκείνοι που βρίσκονται στον στενό κύκλο του Κρεμλίνου προετοιμάζονται ήδη για την ημέρα που θα αποχωρήσει από την προεδρία. Με την ημερομηνία λήξης στον ορίζοντα, η αυλή του Πούτιν αρχίζει να επικεντρώνεται περισσότερο στην αυτοσυντήρηση παρά στην εξυπηρέτηση του προέδρου.
Αυτή η κούρσα για τη διαδοχή αναμένεται να προσφέρει όλο το δράμα που έλειψε από τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής. Εγκλωβισμένοι, προς το παρόν, πίσω από τα τείχη του Κρεμλίνου, αναμένεται ότι οι επίδοξοι κληρονόμοι του πουτινισμού θα προσφέρουν ίντριγκες και ειδήσεις με αυξανόμενη συχνότητα τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, ο πρόεδρος Πούτιν πιστεύει ότι μια προσπάθεια να αλλάξει το Σύνταγμα για να διατηρηθεί στην εξουσία πέραν του 2024 θα ήταν λάθος. Ταυτόχρονα όμως είναι πιθανό να θελήσει να διατηρήσει κάποιον σπουδαίο πολιτικό ρόλο την επόμενη δεκαετία, και όχι απλώς να αποσυρθεί στην ντάτσα του. Ορισμένοι περιμένουν από τον αυταρχικό Πούτιν να επιχειρήσει να τροποποιήσει το Σύνταγμα για να δημιουργήσει ένα είδος ανώτερου στρατιωτικού συμβουλίου ή συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, διορίζοντας τον εαυτό του επικεφαλής για να εξασφαλίσει την κυριαρχία του και στο απώτερο μέλλον.

Οι φράξιες

Ο Πούτιν έχει κάνει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν. Οταν τελείωσε η δεύτερη συνεχόμενη θητεία του στην προεδρία, το 2008, πέρασε στην πρωθυπουργία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στενού συμμάχου του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που του κράτησε «ζεστή» τη θέση του προέδρου. Αλλά ακριβώς επειδή ο Πούτιν έχει συγκεντρώσει τόση δύναμη στα 18 χρόνια της εξουσίας του, το ζήτημα της διαδοχής είναι ακόμα πιο σημαντικό. Και επείγον για τις διάφορες φράξιες στην αυλή του Κρεμλίνου, που η καθεμία θα προσπαθήσει να πείσει τον πρόεδρο να προκρίνει έναν προφανή διάδοχο που θα εγγυηθεί καλύτερα τα συμφέροντά της.
Για όσους ενδιαφέρονται να διαδεχθούν τον Πούτιν, πρόκειται για μια αποστολή πολύ υψηλού κινδύνου. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να μη θεωρηθούν άμεση απειλή ούτε για τον πρόεδρο ούτε για τις άλλες φράξιες. Οποιος εμφανιστεί πιο δυναμικός και πιο γρήγορα ως διάδοχος είναι βέβαιο ότι θα καεί. Ως αποτέλεσμα, κανένας δεν αναμένεται να επιδιώξει ανοιχτά τον τίτλο του διαδόχου του Πούτιν.

Οι μνηστήρες

Πρώτο ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται είναι φυσικά του 52χρονου Μεντβέντεφ, ο οποίος έχει διαδεχθεί ήδη μία φορά τον Πούτιν. Εγινε πρόεδρος της Ρωσίας μεταξύ 2008 και 2012, όταν ο Πούτιν έφτασε στο συνταγματικό όριο των δύο διαδοχικών θητειών. Ακολουθεί ο 59χρονος δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, το προφίλ του οποίου έχει πρόσφατα ενισχυθεί. Αλλος πιθανός διάδοχος θεωρείται ο 45χρονος Αλεξέι Ντιούμιν. Πρώην σωματοφύλακας του προέδρου, ο Ντιούμιν εγκαταστάθηκε ως περιφερειακός κυβερνήτης ώστε να αποκτήσει πολιτική εμπειρία, καθώς φαίνεται ότι προορίζεται για ακόμα υψηλότερα αξιώματα.
Κάποιοι λένε ότι Πούτιν και Ντιούμιν έχουν έναν ειδικό δεσμό, ότι ο πρόεδρος τον βλέπει ως έναν από τους πιο αξιόπιστους και αφοσιωμένους, ίσως και ως μελλοντικό διάδοχό του, γι’ αυτό τον προήγαγε αρχικά στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας και μετά στην ηγεσία της περιφέρειας Τούλα στην Κεντρική Ρωσία, όπου εξελέγη κυβερνήτης.
Πιο παραδοσιακή επιλογή θα ήταν ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου. Το κύρος του 62χρονου αυξάνεται τα τελευταία έξι χρόνια, με τους δημοσκόπους να τον κατατάσσουν ως τον πιο δημοφιλή υπουργό της Ρωσίας. Σε μια ένδειξη προσωπικής εμπιστοσύνης στον Σόιγκου, ο Πούτιν έκανε πρόσφατα διακοπές μαζί του στη Σιβηρία.
Η γυναίκα με τις περισσότερες πιθανότητες διαδοχής θεωρείται η πρόεδρος της Ανω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο. Πρώην πρέσβειρα, η 68χρονη έχει ήδη γράψει ιστορία στην εγχώρια πολιτική, υπηρετώντας ως η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης μεταξύ 2003 και 2011.
Ως επίδοξοι διάδοχοι παρουσιάζονται επίσης ο άνθρωπος που θεωρείται ο πιο φιλελεύθερος σύμβουλος του Πούτιν, ο 57χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν, ο 54χρονος πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν και ο Ιγκόρ Σέτσιν. Ο 57χρονος θεωρείται στενός σύμμαχος και de facto αναπληρωτής του Πούτιν. Περιγράφεται συχνά ως ένας από τους πιο συντηρητικούς συμβούλους του Πούτιν και ηγέτης της ισχυρής φράξιας των «siloviki» του Κρεμλίνου, του λόμπι των πρώην πρακτόρων των υπηρεσιών ασφαλείας της Ρωσίας. Σήμερα είναι εκτελεστικός πρόεδρος της Rosneft, του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα της Ρωσίας.

HeliosPlus