Τι συμβαίνει στην Τουρκία; Σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις, κάποιος είτε παρακολουθεί τις συνομιλίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είτε «κατασκεύασε» τα τηλεφωνήματα που στέλνουν τον τούρκο πρωθυπουργό και την οικογένειά του πιο βαθιά στον βούρκο του σκανδάλου διαφθοράς που έχει ξεσπάσει εδώ και μερικούς μήνες. Στις φερόμενες ως υποκλαπείσες συνομιλίες μεταξύ του Ερντογάν και του γιου του Μπιλάλ που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο ο τούρκος πρωθυπουργός συζητεί για το πώς και πού θα κρύψουν τα «μαύρα» λεφτά της οικογένειας. Σε άλλο ηχογραφημένο μήνυμα τον προτρέπει να μη δεχθεί το ποσό που του έδιναν σε κάποια σκοτεινή επιχειρηματική συμφωνία αλλά να περιμένει να πάρει τα «συμφωνηθέντα». Πρόκειται για τον επιχειρηματία Σιτκί Αγιάν, ιδιοκτήτη της Som Petrol. Η κυβέρνηση είχε προσφέρει φοροαπαλλαγές στον Αγιάν προκειμένου να προχωρήσει στην κατασκευή νέων πετρελαιαγωγών από το Ιράν.
Μεγαλοεπιχειρηματίες, υπουργοί, μίζες και ένας χορός βρώμικων εκατομμυρίων σφίγγουν τη θηλιά γύρω από τον λαιμό του άλλοτε «αδιάφθορου» και «ενάρετου» ισλαμιστή πρωθυπουργού εν όψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου και των κρίσιμων προεδρικών εκλογών του Αυγούστου, όπου ο ίδιος φιλοδοξεί να είναι υποψήφιος. Ενα είναι σίγουρο: ο Ερντογάν έχει επιδείξει εξαιρετική ικανότητα στο να συντρίβει τους αντιπάλους του –πραγματικούς και πλασματικούς. Το 2011 κατάφερε να «αποκεφαλίσει» τον πανίσχυρο στρατό που στο παρελθόν είχε ουκ ολίγες φορές ανατρέψει εκλεγμένες κυβερνήσεις. Και το περασμένο καλοκαίρι κατέπνιξε με σχετική ευκολία –και βάφοντας τα χέρια του με αίμα –τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και αλλού. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και οι εξελίξεις καταιγιστικές.
Ο Ερντογάν έκανε λόγο για «βρώμικο μοντάζ» και «έδειξε» ως υπαίτιο για ακόμη μία φορά τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ πολυεκατομμυριούχο πρώην ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν. Εβαλε στο στόχαστρο και το Διαδίκτυο, το μόνο μέσο που δεν μπορεί να ελέγξει. «Η ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου στην Τουρκία κινδυνεύει. Μόνο λίγα μέσα ενημέρωσης «τολμούν» να γράψουν για την υπόθεση διαφθοράς. Ο Ερντογάν τούς ασκεί ασφυκτικό έλεγχο και παραμένουν σιωπηλά ή αποκρούουν τις κατηγορίες» είπε στο «Βήμα» η Τσαγκίλ Κασάπογλου, δημοσιογράφος στην τουρκική υπηρεσία του BBC. Και προσέθεσε: «Γι’ αυτό οι κατηγορίες δεν φθάνουν στα σπίτια των ψηφοφόρων του Ερντογάν».


Χαλίλ Καραβέλι
«Τώρα μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος»

«Ο Ερντογάν μπορεί να καταφύγει σε πολύ επικίνδυνες για τη σταθερότητα της χώρας ενέργειες για να παραμείνει στην εξουσία» λέει στο «Βήμα» ο Χαλίλ Καραβέλι, αναλυτής του διατλαντικού ερευνητικού κέντρου Central Asia-Caucasus Institute and Silk Road Studies Program Joint Center και αρχισυντάκτης της έκδοσης «The Turkey Analyst».

Πιστεύετε ότι η πολιτική καριέρα του Ερντογάν έχει τελειώσει;
«Ακόμη και να παραμείνει πρωθυπουργός, μακροπρόθεσμα δεν θα έχει καμία σημασία. Παρακολουθούμε το τέλος της πολιτικής του πορείας. Το ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει αυτό και ποιους θα πάρει μαζί του πέφτοντας. Αν χάσει την εξουσία γνωρίζει ότι τον περιμένει η φυλακή. Γι’ αυτό είναι τόσο απελπισμένος. Μπορεί να καταφύγει σε απεγνωσμένες ενέργειες για να διασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία: βία ή προκλήσεις, κάποια βόμβα, για να επιφέρει χάος στην Τουρκία. Μπορεί να κατηγορήσει τρομοκράτες για να επιβάλει στρατιωτικό νόμο. Η Τουρκία περνάει μία επικίνδυνη περίοδο. Εχει να βιώσει κάτι τέτοιο εδώ και πολλές δεκαετίες και η πολιτική αστάθεια και οι κίνδυνοι που επιφέρει αυτή θέτουν ένα μεγάλο ερώτημα: θα μπορέσει η δημοκρατία να βγει αλώβητη από όλα αυτά;».
Ποιος είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης;
«Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κάλεσε τον Ερντογάν είτε να φύγει με ελικόπτερο, είτε να παραιτηθεί. Δεν έχω ακούσει ξανά ηγέτη της αντιπολίτευσης να μιλάει έτσι. Η αστυνομία επιτίθεται στα πλήθη. Αναλόγως με το πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν υπάρχει κίνδυνος η Τουρκία να γίνει Ουκρανία. Ιστορικά, στον τουρκικό λαό αρέσουν οι ισχυροί, αυταρχικοί ηγέτες. Αλλά ο κόσμος έχει τον τρόπο να τους πει «φτάνει!» όταν το παρατραβάνε. Συντελείται μία μάχη για την εξουσία μεταξύ του Ερντογάν και των οπαδών του κινήματος Γκιουλέν –οι ισλαμιστές βγάζουν τα μάτια ο ένας του άλλου. Τελικά πιστεύω ότι η παλαιά κεμαλική εθνικιστική αντιπολίτευση θα επιστρέψει στην εξουσία».
Οι τρεις θησαυροφύλακες

Τρεις ισλαμιστές μεγαλοεπιχειρηματίες, όλοι τους χρηματοδότες του ΑΚΡ,αναφέρονται στις φερόμενες ως υποκλαπείσες συνομιλίες ως οι μυστικοί «θησαυροφύλακες» τεράστιων χρηματικών ποσών της οικογενείας Ερντογάν.

Φαρούκ Καλιονσού

Ηθελε να «αναπλάσει» την πλατεία Ταξίμ

Ιδιοκτήτης του κατασκευαστικού ομίλου Kalyon, ο οποίος συμμετέχει σε μεγάλα έργα, εμπνεύσεως Ερντογάν, όπως η «ανάπλαση» της πλατείας Ταξίμ, το τρίτο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, δικαστικά μέγαρα κ.ά.
Μεχμέτ Γκιουρ
Εχτισε πέντε επαύλεις πλάι στον Βόσπορο
Ιδιοκτήτης του κατασκευαστικού ομίλου που έχτισε το συγκρότημα πέντε πολυτελέστατων επαύλεων έξω από την Κωνσταντινούπολη, στις όχθες του Βοσπόρου, στις οποίες διαμένουν ο Ερντογάν καθώς και μέλη της οικογενείας του.
Αχμέτ Τσαλίκ
ΜΜΕ στην υπηρεσία του Σουλτάνου
Ιδιοκτήτης του πρώην ομίλου Τσαλίκ, στον οποίο ανήκαν κατασκευαστικές και άλλες εταιρείες, καθώς και ο φιλοκυβερνητικός όμιλος ΜΜΕ Sabah. Διευθύνων σύμβουλος στον Sabahήταν ο Μπεράτ αλ Μπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν, σύζυγος της κόρης του, Εσρά. Ο Τσαλίκ πριν από λίγους μήνες πούλησε ξαφνικά όλες τις επιχειρήσεις του σε ομάδα άλλων ισλαμιστών επιχειρηματιών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ