Υλικά για 4 άτομα
2 ρέγκες
λίγο ξίδι και έ.π. ελαιόλαδο για το μαρινάρισμα
1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 ματσάκι σέλινο, ψιλοκομμένο
1 κιλό μύδια, πλυμένα και καθαρισμένα*
200 ml ούζο
200 γρ. κρίταμο
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
χυμός από 2 λεμόνια

Εκτέλεση
Καψαλίζω τη ρέγκα σε φωτιά, την ξεκοκαλίζω και την κόβω σε χοντρά κομμάτια. Τη βάζω σε μπολ μαζί με ξίδι και λάδι και τη μαρινάρω για 3-4 ώρες ώστε να φύγει η αλμύρα της.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω 3-4 κ.σ. λάδι και σοτάρω το 1 ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλινο για λίγα λεπτά. Ρίχνω τα μύδια, σβήνω με το ούζο και σκεπάζω για λίγα λεπτά μέχρι να ανοίξουν. Οσα δεν ανοίξουν τα πετάω.

Κατόπιν, τα βγάζω από τον ζωμό τους και μόλις κρυώσουν ελαφρώς βγάζω την ψίχα και πετάω το κέλυφος. Σε ένα κατσαρολάκι με νερό που κοχλάζει ζεματάω για λίγα λεπτά το κρίταμο και αφού κρυώσει το χοντροκόβω.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω τον μαϊντανό, το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, τις ντομάτες και το κρίταμο. Συνεχίζω με τα μύδια, τον χυμό λεμονιού, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύω. Βάζω πάνω στη σαλάτα τα κομμάτια ρέγκας και σερβίρω.

Αν δεν έχω φρέσκο κρίταμο, παίρνω από βαζάκι.

* Για να καθαρίσουμε τα μύδια, τα βουρτσίζουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και έπειτα τραβάμε το γενάκι τους με μια γρήγορη, απότομη κίνηση.