Η δίκη του ιδρυτή του γερμανικού ισλαμοφοβικού κινήματος Pegida, ο οποίος κατηγορείται για «υποκίνηση μίσους» διότι αποκάλεσε τους πρόσφυγες «κτήνη», «σκουπίδια» και «καθάρματα», ξεκίνησε την Τρίτη στο προπύργιο της οργάνωσης, τη Δρέσδη.

Ο Λουτς Μπάχμαν έφθασε στο δικαστήριο φορώντας μαύρα γυαλιά κι ένα μαντήλι στο κεφάλι, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως σαρκασμός σε βάρος των γερμανικών μέσων ενημέρωσης και των κανόνων προστασίας της ιδιωτικής ζωής που υποχρεούνται να τηρούν.

Ο 43χρονος Μπάχμαν, ο οποίος έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για διακίνηση κοκαΐνης, ένοπλη ληστεία και βιαιοπραγίες, προσάγεται σε δίκη για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους λόγω των προαναφερθέντων χαρακτηρισμών εναντίον των προσφύγων σε μια ανάρτηση του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Ο ίδιος επιμένει ότι δεν είναι ρατσιστής.

Τα μαύρα γυαλιά του Μπάχμαν προφανώς αποτελούσαν σαρκαστική αναφορά στην υποχρέωση των ΜΜΕ να καλύπτουν στις φωτογραφίες υπόπτων που δημοσιεύουν τα χαρακτηριστικά τους. Ο ιδρυτής του Pegida χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης τον όρο «ο ψευδόμενος Τύπος», ο οποίος παραπέμπει στη φρασεολογία των Ναζί.

Η κατηγορία περί υποκίνησης ρατσιστικού μίσους επισύρει ποινή φυλάκισης που κυμαίνεται από τρεις μήνες μέχρι και τα πέντε χρόνια. Η δίκη του αναμένεται να διαρκέσει ως τις 10 Μαΐου.

Ο Μπάχμαν, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την ηγεσία του Pegida πέρυσι, μετά την αποκάλυψη από την εφημερίδα Bild φωτογραφιών στις οποίες πόζαρε με κούρεμα και μουστάκι α λα Χίτλερ, έσφιξε τα χέρια έξω από το δικαστήριο με ολιγάριθμους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του, ορισμένοι από τους οποίους κρατούσαν γερμανικές σημαίες και πλακάτ.

Ένα πλακάτ ανέγραφε το σύνθημα: «Θέλουμε μια Γερμανία εκτός ευρώ, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός NATO και με αληθινή δημοκρατία», ένα δεύτερο καλούσε να οδηγηθεί η καγκελάριος Μέρκελ «ενώπιον δικαστηρίου».

«Ο κατηγορούμενος διώκεται διότι προέβαλε τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες με ένα σχόλιο στο Facebook, το οποίο ήταν δημόσια προσβάσιμο. Επιπλέον, φέρεται να τους αρνείται μια ζωή με ίσα δικαιώματα στη Γερμανία», ανέφερε ο εισαγγελέας Λόρεντς Χαάζε.

Η Κάτια Ράιχελ, συνήγορος του Μπάχμαν υποστήριξε ότι «τα μηνύματα» για τα οποία προσάγεται σε δίκη ο Μπάχμαν «δεν είχαν γραφτεί από αυτόν», καθώς ο λογαριασμός του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης είχε υποστεί «πειρατεία». Η ίδια ζήτησε να καταθέσει ένας ειδικός σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και κατηγόρησε τα γερμανικά ΜΜΕ ότι έχουν «καταδικάσει ήδη» τον πελάτη της.

Το Pegida, ακρώνυμο της ονομασίας «Ευρωπαίοι Πατριώτες Εναντίον του Εξισλαμισμού της Δύσης» στα γερμανικά, σταδιακά κατέλαβε κεντρική θέση στα πολιτικά πράγματα της χώρας μετά την ίδρυσή του στα τέλη του 2014 και τη διοργάνωση πορειών εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών στη Δρέσδη, οι οποίες κατόπιν επεκτάθηκαν σε πολλές άλλες πόλεις της Γερμανίας.

Στο αποκορύφωμα της δράσης του, πριν από περίπου έναν χρόνο, στις νυχτερινές συγκεντρώσεις του Pegida συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του, ανεμίζοντας γερμανικές σημαίες και φωνάζοντας ξενοφοβικά συνθήματα. Ωστόσο, στη διαδήλωση που έγινε το το βράδυ της Δευτέρας στη Δρέσδη συμμετείχαν πολύ λιγότεροι άνθρωποι, περίπου 3.000 σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ.

Παρά την υποδοχή 1 εκατομμυρίου προσφύγων και πλέον πέρυσι, το κίνημα σταδιακά βλέπει την επιρροή του να μειώνεται προς όφελος του αντιμεταναστευτικού, ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο πλέον έχει κερδίσει έδρες σε οκτώ κρατιδιακά κοινοβούλια. Το Pegida έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν την AfD.

Το Pegida δηλώνει ότι δεν τάσσεται υπέρ της βίας, ωστόσο οι αρχές ανησυχούν για τις επιθέσεις ακροδεξιών εναντίον μεταναστών. Νωρίτερα σήμερα η γερμανική αστυνομία συνέλαβε κοντά στη Δρέσδη πέντε πρόσωπα σε βάρος των οποίων υπήρχαν υποψίες ότι είχαν σχηματίσει μια ακροδεξιά οργάνωση και σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον κέντρων υποδοχής προσφύγων με εκρηκτικά.