Μορφή διμερούς δεσμευτικής συμφωνίας λαμβάνει η «χείρα βοηθείας» που προσέφερε στην Ανγκελα Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας όταν αποδέχτηκε το γερμανικό αίτημα για επιστροφή στην Ελλάδα των μεταναστών που παράτυπα έχουν φτάσει στη Γερμανία ενώ είχαν αιτηθεί ασύλου στην Ελλάδα.

Ηδη η Γερμανία υπέγραψε ανάλογη συμφωνία με τους Ισπανούς, ενώ μέχρι την Τρίτη αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές και με την Αθήνα ενώ πιθανότατα θα ακολουθήσει συμφωνία και με τη Ρώμη. Οι αποφάσεις ελήφθησαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια συνάντησης των τριών ηγετών.

Η κυβέρνηση πάντως, στην κριτική που δεχόταν ότι η χώρα αναγκάζεται να δεχτεί επιπλέον μετανάστες την ώρα που ήδη στα νησιά η κατάσταση είναι εκρηκτική, απαντούσε ότι οι ροές από τη βαλκανική οδό προς τη Γερμανία είναι ελάχιστες από την ώρα που οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης έχουν κλείσει τα σύνορά τους. Παράλληλα σημείωνε ότι με βάση τη συμφωνία, η Αθήνα θα αποδεχθεί την επιστροφή περίπου 2.000 μεταναστών, αλλά το Βερολίνο δεσμεύεται να διεκπεραιώσει σταδιακά ανοιχτές περιπτώσεις οικογενειακής επανέενωσης και θα αποδεχτεί περισσότερα άτομα από εκείνα που θα στείλει πίσω.

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ