Θερμός προβλέπεται ο Σεπτέμβριος για την κυβέρνηση του Μανoυέλ Βαλς στη Γαλλία, την επονομαζόμενη και «Βαλς 2» μετά τον ανασχηματισμό της Τρίτης. Ύστερα από τη ρήξη με την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που πυροδοτήθηκε από τα επικριτικά σχόλια για την πολιτική λιτότητας και περικοπών του πρώην υπουργού Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, το δίδυμο Βαλς –Φρανσουά Ολάντ θα έχει μεγαλύτερη δυσκολία να περάσει τα ελάχιστα δημοφιλή μέτρα από τη Βουλή.
Ανεργία
Το φθινόπωρο οι άνεργοι στη Γαλλία θα φθάσουν τον αριθμό –ρεκόρ των 3,6 εκατ. Η αντιστροφή της τάσης, την οποία ο Ολάντ είχε υποσχεθεί για πριν από το τέλος του 2013, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Το προεδρικό μέγαρο, το Ελιζέ, θεωρεί ότι έχει υιοθετήσει όλες τις δυνατές μεταρρυθμίσεις, αλλά λόγω της έλλειψης ανάπτυξης, η γαλλική οικονομία δεν παράγει θέσεις εργασίας. Οι προβλέψεις όμως μιλούν για στασιμότητα, στην καλύτερη περίπτωση, ως το τέλος του έτους και όχι για ανάκαμψη. Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται για τον Σεπτέμβριο είναι ο θεσμός της μαθητείας για 500.000 νέους και η αναθεώρηση εργασιακών δικαιωμάτων για να λυθούν τα χέρια των επιχειρήσεων.
Φορολόγηση
Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο γύρο «φορολογικού μπουχτίσματος», όπως εκείνον του περσινού φθινοπώρου. Για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από τις αλλαγές στη φορολογία που ψηφίστηκαν το 2013, αλλά θα φανούν το 2014, αποφάσισε μείωση κατά 350 ευρώ (700 για ζευγάρια) της φορολόγησης εισοδημάτων μικρότερων του 1,1 του κατώτερου ημερομισθίου που αφορά 3,7 εκατ. νοικοκυριά. «Πουλώντας» μια φορολογία εισοδήματος «πιο δίκαιη και πιο απλή», ο Ολάντ εξετάζει επέκταση του παραπάνω μέτρου για να αφορά και τα μικρομεσαία εισοδήματα.
Κλειστά επαγγέλματα
Αναμένεται το πιο ευαίσθητο ζήτημα του φθινοπώρου. Θα το χειριστεί ο νέος υπουργός Οικονομίας Εμανυέλ Μακρόν, διάδοχος του Μοντεμπούρ ο οποίος είχε υποσχεθεί να φέρει τον Σεπτέμβριο νομοθεσία για την ανάπτυξη που «θα αποκαθιστούσε 6 δισ. ευρώ στους Γάλλους» κυρίως μεταρρυθμίζοντας τα κλειστά επαγγέλματα _ δικαστικούς επιμελητές, φυσιοθεραπευτές, σχολές οδηγών, συμβολαιογράφους κ.ά. _ και ρυθμίζοντας το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή. Τα μεγαλύτερα «ναρκοπέδια» αποτελούν οι συμβολαιογράφοι και οι φαρμακοποιοί.
Παρένθετες μητέρες
Ο Ολάντ θα κληθεί να συγκεράσει το φθινόπωρο δυο διαμετρικά αντίθετες απόψεις για ένα ζήτημα που ανάβει τα αίματα, την γέννηση παιδιών από παρένθετη μητέρα. Ήδη οι οπαδοί του κινήματος Manif Ρour Tous, που εκπροσωπεί τους συντηρητικούς γάλλους «νοικοκυραίους», έχει εξαγγείλει διαδήλωση στο Παρίσι και στο Μπορντώ στις 5 Οκτωβρίου. Τον Ιούνιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Γαλλία επειδή αρνείται να εγγράψει στα δημοτολόγια παιδιά γεννημένα από παρένθετες μητέρες.
Δεξιοί βουλευτές όμως προτείνουν να γίνουν πιο αυστηρές οι κυρώσεις για την προσφυγή σε παρένθετη μητέρα στο εξωτερικό. Το πρόβλημα για τον Ολάντ περιπλέκεται γιατί κατά της χρήσης παρένθετης μητέρας τοποθετούνται και αριστεροί. Τον Ιούλιο, 60 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζακ Ντελόρ και ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, προειδοποίησαν ότι μέσω των παρένθετων, θα σχηματιστεί «μια αγορά μωρών».