Σε πολλούς ακούγεται σαν ανέκδοτο, αλλά να που αυξάνονται οι πιέσεις προς την Χίλαρι Κλίντον να ζητήσει νέα καταμέτρηση των ψήφων σε τρεις βασικές Πολιτείες που τις κέρδισε με μικρή διαφορά ο Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να τον ανατρέψει προτού ορκιστεί πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου του 2017.

Η Τζιλ Στάϊν, μάλιστα, υποψήφια πρόεδρος των Πρασίνων, έχει συγκεντρώσει ήδη 4,5 εκατομμύρια δολάρια από πολίτες για μια εκστρατεία υπέρ της επανακαταμέτρησης σε Γουισκόνσιν, Μίσιγκαν και Πενσιλβάνια.
Μια αντιστροφή των αποτελεσμάτων εκεί θα μπορούσε, θεωρητικά, να ανατρέψει την εκλογή του Τραμπ. Αλλά ας ρίξουμε πρώτα μια ματιά στα στοιχεία: πολλές Πολιτείες εξακολουθούν την καταμέτρηση των ψήφων 17 μέρες μετά τις εκλογές, ώστε να γίνει επίσημη πιστοποίηση.
Αυτή την στιγμή, η Κλίντον προηγείται στην λαϊκή ψήφο, με διαφορά που αναμένεται να φτάσει σε 2,5 εκατ. ψήφους (προς το παρόν έχει 64, 4 εκατ. ψήφους έναντι 62,3 εκατ. του Τραμπ). Αυτό το προβάδισμα είναι ανυπέρβλητο, διότι δεν υπάρχουν αρκετές ψήφοι για να την ξεπεράσει ο Τραμπ. Αλλά φυσικά πρόεδρος στις ΗΠΑ δεν εκλέγεται από την λαϊκή ψήφο.
Σύμφωνα με το άρθρο II, παρ. 1 του Συντάγματος των ΗΠΑ, οι πρόεδροι εκλέγονται από τους εκλέκτορες, όχι από τον λαό. Κάθε Πολιτεία έχει συγκεκριμένο αριθμό εκλεκτόρων ανάλογα με τον πληθυσμό. Για την εκλογή προέδρου χρειάζονται 270 επί συνόλου 538 εκλεκτόρων, οι οποίοι θα ψηφίσουν επισήμως για πρόεδρο στις 19 Δεκεμβρίου. Οι εκλέκτορες σχεδόν πάντα ακολουθούν τη λαϊκή ψήφο στην Πολιτεία τους, και μερικοί δεσμεύονται από το νόμο να το πράξουν.
Στην τελευταία καταμέτρηση, ο Τραμπ είχε 290 εκλεκτορικές ψήφους έναντι 232 για την Κλίντον. Οι 16 εκλέκτορες του Μίσιγκαν δεν έχουν κατοχυρωθεί ακόμη επισήμως, με δεδομένη την πολύ μικρή διαφορά (μόλις 10.000 ψήφοι). Αλλά ακόμη και αν η Κλίντον κερδίσει το Μίσιγκαν χάνει το Κολέγιο των Εκλεκτόρων με 274-248.
Ποιος καλεί λοιπόν για νέα καταμέτρηση; Ολα άρχισαν με ένα δημοσίευμα στο New York Magazine που γράφει ότι ο Αλεξ Χάλντερμαν, διευθυντής του Κέντρου για την Ασφάλεια Υπολογιστών στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, «προτρέπει» την εκστρατεία Κλίντον να απαιτήσει νέα καταμέτρηση σε Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια, και Γουισκόνσιν.
Στο Γουισκόνσιν, σύμφωνα με την ανάλυση του Χάλντερμαν, η Κλίντον έλαβε λιγότερες ψήφους σε κομητείες που βασίζονταν σε μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε σύγκριση με εκείνες που χρησιμοποιούν οπτικούς σαρωτές και ψηφοδέλτια από χαρτί. Η ομάδα «πιστεύει ότι βρήκε πειστικές ενδείξεις ότι τα αποτελέσματα σε Γουισκόνσιν, Μίσιγκαν, και Πενσιλβάνια μπορεί να έχουν παραποιηθεί ή χακαριστεί», έγραψε το περιοδικό.
Αν και τονίζει ότι δεν υπάρχει απόδειξη για νοθεία, ο Χάλντερμαν εξηγεί με ανησυχητική και εμπεριστατωμένη λεπτομέρεια πόσο εύκολο είναι να παραβιαστούν τα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας, πώς άλλες πρόσφατες περιπτώσεις πειρατείας έδειξαν πρόθεση επηρεασμού των εκλογών στις ΗΠΑ, και γιατί οι επανέλεγχοι στην καταμέτρηση πρέπει να είναι ρουτίνα ως θέμα υγιούς δημόσιας πολιτικής.
Πολιτείες που συλλέγουν ψήφους μέσω μηχανών χωρίς ίχνος χαρτιού είναι ευάλωτες σε κακόβουλο λογισμικό. «Βασικά, δεν είναι τόσο δύσκολο να παραβιάσεις συστήματα και να τα προγραμματίσεις, την ημέρα των εκλογών, να μετατοπίσουν την ψήφο κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του υποψηφίου της επιλογής σου. Αν οι διδακτορικοί φοιτητές μου και εγώ ήμασταν εγκληματίες, είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε», γράφει ο Χάλντερμαν.

Ας μην ξεχνάμε ότι φέτος το καλοκαίρι, κυβερνο-εισβολείς διέρρηξαν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών. Αυτό αποκάλυψε άφθονο ενοχλητικό υλικό, και ήταν καμπανάκι για το πόσο ευάλωτα είναι τα online συστήματα. Οι επιτιθέμενοι έσπασαν επίσης συστήματα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους στο Ιλινόι και στην Αριζόνα, και έκλεψαν δεδομένα ψηφοφόρων. Ο Χάλντερμαν παραθέτει και άλλες απόπειρες παραβίασης σε αρκετές Πολιτείες.

Γιατί να επικεντρωθεί η επανακαταμέτρηση μόνο σε Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Γουισκόνσιν; Βλέπε ανωτέρω, σχετικά με δυνητικά ύποπτα μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στο Γουισκόνσιν. Η συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων της Πενσιλβάνια καταμετρώνται απευθείας από μηχανές, χωρίς ίχνος χαρτιού. Το πιο σημαντικό, τα αποτελέσματα σε αυτές της Πολιτείες είναι απίστευτα κοντά, με νίκη του Τραμπ κατά μόλις 0,3% στο Μίσιγκαν, 1,2% στην Πενσιλβάνια, και 0,7% στο Γουισκόνσιν. Μαζί, αυτές οι τρεις Πολιτείες έχουν 46 εκλεκτορικές ψήφους, αρκετές για να δώσουν την νίκη στην Κλίντον, αν μεταφερθούν όλες στην μεριά της.
Οι προθεσμίες για την υποβολή αίτησης περί ανακαταμέτρησης των ψήφων λήγουν πολύ σύντομα: σήμερα (25 Νοεμβρίου) στο Γουισκόνσιν, 28 Νοεμβρίου στην Πενσιλβάνια και 30 Νοεμβρίου στο Μίσιγκαν. Αναμένεται ότι θα χρειαστούν περί τα 6-7 εκατ. δολάρια για τα συνολικά έξοδα της διαδικασίας καταμέτρησης, κυρίως για τις αμοιβές δικηγόρων και παρατηρητών που θα επιβλέψουν την διαδικασία.
Θα μπορούσε, λοιπόν, πράγματι να ανατραπεί το εκλογικό αποτέλεσμα; Είναι εξαιρετικά απίθανο. Εκτός εάν το στρατόπεδο της Κλίντον πιέσει έντονα, οι Πολιτείες δεν είναι πρόθυμες να διατάξουν δαπανηρές, χρονοβόρες διαδικασίες επανακαταμέτρησης. Και στην ομιλία όπου παραδέχθηκε την ήττα, πριν από δύο εβδομάδες, η Κλίντον κάλεσε τους ψηφοφόρους της να αναγνωρίσουν ότι ο Τραμπ «είναι ο πρόεδρός μας»…