Υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποδεχόμενοι τη Συμφωνία με την Ελλάδα τάσσεταιη πλειοψηφία τωνπολιτών της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με δημοσκόπηση, με το 41,5% να απαντά θετικά στο επικείμενο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου έναντι του 35,1% των ερωτηθέντων που δηλώνει αντίθετο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία Μ-Prospect για το MCIC και δημοσιεύει το σκοπιανό πρακτορείο MIA, το «ναι» προηγείται κατά 6,4 μονάδες έναντι του «όχι», τη στιγμή που σε προηγούμενες σφυγμομετρήσεις προηγούνταν το «όχι».

Από την έρευνα που έγινε από τις 24 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, τηλεφωνικά, σε 1.026 άτομα προέκυψεπάντως χάσμα ανάμεσα κοινότητες της ΠΓΔΜ. Ειδικότερα, η αλβανική μειονότητα τάσσεται συντριπτικά υπέρ του «ναι», σε ποσοστό 88%, ενώ αντίθετα ανάμεσα στους «Μακεδόνες» μόλις το 27,4% προκρίνει τη θετική απάντηση και το 45,2% την αρνητική.

Άξιο αναφοράς είναι, πάντως, το γεγονός πως σε ερώτηση για την αλλαγή του ονόματος σε «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» αντίθετο εμφανίζεται το 53,6% των πολιτών και μόλις το 42,3% συμφωνεί, ενώμόνο το 20% γνωρίζει τι περιλαμβάνει το κείμενο της συμφωνίας της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση, δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ακύρωσης του δημοψηφίσματος λόγω αποχής, καθώς το 66,4% εμφανίζεται αποφασισμένο να προσέλθει στις κάλπες, ενώ το 19,8% αναφέρει ότι θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία για μποϊκοτάζ.

Ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, αμέσως μετά τη συμφωνία με την Αθήνα έχει ξεκινήσει εκστρατείαγια να πείσει την κοινή γνώμη της χώρας του να πει το «ναι», ενώδηλώνει βέβαιος για νίκη στο δημοψήφισμα, λέγοντας πως θα παραιτηθεί εάν ηττηθεί.

Το ερώτημα που ενέκρινε η σκοπιανή Βουλή και θα τυπωθεί στα ψηφοδέλτια είναι:«Είστε υπέρ του να είμαστε μέλη στο NATO και στην ΕΕ, δεχόμενοι την συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας».