Προετοιμασία 20΄, Αναμονή 60΄, Ψήσιμο 30΄

Υλικά για 4 άτομα

3 μελιτζάνες φλάσκες, σφιχτές και γυαλιστερές, σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο για τις μελιτζάνες + 2 κ.σ. για τη σάλτσα
1 κρεμμύδι κόκκινο, μεγάλο, ψιλοκομμένο
3-4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1½ – 2 κιλά ντομάτες ώριμες, σφιχτές, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια
1 κ.σ. θυμάρι, ξερό ή 3-4 κλωνάρια φρέσκο (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
2 κ.σ. δυόσμος, ψιλοκομμένος

300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

Εκτέλεση

1. Βάζουμε τις ροδέλες μελιτζάνας σε ένα σουρωτήρι, τις αλατίζουμε καλά και τις αφήνουμε για 1 ώρα. Με αυτόν τον τρόπο ούτε θα κρατάνε πολλά υγρά ούτε θα απορροφούν πολύ λάδι στο μαγείρεμα. Και αν είναι πικρές, θα ξεπικρίσουν.

2. Τις ξεπλένουμε με άφθονο νερό, τις στύβουμε ελαφρώς, τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις απλώνουμε σε ένα ρηχό ταψί.

3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ.

4. Τις αλείφουμε και από τις δύο πλευρές με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε, στην ψηλότερη σχάρα, για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά. Βγάζουμε το ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.

5. Σε βαθύ και μεγάλο τηγάνι αχνίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με ελάχιστο νερό και 2 κουταλιές ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να δένει, για 5-6 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο.

6. Προθερμαίνουμε το φούρ­νο στους 200°C.

7. Λαδώνουμε ένα ταψί, βάζουμε μια στρώση από τις ροδέλες μελιτζάνας και απλώνουμε τη μισή ποσότητα τυριού και τη μισή ποσότητα σάλτσας. Στρώνουμε και τις υπόλοιπες μελιτζάνες, πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουμε την υπόλοιπη σάλτσα.

8. Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά. Αφήνουμε το φαγητό να ησυχάσει και να κρυώσει για 20-25 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Tips

Ψήνουμε τις μελιτζάνες πρώτα στο γκριλ, γιατί αν τις βάλουμε κατευθείαν με τη σάλτσα στο ταψί θα τραβήξουν υγρά και θα χάσουν την επιθυμητή υφή.

Το ίδιο ισχύει και για τη σάλτσα. Αν τη βάλουμε με όλα της τα υγρά στο ταψί, το φαγητό στο τέλος θα μοιάζει με βραστό.