Με μία ομιλία κατά την οποία εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στον Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, τον έχρισε και επίσημα προεδρικό υποψήφιο των Δημοκρατικών για να αντιμετωπίσει τον Μιτ Ρόμνεϊ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Κλίντον ξεκίνησε την ομιλία του στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας προασπίζοντας τις πολιτικές του Ομπάμα, λέγοντας ότι το ρεκόρ που κατέγραψε σε θέματα οικονομίας είχε μεγάλη επιτυχία.

Επιτέθηκε στους Ρεπουμπλικάνους, κατηγορώντας τους ότι εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας και την οικονομική της ανάκαμψη. «Σε αντίθεση με αυτά που έκανε ο πρόεδρος Ομπάμα, εκείνοι δεν μπορούν να πουν πολλά για αυτά που έκαναν τα τελευταία δύο χρόνια» είπε.

Ο Κλίντον υποστήριξε ότι η οικονομική πολιτική του Ομπάμα εμπόδισε την περαιτέρω κατάρρευση και βάση αυτής ξεκίνησε η ανάκαμψη, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν το έχουν νιώσει πολλοί Αμερικανοί ακόμα.

Σύγκρινε, μάλιστα, την εμπειρία του Ομπάμα, με τη δική του κατά την πρώτη του θητεία στο Λευκό Οίκο, όταν «οι πολιτικές μας δούλευαν και η οικονομία άνθιζε, αλλά οι περισσότεροι δεν το αισθάνονταν ακόμη».

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας Κλίντον ο Μπαράκ Ομπάμα μπήκε για πρώτη φορά στην αίθουσα του συνεδρίου και ανέβηκε στη σκηνή.

Οι Δημοκρατικοί επιστράτευσαν τον επιτυχημένο και ακόμη άκρως δημοφιλή στο κόμμα Κλίντον για να ρίξει το βάρος του υπέρ του προέδρου που βρίσκεται δημοσκοπικά μία ανάσα μπροστά από τον αντίπαλό του.

Η ομιλία του Κλίντον φαίνεται πως έφερε την εξομάλυνση σε μία δύσκολη σχέση. Ο Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον ήταν αντιμέτωποι για το χρίσμα το 2008 και ο Μπιλ Κλίντον την στήριξε ενεργά, δημοσιεύματα όμως έφεραν τους δύο άνδρες να έχουν μία μάλλον ψυχρή σχέση.

Στο μεταξύ, οι αξιωματούχοι του κόμματος ενημερώθηκαν για τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή και αποφάσισαν να μεταφέρουν την ομιλία του αμερικανού προέδρου στο χώρο του συνεδρίου, από το ανοικτό γήπεδο ποδοσφαίρου που είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης. Η αίθουσα του συνεδρίου έχει χωρητικότητα 20.000 θέσεων πολύ μικρότερη από αυτή του γηπέδου το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 74.000 θεατές.