Την ωρα που το Ισλαμικό Κράτος ύψωσε τη μαύρη σημαία του, στο ανατολικό άκρο της πόλης Κομπανί, οι Βρυξέλλες, διατηρούν σιγή ιχθύος. Η εκκωφαντική σιωπή της ευρωπαϊκής διπλωματικής πολιτικής επικεντρώνεται στη παράφραση ενός παλαιού ελληνικού ρητού: ο εχθρός του εχθρού μου, ΔΕΝ είναι φίλος μου.

Ο στόχος όλων, φαινεται πως ειναι το αιώνιο PKK. Οι φανατικοί Κούρδοι μαχητές, δεν διαθέτουν και πολλες συμπάθειες στα ευρωπαϊκά κέντρα. Την ιδια στιγμή η πέραν της όχθης του Ατλαντικού, διπλωματική πλευρά, μοιάζει να ακολουθεί, τις επιταγές του Ερντογάν. Άλλος ένας ¨εχθρός¨ που προς ώρας μετατρέπεται σε ¨φίλο¨.

¨Οι Βρυξέλλες κινούνται με την λογική του συνδρόμου Φρανκεστάιν¨, σημείωνε εμφατικά, υψηλόβαθμος παράγοντας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Κοντολογίς, κατά τη δική του εκτίμηση, ακολουθεί την πάγια τακτική του παρελθόντος: ενισχύει τους σκληροπυρηνικούς που με τη σειρά τους, θα εξαφανίσουν τους φανατικούς Κούρδους, αφήνοντας ανοιχτα τα σενάρια για την επομενη ημερα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως η πολιτική της Ευρώπης, ενέχει πολλα ρίσκα. Κατ´ αρχήν θέτει την ιδια την γηραιά ήπειρο, στο στόχαστρο της εκδίκησης. Συντηρητικός βουλευτής θύμιζε σε συνομιλητές του, την προ ημερων αποκάλυψη του σχεδίου για τρομοκρατική επίθεση στην έδρα της Ευρωπαικής Επιτροπής. ¨Σαν να λέμε, κατι ανάλογο με τους δίδυμους πυργους¨!!!

Κατά δεύτερον η ευρωπαϊκή διπλωματία, παίζει τα ρέστα της, πιστεύοντας πως η λογική του Πόντιου Πιλάτου, θα ενισχύσει της διαπραγματευτική της θέση στο μέλλον, ξεχνώντας, όμως, οπως υπογράμμιζε και έμπειρος διπλωματικός παράγοντας, το γεγονός πως ¨οι βίαιες πράξεις με τις τραγικές εικόνες των δολοφονιών μπροστά στις κάμερες, έστελναν μήνυμα στην Ευρώπη¨…

Κατά τρίτον οι Βρυξέλλες δείχνουν για μια ακόμη φορά ανίσχυρες ή οπως εύστοχα παρατηρούσε και στέλεχος των νεοφιλελεύθερων(!), ¨περιμένουν την αντιδραση του Βερολίνου ¨. Είναι κοινό μυστικό, εξ´αλλου, πως ολα τα θεσμικά όργανα στην Ευρώπη, ακολουθούν την γερμανική πολιτική. Είτε σε οικονομικό είτε σε διπλωματικό επίπεδο. Σημιεωτεόν πως η φράση του Ιταλού πρωθυπουργού πως ¨δεν είμαστε μαθητούδια¨, αρχίζει να σιγουψηθυρίζεται στους διαδρόμους του ευρωπαϊκού κονοβουλίου.

Κατά τρίτον Η Ευρώπη, μοιάζει να αδιαφορεί και απέναντι στους νεκρούς της. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τις προηγούμενες ημερες, έθεταν το ζήτημα και στις ακροάσεις των νεων επιτρόπων, επιδιώκοντας να αντιληφθούν το στόχο της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Αρκετοί ευρωβουλευτες, από όλες τις πολιτικες ομάδες, έδειχναν ενοχλημένοι για την σιωπηλή έως και ανύπαρκτη αντιδραση του ευρωκοινοβουλιου. Άλλοι, δεν έδειχναν έκπληκτοι, και υπενθύμιζαν την αντίστοιχη αντιδραση της Ευρώπης, στα γεγονότα της Λωρίδας της Γάζας. Ειρήσθω εν παρόδω πως ευρωβουλευτής είχε ζητήσει να εξομοιωθούν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ με τις αντάρτικες επιδρομές της Χαμάς.

Αν τελικώς ο ¨εχθρός του εχθρού μου ΔΕΝ είναι φίλος μου¨, επι του παρόντος, κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει πως θα εξελιχθεί σε ¨φίλο¨, την επομένη. Και οπως σημείωνε με το αγγλικό φλεγματικό του χιούμορ, Βρετανός ευρωβουλευτής: ¨ my friend Watson, don’t think what will happen, think about what and why happened¨, χρησιμοποιώντας, φράση απο τον αγαπημένο του συγγραφέα Sir Arthur Conan Doyle…