Ο Γιώργος Ρουμπάκης έμαθε την τέχνη του χειροποίητου φύλλου στα δεκάξι, στο εργαστήριο του θείου του στα Εξάρχεια, που λειτουργεί με τον ίδιο πια στο τιμόνι μέχρι σήμερα.

Το μαγαζί έχει ήδη κλείσει τα εξήντα χρόνια λειτουργίας, κερδίζοντας άνετα μια θέση στη λίστα με τα παλιότερα μαγαζιά της Αθήνας κι αν κάτι το κρατάει ζωντανό, τώρα που το βιομηχανικό φύλλο βρίσκεται ακόμη και στα ψιλικατζίδικα της γειτονιάς, είναι η αγάπη του μάστορα και οι καλοί πελάτες που τον στηρίζουν.

Φύλλο κρούστας και χωριάτικο, σφολιάτες, ζύμες για πεϊνιρλί και πιτάκια είναι τα ζυμαρένια δημιουργήματά του κι αν έχετε χρόνο και όρεξη να τον δείτε την ώρα που ανοίγει το φύλλο, θα καταλάβετε γιατί δεν υπάρχουν και πολλοί νέοι που θα ήθελαν να ακολουθήσουν την τέχνη του. Δύσκολη η καλογηρική βλέπετε.

Πλάι στο εργαστήριο, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια λειτουργεί και ένα παραδοσιακό μπακάλικο, Το Λιβυκόν, του Γιώργου κι αυτό. Στα ράφια του βρίσκεις κυρίως προϊόντα «που έρχονται κατευθείαν από την πατρίδα», βλέπε Κρήτη δηλαδή, απ’ όπου και κατάγεται. Παξιμάδια, ζυμαρικά, καλλιτσούνια, μυζηθρόπιτες, μαραθόπιτες, χορτοκαλίτσουνα, ρακές, ρακόμελα, τυριά και άλλα από τη λεβεντογέννα σε περιμένουν.

Επειδή όμως ο Γιώργος δεν είναι τοπικιστής, οι επιλογές δεν περιορίζονται στην Κρήτη, αφού έχει φτιάξει μια ωραία συλλογή εκλεκτών προϊόντων από όλη την Ελλάδα.

Το εργαστήρι του Γιώργη και Λιβυκόν, Τοσίτσα 18, Εξάρχεια, τηλ. 210 3814 794

Διαβάστε ακόμη

Περίπατος στην Αθήνα: Στην Πατησίων, κατευθείαν στον Κουκά
Περίπατος στην Αθήνα: Ο Μιράν έχει γιορτή
Περίπατος στην Αθήνα: Ο Βασιλόπουλος αλλάζει στέγη
Περίπατος στην Αθήνα: Ολα του κόσμου τα κουζινικά στην Παλλάδος