Η δημιουργικότητα του Αλεξάντερ Μακουίν γιορτάζεται φέτος στο Costume Institute στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Το ετήσιο Met Gala 2011 που έγινε την Δευτέρα 2 Μαΐου το βράδυ ήταν προς τιμήν του Βρετανού σχεδιαστή και εγκαινίασε την έκθεση «Alexander McQueen: Savage Beauty» (Αλεξάντερ Μακουίν: Άγρια Ομορφιά) η οποία θα ανοίξει για το κοινό στις 4 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιουλίου 2011.

«Αυτή η έκθεση αποτελεί συνέχεια της παράδοσης του μουσείου να τιμά δημιουργούς που άλλαξαν την ιστορία και την κουλτούρα μας δημιουργώντας νέες προοπτικές» δήλωσε ο Τόμας Κάμπελ, διευθυντής του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης.

Ρομαντισμός, avant garde, σκοτεινό, φαντασία, τόλμη, ομορφιά είναι μερικές από τις λέξεις που μας έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τον σπουδαίο σχεδιαστή Αλεξάντερ Μακουίν. Οι ίδιες αυτές λέξεις αποτελούν μερικά από τα θέματα της έκθεσης «Alexander McQueen: Savage Beauty» με περισσότερες από εκατό δημιουργίες του, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους πολλά αστέρια της μουσικής, του κινηματογράφου, αλλά και διασημότητες από τον χώρο των μίντια.

«Μου λείπει τρομερά» δήλωσε η Μαντόνα κατά την άφιξή της στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. «Όχι μόνο ως άνθρωπος αλλά και ως σχεδιαστής. Νομίζω ότι ο χώρος της μόδας είναι λίγο βαρετός χωρίς αυτόν. Λάτρευα την πανκ-ροκ στάση του. Θεωρώ ότι τα σχέδιά του είναι ευφυέστατα όπως και ο ίδιος και θέλω να πιστεύω ότι όπου κι αν βρίσκεται τώρα θα περνάει καλά όπως έκανε πάντα».

Όπως είναι φυσικό οι περισσότεροι σταρ που βρέθηκαν στο Met Gala 2011 τίμησαν την μνήμη του σχεδιαστή φορώντας τις εντυπωσιακές δημιουργίες του. Το μοντέλο Κάρεν Έλσον εμφανίστηκε με ένα φόρεμα, με το οποίο είχε περπατήσει στην πασαρέλα πριν μια δεκαετία. «Δεν το έχω φορέσει από τότε δήλωσε στην ιστοσελίδα «The Huffington Post». Πιθανότατα είναι η τελευταία φορά που φοράω. Είναι πραγματικά ένα πολύ ιδιαίτερο φόρεμα» πρόσθεσε.

Η διευθύντρια της Vogue Ιαπωνίας, Άννα Ντέλο Ρουσσό προτίμησε μια πιο πρόσφατη δημιουργία του οίκου με την υπογραφή της Σάρα Μπάρτον –της γυναίκας που πήρε τα ινία μετά τον θάνατο του Μακουίν: ένα σμόκιν το οποίο συνδύασε με ένα περίτεχνο καπέλο που θύμιζε αυγό. «Επειδή είχαμε Πάσχα την προηγούμενη εβδομάδα ήθελα να έχω μια τέτοια αναφορά φορεμένη στο κεφάλι μου» δήλωσε με χιούμορ.

Ο μουσικός Τζον Λέτζεντ ήταν ο μοναδικός ίσως άντρας που φόρεσε δημιουργία του σχεδιαστή και όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε γελώντας: «Αισθάνομαι υπέροχα. Φαίνεται πως έχω πολύ καλές διασυνδέσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τo Costume Institute στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης φιλοξενεί μια τεράστια συλλογή με περισσότερα από 35.000 κοστούμια και αξεσουάρ από κάθε γωνιά του κόσμου και από κάθε δεκαετία.

Κάθε Μάιο το ετήσιο Gala Benefit εγκαινιάζει την έκθεση της άνοιξης. Με την διευθύντρια της αμερικάνικης vogue Άννα Γουίντουρ να συν-προεδρεύει από το 1995 είναι από τις πιο επιτυχημένες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις που συγκεντρώνει πλήθος προσωπικοτήτων από τον χώρο της μόδας, της μουσικής, τον κινηματογράφο αλλά και τον επιχειρηματικό χώρο.

Το συγκεκριμένο γκαλά είναι πνευματικό παιδί της πρωτοπόρου στο χώρο της μόδας Ελεονόρ Λάμπερτ –αρθογράφος που καθιέρωσε για πρώτη φορά την εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου-, ενώ από την θέση της συν-προέδρου έχουν περάσει οι Ζακλίν Κένεντι Ωνάση (1977-1978), Νικόλ Κίντμαν (2003, 2005) και Όπρα Γουίνφρεϊ (2010).