Αλέξανδρος Διδασκάλου

Dipl. Industrial Designer, ΜΑ (RCA)

Διευθύνει την εταιρεία σχεδιασμού και ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων, συστημάτων και στρατηγικής Designlab, που χειρίζεται από υβριδικά προϊόντα και διαδραστικό σχεδιασμό ως οικολογικά οχήματα και επιστημονικά, ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα.

www.designlab.gr

1.Ωραία ιδέα, αλλά προς το παρόν παραμένει ως τέτοια, παρουσιασμένη να μοιάζει με πραγματικό προϊόν παραπλανώντας ως προς την πραγματική διαδικασία του product design: τηγνώση και την τεχνολογία που απαιτείται για την παραγωγή του και τη λειτουργία του σε πραγματικές συνθήκες.

2.Αλλος ένας πόλος έλξης επισκεπτών από τους ευρηματικότατους Βρετανούς, που είναι εξαιρετικοί στο να σχεδιάζουν και να υλοποιούν νέες εμπειρίες, χωρίς να διστάζουν να «ρισκάρουν» με μη δοκιμασμένες ιδέες. Εχεις δεν έχεις κολόνες, πρέπει να φτιάχνεις και λούνα-παρκ…

3.Εχει μεγάλη σημασία να μπορείς να ταξιδεύεις με τις λιγότερες δυνατές αποσκευές. Προσωπικά πιστεύω ότι επιτομή του στυλ στο ταξίδι είναι να μπορείς να μην έχεις καθόλου αποσκευές. Αν βέβαια έχεις το προσωπικό σου αεροπλάνο, ίσως τέτοιου είδους βαλίτσες να είναι το φυσικό συμπλήρωμα.

4.Το ξύρισμα μπορεί να αποτελεί αγγαρεία όταν γίνεται «υποχρεωτικά», αλλά μπορεί να μετατραπεί σε απόλαυση όταν γίνεται χωρίς πίεση χρόνου και με καλή διάθεση. Είναι αναζωογονητική εμπειρία να ξυρίζεις τα γένια σου μετά από καιρό.

5.Με έχει προβληματίσει πολύ. Το νdesign πρέπει να έχει ως μοναδικό στόχο τη βελτίωση της ζωής όλων μας χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον. Εδώ ο Νιούσον δικαιολογεί την εμπλοκή του με αναίτιες διαφοροποιήσεις και παράλληλα το μόνο που καταφέρνει είναι να μας προβληματίσει για τους κύριους συνεργάτες της Apple που καταπιάνονται ανερυθρίαστα με κάτι που αφαιρεί ζωές για διασκέδαση.

Γιώργος Κορδάκης

Φωτογράφος

Λάτρης της αισθητικής και της αρχιτεκτονικής. Ζει μεταξύ Ελλάδας και κάπου αλλού – τα τελευταία χρόνια στη Νέα Υόρκη.Η δουλειά του εκπροσωπείται από τις γκαλερί ΑΔ και Karsten Greve.

www.yiorgoskordakis.com& @yiorgoskordakis (instagram)

1.Δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα χρήσιμο. Μου θυμίζει προϊόν telemarketing. Είτε σου χαλάει σε έναν μήνα είτε το ξεχνάς σύντομα σε ένα συρτάρι.

2.Ενδιαφέρουσα παρέμβαση που δεν θα δω ποτέ από κοντά καθώς φοβάμαι τρομακτικά τα ύψη.Αλλά έτσι κι αλλιώς υπάρχουν δεκάδες άλλα πράγματα που θα επισκεπτόμουν στο Λονδίνο.

3.Με γοητεύει οτιδήποτε χειροποίητο με ιστορία και άποψη. Υπέροχο κλασικό βρετανικό στυλ αλλά με πολύ υψηλό κόστος. Το στυλ δεν είναι απαραίτητο να κοστίζει πολύ. Από την άλλη, αν είναινα κρατήσει μια ζωή, χαλάλι.

4.Το ξύρισμα με ένα τέτοιο σετ αποτελεί μία από εκείνες τις μικρές καθημερινές απολαύσεις. Παλαιότερα χρησιμοποιούσα κάτιαντίστοιχο, πλέον χρησιμοποιώ μηχανή. Με βάζετε σε σκέψεις, όμως, ίσως το πάρω για δώρο Χριστουγέννων στον εαυτό μου.

5.Είμαι μεγάλος φαν του Μαρκ Νιούσον. Η χρήση της Berreta καθαυτή με ενοχλεί, αλλά ως αντικείμενο και σχεδιασμό τη βρίσκω υπέροχη. Γενικότερα το πάντρεμα ενός κλασικού σχεδίου με τη μοντέρνα του εκδοχή μου αρέσει πολύ αν είναι πετυχημένο καιστην περίπτωση του Νιούσον θα εκπλησσόμουν αν δεν ήταν.

Τα αντικείμενα

1.Μεγεθυντικός φακός
Οι οσονούπω ηλικιωμένοι έχουν να ελπίζουν ότι και εύκολα θα μπορούν να διαβάζουν και να σκανάρουν το κείμενο που τους ενδιαφέρει και να το μοιράζονται με τους φίλους τους!
(Scanning and Share – Magnifying Glass των Xuefei Liu, Di Fang, Chengcheng Gu and Desheng Si).

2.London’s Tower Bridge
Πρόσφατα εγκαινιάστηκαν η ανατολική και η δυτική διάβαση (Walkways) σε ύψος περίπου 42 μ. πάνω από τον Τάμεση, με γυάλινο δάπεδο που εκτείνεται σε μήκος 11 μ. και προσκαλεί τον επισκέπτη να δει από ύψος όλα όσα συμβαίνουν στη γύρω περιοχή. Για όσους τολμούν τα ύψη φαίνεται μοναδική εμπειρία (towerbridge.org.uk).

3.Βαλίτσα
Αγγλικό στυλ που παραπέμπει σε εικόνα ενός καλοντυμένου κυρίου με καπέλο σε κάποιον πολύβουο σταθμό τρένων. Η σύγχρονη εκδοχή έχει και ροδάκια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των απανταχού μπίζνεσμεν και όχι μόνο (Globe-Trotter).

4.Σετ ξυρίσματος
To ρετρό στυλ ταιριάζει απόλυτα σε μια αντρική ρουτίνα που στις ημέρες μας έχει κάπως ξεχαστεί. Πόσοι άντρες ξυρίζονται σήμερα με τα παραδοσιακά σύνεργα και όχι με ηλεκτρική μηχανή; Και πόσοι τελικά ξυρίζονται;

5. Καραμπίνα Beretta
Η καραμπίνα 486 της ιταλικής εταιρείας Beretta αποκτά νέο σχεδιασμό που υπογράφει ο βιομηχανικός σχεδιαστής Μαρκ Νιούσον, ο οποίος σχολίασε σχετικά: «Ο κύριος στόχος μου ήταν η απλοποίηση και η λειτουργικότητα όλων των επιφανειών και κυρίως να τελειοποιήσω την περιοχή της δράσης» (beretta.com).

*Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑmen Δεκεμβρίου 2014