Άμεση κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μούσα Κούσα, αποδεχόμενος την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Η Τρίπολη αναλαμβάνει την υποχρέωση να προστατέψει τους Λίβυους και τους ξένους πολίτες» τόνισε.

Με εξαιρετική επιφύλαξη αντιμετωπίζουν Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία και Βρετανία τις ανακοινώσεις της Τρίπολης που ήλθαν εν μέσω πυρετωδών διεργασιών σε διεθνές επίπεδο για την επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων κατ’ εφαρμογή του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών.


«Αποφασίσαμε την άμεση κατάπαυση του πυρός και το τέλος όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων» δήλωσε στους δημοσιογράφους συμπληρώνοντας ότι «η Τρίπολη θα προστατέψει όλους τους πολίτες, τους ξένους που βρίσκονται στη χώρα, αλλά και τα ξένα περιουσιακά στοιχεία».

Σε μία πρώτη αντίδραση, η γαλλική κυβέρνηση εμφανίστηκε επιφυλακτική, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή δείχνει ότι ο Καντάφι έχει αρχίσει να φοβάται, «αλλά στο έδαφος η απειλή δεν έχει πάψει να υπάρχει», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η τελευταία κίνηση του καθεστώτος Καντάφι έρχεται λίγες ώρες μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλλει Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων στην αφρικανική χώρα με στόχο την προστασία των αμάχων.

Η Γαλλία δήλωσε στη συνέχεια ότι τα στρατιωτικά πλήγματα κατά της Λιβύης θα άρχιζαν «εντός των επόμενων ωρών». Η βρετανική κυβέρνηση έχει θέσει σε ετοιμότητα αεροσκάφη Typhoon και Tornado, ενώ οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση.

Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων αποφάσισε το ΣΑ

Η πρόταση ήλθε προς ψήφιση από τη Βρετανία, τη Γαλλία και το Λίβανο με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Έγινε δεκτή με δέκα ψήφους υπέρ στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας. Απείχαν Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Βραζιλία και Ινδία -Μόσχα και Πεκίνο δεν έκαναν χρήση του δικαιώματος της αρνησικυρίας ως μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το ψήφισμα έγινε δεκτό με πανηγυρισμούς στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών όπου οδηγούσε τις δυνάμεις του ο Καντάφι, προειδοποιώντας ότι δεν θα δείξει οίκτο. Το καθεστώς βομβάρδισε σήμερα ξανά την Μιζουράτα προκαλώντας το θάνατο 25 ανθρώπων -δεν είναι σαφές εάν εξαπολύθηκαν επιδρομές στην πόλη και μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός.

Επιφυλάξεις από τη διεθνή κοινότητα

«Ο Καντάφι Θα κριθεί από τις πράξεις και όχι από τα λόγια του» ήταν η πρώτη αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ηγήθηκε μαζί με τον Νικολά Σαρκοζί των διπλωματικών κινήσεων για την επιβολή του αεροπορικού αποκλεισμού.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ορίζει ότι θα πρέπει να σταματήσει αυτά που κάνει, αυτή τη βάναυση συμπεριφορά προς το λαό του. Εάν όχι, τότε μπορεί να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να τον κάνουμε να σταματήσει» τόνισε μιλώντας στο BBC.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι ο Καντάφι δεν άφησε στη διεθνή κοινότητα καμία επιλογή. Ως προς την ανακοίνωση περί κατάπαυσης του πυρός, τόνισε ότι δεν «εντυπωσιάζεται από τα λόγια» και θέλει να δει τις δυνάμεις του Καντάφι να αποσύρονται από τις ανατολικές περιοχές της Λιβύης.

Πρώτη προτεραιότητα είναι ο τερματισμός της βίας κατά των πολιτών της Λιβύης, είπε η Χίλαρι Κλίντον για να υπογραμμίσει ότι το «τελικό αποτέλεσμα» του ψηφίσματος του ΟΗΕ πρέπει να είναι η αποχώρηση του Μουαμάρ Καντάφι.

Εξίσου επιφυλακτική είναι και η Γαλλία ως προς την κίνηση της Τρίπολης.

«Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Ο Μουαμάρ Καντάφι αρχίζει τώρα να φοβάται, αλλά εκεί η απειλή δεν έχει αλλάξει» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό στην τηλεοπτική υπηρεσία του Reuters.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι οι λιβυκές αρχές πρέπει να συμμορφωθούν πλήρως με το ψήφισμα για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Ο Μπαν Γκι-μουν απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στο τι σηματοδοτεί η ανακοίνωση της Τρίπολης.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρεσβευτής της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη Ιμπραχήμ Νταμπασί δήλωσε στο δίκτυο Al Arabiya ότι για να συμμορφωθεί πλήρως το καθεστώς Καντάφι με τις αξιώσεις του ΟΗΕ πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις του από τους δρόμους και να τερματίσει τις εισβολές στις πόλεις της Λιβύης.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν -πάγια αντίθετος σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη- δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε το καθεστώς Καντάφι πρέπει να τεθεί σε ισχύ άμεσα. «Θέλουμε το τέλος της βίας κατά του πληθυσμού» είπε ο Ερντογάν.