Ισλαμικό …χρώμα αναμένεται πως θα έχουν οι πρώτες εκλογές στην Λιβύη, μετά την ανατροπή και την δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι.

Παρότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, ελλείψει επιστημονικών δημοσκοπήσεων, οι παρατάξεις και οι υποψήφιοι που έχουν το προβάδισμα είναι σαφώς εκείνοι που έχουν βάλει «ταμπέλα» τις ισλαμικές τους αξίες: δηλαδή η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Λιβύης και ο πολιτικός βραχίονας της, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανοικοδόμησης, που συνδέεται άμεσα με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους της Αιγύπτου, αλλά και το ισλαμιστικό κόμμα «αλ-Ουατάν» του πρώην κρατουμένου της CIA Αμπντέλ Χακίμ Μπελχάτζ.

Το βέβαιο είναι πως λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες επικρατεί μεγάλη νευρικότητα, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για βίαια επεισόδια που θα αμαυρώσουν την ημέρα των εκλογών για τη διαδοχή του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου – της προσωρινής κυβέρνησης που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας μετά την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος.

Ιδιαίτερα ανησυχία προκαλεί το μποϊκοτάζ των εκλογών σε αρκετές περιοχές της ανατολικής κυρίως Λιβύης, από ομάδες αυτονομιστών που θέλουν την μετατροπή της χώρας σε ομοσπονδία αυτόνομων κρατιδίων.

Ένα χρόνο μετά από την κατάληψη της Τρίπολης από τους επαναστάτες, πολλοί Λίβυοι ανησυχούν πως οι διενέξεις μεταξύ των διάφορων βαριά οπλισμένων στρατιωτικών ομάδων μπορεί να μετατραπούν σε φονικές συγκρούσεις.

Βίαια περιστατικά, όπως η επίθεση διαδηλωτών σε εκλογικό κέντρο της Βεγγάζης την περασμένη εβδομάδα, ενισχύουν τις αμφιβολίες για το εάν η προσωρινή κυβέρνηση θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη διενέργεια των εκλογών με ασφάλεια. Παράλληλα, τα 2,7 εκατ. ψηφοφόροι εκφράζουν αγωνία για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, φοβούμενοι ότι η βία θα παρεισφρήσει και στην εκλογική διαδικασία από τις κατά τόπους στρατιωτικές ομάδες.

Στον αντίποδα, πολλοί παρατηρητές σημειώνουν ότι η Λιβύη φαίνεται να ανακάμπτει από την πολιτική και εθνική κρίση ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Χαρακτηριστικό γεγονός είναι ότι η παραγωγή πετρελαίου στη χώρα έχει αποκατασταθεί κοντά στα προ κρίσης επίπεδα, δηλαδή στα 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Οι αρχές δήλωσαν ότι έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο ασφαλείας κινητοποιώντας 40.000 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, που ενισχύονται από 13.000 άνδρες από νεοσχηματισθείσες μονάδες των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων. Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Γιούσεφ αλ-Μανγκούς διαβεβαίωσε πως οι στρατιώτες θα έχουν την ευθύνη της μεταφοράς των ψηφοδελτίων και θα περιπολούν για να επιτηρούν τα παράλια και τον εναέριο χώρο της Λιβύης.

Οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν 200 βουλευτές μεταξύ των περίπου 3.700 υποψηφίων: από το σώμα αυτό θα αναδειχθούν οι υπουργοί και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Ο λιβυκός λαός θα κληθεί επίσης να εκλέξει με άμεση ψηφοφορία την επιτροπή που θα συντάξει την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος.

Οι διακόσιες θέσεις στο νέα Εθνοσυνέλευση, που όπως προαναφέρθηκε θα είναι και Συντακτική, θα κατανεμηθούν με βάση ένα μικτό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι υποψήφιοι των κομμάτων θα εκλέγονται βάσει αναλογικής εκπροσώπησης, ενώ οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι βάσει απλής πλειοψηφίας. Οι αρχές έδωσαν, βάσει δημογραφικών δεδομένων, 100 έδρες στη Δύση, 60 στην Ανατολή και 40 στο Νότο – προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις στην μητρόπολη της επανάστασης, την Βεγγάζη.

Ορισμένες ισλαμιστικές οργανώσεις της περιοχής αυτής, οι οποίες θεωρούνται μειονότητα από τις αρχές, αντιτίθενται στην ψηφοφορία θεωρώντας ότι σύνταγμα της χώρα θα πρέπει να είναι το Κοράνι. Κι ενώ ο νέος νόμος για την ισότητα προβλέπει την ύπαρξη πολλών γυναικών υποψηφίων, οι περισσότερες προεκλογικές αφίσες τους έχουν καταστραφεί επιδεικτικά, ενώ δεν λείπουν και οι απειλές εναντίον τους από φανατικούς ισλαμιστές, που αρνούνται κάθε συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική.

Εκτός από μια σειρά εμπρηστικών επιθέσεων σε αποθήκες εκλογικού υλικού, επιθέσεις δέχθηκαν τις τελευταίες μέρες και δυτικές διπλωματικές αντιπροσωπείες και γραφεία του Ερυθρού Σταυρού, ιδιαίτερα στην ανατολική Λιβύη. Την ευθύνη ανέλαβε μια πρωτοεμφανιζόμενη ισλαμιστική οργάνωση.