Χωρίς να κρατούν ιδιαίτερως τα προσχήματα ιδεολογίας, οι τζιχαντιστές της ISIS δημοσίευσαν βίντεο με δύο ιάπωνες ομήρους απειλώντας πως θα τους σκοτώσουν εάν δεν τους καταβληθούν λύτρα 200 εκατ. δολαρίων μέσα σε 72 ώρες.

«Ασυγχώρητη η απειλή» λέει το Τόκιο, επιβεβαιώνοντας εμμέσως την αυθεντικότητα του βίντεο και απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των ομήρων.

Ο ένοπλος που εμφανίζεται στο βίντεο έχει βρετανική προφορά η οποία φαίνεται, αρχικά, να μοιάζει στον εκτελεστή των Τζέιμς Φόλει και των επόμενων ομήρων που δολοφονήθηκαν για χάρη της κάμερας.

Το ζήτημα της καταβολής λύτρων σε τζιχαντιστές έχει γίνει το κέντρο μίας πολύ ευαίσθητης συζήτησης στο δυτικό κόσμο: Οι απαγωγές ξένων υπηκόων γίνονται πάντοτε με σκοπό είτε την καταβολή χρημάτων ή άλλου είδους ανταλλάγματα από τις χώρες προέλευσης.

Επισήμως, οι κυβερνήσεις αρνούνται βάσει αρχής την διαπραγμάτευση με τρομοκράτες (που επιπλέον θα έδινε κίνητρα νέων απαγωγών). Κάθε απελευθέρωση ομήρου που δεν εκτελείται συνοδεύεται ωστόσο από την υποψία ότι παρασχέθηκαν ανταλλάγματα.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε την Τρίτη σε ισλαμιστικά site, η ISIS παρουσιάζει τους Ιάπωνες Κέντζι Γκότο Τζόγκο και τον Χαρούνα Γιουκάουα, τους οποίους και απειλεί να σκοτώσει εάν δεν καταβληθούν 100 εκατ. δολ. για τον καθένα.

Το Τόκιο, υποστηρίζει ο ένοπλος, έγινε στόχος επειδή υποστηρίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος της ISIS: «Δωρίσατε μεγαλόψυχα 100 εκατ. δολάρια για να σκοτώσετε τις γυναίκες και τα παιδιά μας, να καταστρέψετε τα σπίτια μουσουλμάνων» λέει ο ένοπλος στο βίντεο.

Ιαπωνία: «Δεν έχει αλλάξει η στάση μας»

Την Τρίτη, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανέφερε σε δηλώσεις του από την Ιερουσαλήμ ότι η απειλή των ενόπλων «είναι ασυγχώρητη».

«Αισθάνομαι μεγάλη πικρία» είπε ο Άμπε, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των δύο ομήρων.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα είχε περιοριστεί στο ότι «η θέση της χώρας μας να καταπολεμήσουμε ανυποχώρητα την τρομοκρατία δεν έχει αλλάξει».