ΜΑΪΑΜΙ Σε νέα υπόθεση συγκάλυψης παιδεραστίας, αυτή τη φορά με δράστη κουβανό ιερέα στη Φλόριντα των ΗΠΑ, εμπλέκεται το Βατικανό. Συνήγορος του θύματος καταγγέλλει ότι η Αγία Εδρα γνώριζε για τις πράξεις του κληρικού ήδη από το 1968, αλλά δεν έκανε τίποτε για να σταματήσει τη σεξουαλική κακοποίηση των θυμάτων του.

Η υπόθεση, που είδε το φως της δημοσιότητας χθες, σχετίζεται με τον 73χρονο σήμερα Ερνέστο Γκαρσία Ρούμπιο, ιερέα ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κούβα το 1968, εξαιτίας «προβλημάτων ηθικού χαρα κτήρα». Κατέφυγε τότε στις ΗΠΑ και εργάστηκε σε ενορία του Μαϊάμι.

Ενα άτομο, που επιθυμεί να μην κοινοποιηθεί το όνομά του, κατήγγειλε ότι υπέστη σεξουαλική παρενόχληση στη διάρκεια της εφηβείας του, από το 1985 ως το 1987, όταν εκκλησιαζόταν στην ενορία του πατρός Ρούμπιο στο Μαϊάμι.

Η Τζέσικα Αρμπουρ, συνήγορος του καταγγέλλοντος και άλλων πέντε ατόμων που υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα του ιερέα από το 1977 ως το 1987, δήλωσε ότι ο εκπρόσωπος του Βατικανού στις ΗΠΑ ζήτησε από την Εκκλησία του Μαϊάμι να προστατεύσει τον κουβανό ιερέα μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη δικηγόρο, ο κουβανός ιερέας «κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες παρενόχλησε δεκάδες ανηλίκους». Επιπλέον, το πανίσχυρο Συμβούλιο για την Ορθότητα της Πίστεως γνώριζε, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από το 1968 για τις πράξεις του ιερέα. Ωστόσο τα έγγραφα που μιλούσαν για τη δράση του χάθηκαν. Ο σημερινός Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ΄ υπήρξε από το 1981 ως το 2000 επικεφαλής του Συμβουλίου, το οποίο νομιμοποιείται να επιβάλει τιμωρίεςακόμη και καθαίρεση- σε κληρικούς που έχουν προβεί σε ανάρμοστη συμπεριφορά.

«Υπήρξε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδααπό το Βατικανό ως την Αρχιεπισκοπή του Μαϊάμι, ακόμη και από την Επισκοπή της Κούβας όπου βρισκόταν αρχικά- για συγκάλυψη και προστασία αυτού του άνδρα» δήλωσε η δικηγόρος. «Με εντολή του Βατικανού, είπαν:“Παρακαλούμε προστατέψτε τον”. Και αυτό έκαναν για 30 χρόνια» πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα ο Πάπας είχε κατηγορηθεί από την εφημερίδα «Νew Υork Τimes» για συμμετοχή σε συγκάλυψη άλλων δύο υποθέσεων, ενός κληρικού που φέρεται να παρενόχλησε περισσότερα από 200 κωφάλαλα παιδιά σε σχολείο του Γουισκόνσιν και ενός γερμανού κληρικού που το 1980 είχε κατηγορηθεί για παιδεραστία, αλλά συνέχισε να ιερουργεί σε ενορία κοντά στο Μόναχο.