Τελικά, τι μας κάνει ευτυχισμένους και ποια είναι τα οφέλη της ευτυχίας; Πρόκειται για ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει τόσο επιστήμονες όσο και έρευνες δημοσκοπήσεων. Έρευνα του πανεπιστημίου του Ιλινόις που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες απέδειξε ότι όσοι είναι ευτυχισμένοι και βλέπουν τη ζωή με θετικό μάτι ζουν περισσότερο.

Παράλληλα, πρόσφατη βρετανική έρευνα, που μελέτησε 40.000 άτομα, συμπέρανε ότι το κλειδί για την ευτυχία είναι το φαγητό που μοιράζεται η οικογένεια. Συγκεκριμένα, αν γονείς και παιδιά τρώνε μαζί τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι λόγω του ισχυρού δεσμού που δημιουργείται μεταξύ τους.

Όμως υπάρχει και η άποψη ότι η ευτυχία «αποφασίζεται» όταν γεννιόμαστε. Έρευνα του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ βρήκε ότι το όνομα που παίρνουμε μπορεί να προβλέψει τον βαθμό ευτυχίας μας. Μάλιστα ισχυρίζεται ότι πιο ευτυχισμένοι είναι όσοι ονομάζονται Τζόσουα και Τζούντι, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τους Μπεν, Άντριου και Έντουαρντ. Άλλη βρετανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παντρεμένα ζευγάρια τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένα όσον αφορά τη σχέση τους. Συγκεκριμένα, πιο ευτυχισμένες σχέσεις θεωρούνται εκείνες που δεν έχουν συμπληρώσει ακόμη πέντε χρόνια και είναι μεταξύ πτυχιούχων πανεπιστημίου που δεν έχουν παιδιά.

Όσο για τα χρήματα, σύμφωνα με μια πλειάδα ερευνών, βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής, αλλά τελικά δεν κάνουν την ευτυχία. Μελέτη της βρετανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας απέδειξε ότι οι βρετανικές οικογένειες ήταν υγιέστερες και διέθεταν τα διπλά χρήματα σε σχέση με πριν από 20 χρόνια, αλλά δεν ήταν πιο ευτυχισμένες.

Χαβάη, η πιο ευτυχισμένη πολιτεία των ΗΠΑ

Η ευτυχία λοιπόν μπορεί να θεωρείται άπιαστη, όμως η αμερικανική εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup επιχείρησε μια κατάταξη με τις περισσότερο και λιγότερο ευτυχισμένες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και ανέδειξε μάλιστα ως πλέον ευτυχισμένη την εξωτική Χαβάη.

Τα στοιχεία που οδήγησαν σε αυτό το συμπέρασμα βασίστηκαν σε ημερήσιες συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2010 και τον Ιανουάριο του 2011, ενώ το τελικό σκορ υπολογίζεται σε μια κλίμακα από μηδέν ως 100, όπου το 100 αντιπροσωπεύει μια ιδανική ζωή. Η Χαβάη βγήκε «πρωταθλήτρια» στην ευτυχία, με δείκτη 71, νικώντας την πολιτεία του Γουαόμινγκ (69,2) και της Βορείου Ντακότα (68,4).

Το χαμηλότερο σκορ σημείωσε η δυτική Βιρτζίνια με 61,7, ενώ οι νότιες πολιτείες σε γενικές γραμμές δεν τα πήγαν καλά, με «χειρότερες» τις πολιτείες του Κεντάκι, του Μισισιπή και του Άρκανσο.

Από τις διάφορες υποκατηγορίες που εξετάστηκαν, η Χαβάη ήρθε πρώτη στην προσωπική αξιολόγηση της ποιότητας ζωής (64,0), στην συναισθηματική υγεία (84,1) και στη σωματική υγεία (80,4), ενώ η Νότιος Ντακότα βρέθηκε στην κορυφή για το εργασιακό περιβάλλον (57,6), το Βερμόντ για τις υγιεινές του συνήθειες (69,4) και η Μασαχουσέτη για την πρόσβαση που προσφέρει σε βασικά αγαθά (86,3).