ΥΛΙΚΑ (για 1,5 λίτρο)

50 ml έ.π. ελαιόλαδο

φλ. κόκαλα ψαριών (μεγάλου μεγέθους ή πετρόψαρα)

3 μέτρια κρεμμύδια

2 κλωνάρια σέλινου ή σέλερι

2 καρότα, χονδροκομμένα

2 πράσα, χονδροκομμένα

3-4 λευκά μανιτάρια, σε κομμάτια

5-6 κόκκοι μαύρου πιπεριού

10 κλωναράκια φρέσκου μάραθου, χωρίς τα φύλλα

3-4 κλωναράκια θυμαριού

2 δαφνόφυλλα

100 ml λευκό κρασί

2 λίτρα νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε τα κόκαλα των ψαριών.

Τα σοτάρουμε, προσέχοντας να μην πάρουν χρώμα, και ρίχνουμε όλα τα λαχανικά στην κατσαρόλα.


Προσθέτουμε τα αρωματικά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά.


Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.


Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε τον ζωμό να βράσει για 35-40 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ξαφρίζουμε, αν χρειαστεί. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε στην κατάψυξη αν δεν τον χρησιμοποιήσουμε αμέσως.


*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014.