Πρόκειται για τον νοστιµότερο ελληνικό πουρέ, ορεκτικό ή συνοδευτικό σε πιάτα αξιώσεων. Ο συνδυασµός της µε το γλυκόξινο κρεµµύδι και το ζουµερό συκώτι είναι απίστευτης νοστιµιάς (υλικά για 4 άτοµα).

Καθαρίζω περίπου 1 κιλό φρέσκο µοσχαρίσιο συκώτι από την εξωτερική µεµβράνη του και το κόβω σε λεπτές φέτες, πάχους 3-4 χλστ. Το φυλάω στην κατάψυξη, διαχωρίζοντας τις φέτες µε λαδόκολλα για να µην κολλήσουν µεταξύ τους.

Βάζω σε µια κατσαρόλα 300 γρ. φάβα Σαντορίνης, τη σκεπάζω µε νερό και τη βράζω σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς για να µην κολλήσει. Αφού µαγειρευτεί και κρυώσει ελαφρώς, την περνάω από το multi και προσθέτω λίγο λίγο 180 ml έ.π. ελαιόλαδο και αλάτι.

Κόβω 3 µεγάλα κρεµµύδια σε πολύ λεπτές φέτες. Σε κατσαρολάκι, ρίχνω 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο και σοτάρω τα κρεµµύδια ανακατεύοντάς τα συνεχώς. Μόλις ροδίσουν, προσθέτω 1 χούφτα σταφίδες (είτε ξανθές είτε µαύρες) και 2 κ.σ. µέλι. Συνεχίζω να ανακατεύω µέχρι να αρχίσουν να καραµελώνουν. Ρίχνω τα φυλλαράκια από 1 κλαράκι δενδρολίβανου και 3 κ.σ. ξίδι. Σιγοµαγειρεύω λίγο ακόµη και αλατοπιπερώνω. Αφήνω τα κρεµµύδια στο κατσαρολάκι.

Βγάζω από την κατάψυξη τις φέτες του συκωτιού και τις ρίχνω κατευθείαν σε ζεστό τηγάνι µε λίγο ελαιόλαδο ή σε ζεστή σχάρα (για να µην προλάβουν να ψηθούν στο εσωτερικό). Την ώρα που τις βγάζω από τη φωτιά, τις ρίχνω λίγο µέσα στην κατσαρόλα µε τα κρεµµύδια για να πάρουν τη γεύση τους. Σερβίρω σε πιάτα τη φάβα και δίπλα το συκώτι, τη µία φέτα επάνω στην άλλη, και ενδιάµεσα τα κρεµµύδια.