Νέα επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας στην Άγκυρα ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων.

Εκατοντάδες διαδηλωτές -κυρίως φοιτητές- έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του πρωθυπουργού, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Η αστυνομία εκτόξευσε τα δακρυγόνα όταν περίπου 1.000 διαδηλωτές πλησίασαν τις γραμμές των αστυνομικών στην κεντρική πλατεία Κιζιλαϊ φωνάζοντας «Ταγίπ παραιτήσου».

Περίπου 500 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταξίμ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, επεισόδια σημειώνονται και στην Κωνσταντινούπολη. Αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα σε διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας προς το γραφείο του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Μέχρι το πρωί κράτησαν οι συγκρούσεις της αστυνομίας με τους διαδηλωτές στις μεγάλες τουρκικές πόλεις.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 1.700 άτομα έχουν συλληφθεί σε διαδηλώσεις σε 67 τουρκικές πόλεις, αν και αρκετά έχουν αφεθεί ελεύθερα.

Τζαμιά, καταστήματα και πανεπιστήμιο στην συνοικία Μπεσίκτας έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδια νοσοκομεία για όσους τραυματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής στις διαδηλώσεις.

Κοινό αίτημα των διαδηλώσεων, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και τη Δευτέρα, είναι η παραίτηση του Ερντογάν, ο οποίος όμως ρίχνει λάδι στη φωτιά χαρακτηρίζοντας «πλιατσικολόγους» τους διαδηλωτές που «υπονομεύουν τη δημοκρατία».

Τη Δευτέρα, πριν αναχωρήσει για το Μαγκρέμπ, ο τούρκος πρωθυπουργός έκανε έκκληση για ηρεμία λέγοντας, πάντως, ότι οι διαδηλώσεις «δεν είναι η Τουρκική Άνοιξη».

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις από τις δηλώσεις Ερντογάν, λέγοντας ότι δημοκρατία δεν είναι μόνο οι εκλογές, αλλά και οι ειρηνικές διαδηλώσεις.

Την ίδια ώρα, επικρίσεις δέχονται τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία υποβαθμίζουν την έκταση των επεισοδίων και αναμεταδίδουν αποσπασματικά τις διαδηλώσεις.