Περάσαμε να δούμε τα παιδιά και μας κράτησαν για φαγητό. «Ινδικό!» ανήγγειλε η κόρη μου προτού εξαφανιστεί με τον σύζυγό της στην κουζίνα, αφήνοντας έκπληκτη τη μητέρα της κι εμένα. Δεν ξέραμε ότι είχαν διευρύνει τόσο τους μαγειρικούς τους ορίζοντες. Λίγο αργότερα, γύρω από το στρωμένο τραπέζι, η κόρη μου μας παρακολουθούσε καθώς φέρναμε στο στόμα μας τις πρώτες μπουκιές από κουνουπίδι και μπάμιες τίκα που συνοδεύονταν από αρωματικό ρύζι. Είχαν προηγηθεί οι χαρακτηριστικές ινδικές κρεμμυδοκροκέτες σερβιρισμένες επάνω σε παπαντόμς (λεπτές πιτούλες) και τα ποτήρια μας είχαν γεμίσει με λάσι (υγρό γιαούρτι αρωματισμένο με δυόσμο). «Λοιπόν, τι λες;» ρώτησε η κόρη μου χαμογελώντας. «Νομίζω ότι έκανες τεράστια πρόοδο από την τελευταία φορά…» απάντησα ενθυμούμενος σχετική απόπειρά της όταν φοιτούσε στο Λονδίνο, με ατυχέστατα αποτελέσματα. «Βλέπετε, τότε δεν είχε αγοράσει τις σος από τον Marks & Spencer!» είπε σκασμένος στα γέλια ο γαμπρός μου και πήγε στην κουζίνα να μας φέρει τα πειστήρια. Ναι, μερικές κουταλιές της σος ήταν αρκετές για να δώσουν ινδικό αέραστις μπάμιες της κόρης μου, η οποία, μόλις πληροφορήθηκε ότι στο γνωστό πολυκατάστημα λειτουργεί και μάρκετ τροφίμων, έσπευσε να θυμηθεί τα παλιά. Κρίνοντας από το αποτέλεσμα, δεν μπορώ παρά να παραδεχθώ ότι τελικά, για τις σύγχρονες εργαζόμενες νοικοκυρές, μερικά σοφά επιλεγμένα υλικά στο ντουλάπι τους είναι η καλύτερη λύση για να σπάει η ρουτίνα του οικογενειακού τραπεζιού.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET το Σάββατο 17 Μαΐου 2014.