Ένα βήμα πριν την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας που θα γίνει αύριο, Παρασκευή, κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, το Κίεβο διαμηνύει πως δεν πρόκειται να ξεκινήσει έναν «εμπορικό πόλεμο» με τη Ρωσία.

Όπως τόνισε ο πρέσβης της Ουκρανίας στη Γενεύη σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, τόνισε ότι η Ουκρανία ελπίζει να χρησιμοποιήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την επίλυση των όποιων διαφορών ξεκίνησε η Ρωσία.

«Μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως να έχουμε ομαλές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία» τόνισε ο Γιούρι Κλιμένκο, προσθέτοντας ότι η Ρωσία αναμένεται να περιορίσει τις εμπορικές της σχέσεις στον απόηχο της προσάρτησης της Κριμαίας.

Οι «28» αναμένεται την Παρασκευή να υπογράψουν με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ την πολιτική συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας.

Οι κινήσεις της Ρωσίας

Η Δούμα, η κάτω Βουλή της Ρωσίας, ενέκρινε τη συνθήκη με την οποία η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας εντάσσεται στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Την ίδια ώρα μετά τις συντονισμένες κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ, η Μόσχα ετοιμάζεται να κάνει τις δικές της κινήσεις.

Προειδοποίησε την Ουάσινγκτον πως θα απαντήσει «με αντι-κυρώσεις», που μπορεί να είναι «συμμετρικές ή όχι».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απειλεί τη Γαλλία ότι θα απαιτήσει αποζημίωση σε περίπτωση που ακυρωθεί η σύμβαση για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό ύψους 1,2 δισ.ευρώ.

H Ρωσία έβαλε επίσης στο κάδρο και το ζήτημα των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό οπλοστάσιο, αφήνοντας, διά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η στάση της Μόσχας στους «Έξι».

Επίσης, ετοιμάζεται να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κριμαία για να προστατευτεί από τις εξωτερικές απειλές, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Itar-Tass ο υφυπουργός Άμυνας Γιούρι Μπορίσοφ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν μεταβαίνει την Πέμπτη στη Μόσχα, όπου θα έλθει ενώπιος ενωπίω με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, και εν συνεχεία θα επισκεφθεί την Παρασκευή το Κίεβο, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός