«Απολύεσαι!» Αυτή ήταν η αγαπημένη ατάκα του Ντόναλντ Τραμπ, και τη φώναζε με μπρίο κάθε φορά που έδιωχνε έναν παίκτη από το τηλε-ριάλιτι «Ο Ασκούμενος» που παρουσίαζε. Φαίνεται ότι συνεχίζει να απολαμβάνει τις απολύσεις και ως πρόεδρος των ΗΠΑ: πρόσφατη ανάλυση από το ίδρυμα Brookings διαπίστωσε ότι η ομάδα του Τραμπ έχει σπάσει ήδη το ρεκόρ αποχωρήσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ήταν το τελευταίο θύμα –απολύθηκε μέσω Twitter και αντικαταστάθηκε από τον διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο στις 13 Μαρτίου 2017. Αλλά έχουν προηγηθεί τόσες απολύσεις από τον Λευκό Οίκο που ακόμη και έμπειροι παρατηρητές έχουν χάσει τον λογαριασμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τίλερσον σκεφτόταν να παραιτηθεί από το καλοκαίρι. Οι εντάσεις σιγόβραζαν από τότε που αναφέρθηκε ότι ο Τίλερσον είχε αποκαλέσει τον Τραμπ «ηλίθιο», και σε κάθε περίπτωση ήταν εμφανές ότι υπήρχε ένα ευρύτερο χάσμα, τόσο σε στυλ όσο και σε ουσία, μεταξύ των δύο ανδρών.
Λίγο νωρίτερα, στις 6 Μαρτίου, αποχώρησε ο Γκάρι Κον, διευθυντής του εθνικού οικονομικού συμβουλίου. Ο Κον πιθανότατα άντεξε περισσότερο από ό,τι μπορούσε κανείς εύλογα να αναμένει. Σε έναν Λευκό Οίκο που είναι επιθετικά στελεχωμένος με μέλη της οικογένειας Τραμπ και αρχάριους κόλακες, ο πρώην υπ’ αριθμόν 2 της Goldman Sachs ήταν ένας σπάνιος και πολύ έμπειρος επαγγελματίας. Η επιβολή από τον Τραμπ δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει για τον Κον.
Η αποχώρηση της Χόουπ Χικς, της ξανθιάς διευθύντριας επικοινωνιών του Λευκού Οίκου, στις 28 Φεβρουαρίου ήταν μεγάλη έκπληξη για πολλούς, δεδομένης της στενής σχέσης της με τον πρόεδρο και της μετεωρικής ανόδου της μέσα στον κύκλο του Τραμπ. Η νέα και ωραία Χικς, τέταρτη και μακράν μακροβιότερη στη διεύθυνση επικοινωνίας, είχε μηδενική πολιτική εμπειρία όταν μπήκε στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ στην Αϊοβα το 2015, αλλά απέκτησε γρήγορα την εμπιστοσύνη του υποψηφίου και μετέπειτα προέδρου. Παραδέχθηκε ότι είπε ορισμένα «λευκά ψέματα» για λογαριασμό του Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης μαραθώνιας κατάθεσής της ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής.
Είχε προηγηθεί, στις 7 Φεβρουαρίου, η απόλυση του Ρομπ Πόρτερ ο οποίος υπηρέτησε ως γραμματέας του προσωπάρχη του Τραμπ Τζον Κέλι, μέχρι που και οι δύο πρώην σύζυγοί του (του Πόρτερ) τον κατήγγειλαν δημόσια για κακοποίηση.
Από τις πιο επεισοδιακές αποχωρήσεις ήταν αυτή του Στιβ Μπάνον (18 Αυγούστου 2017) κυρίως εξαιτίας του πολέμου που ξέσπασε αργότερα, όταν ο ακροδεξιός πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου κατηγόρησε τον υιό Τραμπ για «προδοσία» επειδή συναντήθηκε με Ρώσους, που θα έδιναν τάχα ενοχοποιητικές πληροφορίες για τη Χίλαρι Κλίντον. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «μαζί με τη δουλειά του, ο Μπάνον έχασε και το μυαλό του».
Μόλις 10 ημέρες έμεινε στον Λευκό Οίκο ο Αντονι Σκαραμούτσι, που παραιτήθηκε από διευθυντής Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου την 1η Αυγούστου 2017, εξαιτίας της απόφασής του να πάρει στο τηλέφωνο έναν δημοσιογράφο του «New Yorker» και να εξαπολύσει χυδαία επίθεση εναντίον άλλων στελεχών του Λευκού Οίκου.
Μόλις επτά μήνες άντεξε ως προσωπάρχης του Τραμπ ο Ράινς Πρίμπους, που απολύθηκε στις 28 Ιουλίου 2017. Ο πρώην πρόεδρος της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικανών υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε σαν γέφυρα του προέδρου με το κόμμα, αλλά η θητεία του στιγματίστηκε από ίντριγκες, πολιτικές αστοχίες και γενικότερο χάος στον Λευκό Οίκο.
Ο Σον Σπάισερ παραιτήθηκε από γραμματέας Τύπου του Τραμπ μετά από έξι μήνες, στις 21 Ιουλίου 2017. Πέρασε την πρώτη του μέρα στη δουλειά επιτιθέμενος στους δημοσιογράφους επειδή δεν είπαν την «αλήθεια για το μεγάλο μέγεθος του πλήθους στην ορκωμοσία» του Τραμπ, και τα πράγματα πήγαν από το κακό στο χειρότερο στη συνέχεια. Ο χρόνος που πέρασε ο Σπάισερ στο πόντιουμ προσέφερε στο αμερικανικό κοινό μερικές συναρπαστικές στιγμές για θέματα όπως ποιος είναι ο σωστός όρος για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης (δεν είναι «κέντρα Ολοκαυτώματος») και ποια η ακριβής διαφορά μεταξύ ενός τείχους και ενός φράχτη. Ο Σπάισερ παραιτήθηκε αφού διαφώνησε με τον Τραμπ για την απόφασή του να προσλάβει τον Σκαραμούτσι.
Ο πρώην στρατηγός Μάικλ Φλιν υπηρέτησε ως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ για μόλις 23 ημέρες, αλλά η παρουσία του εξακολουθεί να στοιχειώνει τον Λευκό Οίκο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Φλιν, ο οποίος παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 μετά την αποκάλυψη ότι είχε παραπλανήσει τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σχετικά με τις επικοινωνίες του με τον ρώσο πρεσβευτή, έκλεισε συμφωνία τον Δεκέμβριο με τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ. Ο Φλιν παραδέχτηκε την ενοχή του για τα ψέματα που είπε στο FBI και δεσμεύθηκε για «πλήρη συνεργασία» με τον Μιούλερ στην έρευνα για τη διαβόητη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές.

HeliosPlus